Balyoz kararı çöktü

~ 19.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve sanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yarglanması gerekecek

Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, yeniden yargılama için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. 365 sanıklı Balyoz davasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 9 Ekim 2013 tarihinde arasında Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun ve Özden Örnek’in de aralarında bulunduğu 237 askerin mahkûmiyet kararını onamıştı. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne peş peşe bireysel başvurularda bulunulmuştu. Uzun süre Anayasa Mahkemesi, kendisine yapılan bireysel başvuruları bekletiyordu. Ancak dün Yüksek Mahkeme’den sürpriz bir karar çıktı. Anayasa Mahkemesi genel kurulu, tüm başvuruları birleştirerek dün karara bağladı. Mahkeme, toplam 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Davada cezalara esas alınan dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiği tespit edildi.

Dosya gereğinin yapılması üzerine yerel mahkemeye gönderildi. Genel kurul, kararı 17 üyenin oybirliğiyle aldı. Bu karar da yeniden yargılamanın önünü açacak. Yeniden yargılamayı ise İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bu ihlal kararının cezaevinde 250’ye yakın askere özgürlük getirip getirmeyeceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

 

CUMHURİYET

Hits: 783