İlhan Cihaner'den Cumhurbaşkanlığı adaylığı sinyali

~ 18.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

CHP Denizli Milletvekili Cihaner; CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu eleştirerek, kendisinin aday olabileceği sinyalini verdi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP ve MHP’nin "çatı aday" olarak açıkladığı Ekmeleddin İhsanoğlu ismini eleştirerek, “CHP içinde ve CHP çevresinde bu özellikleri taşıyan ve Cumhuriyet’in değerlerini hayat ilkesi yapmış, emekten yana, eşit ve özgür bir Türkiye idealini benimsemiş ve bunun için mücadele eden çok sayıda adayın olduğu şüphesizdir. Bu tarihsel sorumluluk ve ideal doğrultusunda çalışmaya hazır olduğumu saygıyla duyururum” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Cihaner, Türkiye’nin kendi içinde ve yakın çevresinde gelişen olağanüstü askeri, siyasi çalkantılar arasında Cumhurbaşkanlığı seçimine girdiğini kaydetti.

Bu seçimin Türkiye’nin sadece yakın geleceğini ve bir dönemini değil, uzak erimde siyasi rejiminin değişip değişmeyeceği konusunda da belirleyici olabileceğini gösterdiğini kaydeden Cihaner; “Tunus’tan Afganistan ve Pakistan’a, Mısır’dan Irak ve Suriye’ye, Yunanistan’dan Ukrayna ve Ermenistan’a kadar uzanan devletlerin hemen hepsi ekonomik ve politik açmazlarla boğuşuyor” dedi.

'AKP iktidarı cumhurbaşkanlığı seçimini siyasi rejim değişikliği oylamasına dönüştürmektedir'
Son 12 yıldır Türkiye’nin, 12 Eylül darbesinin ürünü olan ve başlangıçtan bu yana demokratik sistemi bir araç olarak kullanarak otoriter bir sistem kurmak isteyen AKP iktidarının yönetimi altında olduğunu savunan Cihaner, “Bu iktidarın bu güne kadar yaptıkları, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yapacaklarının da temel göstergesidir. Uzunca bir süredir, Anadolu aydınlanmasının ve bu topraklarda özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesi verenlerin kazanımlarının teker teker yitirildiği bir sürece tanıklık ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bilim, özgür düşünce, liyakat gibi değerlerin yerini hızla taassuba, hurafelere ve kayırmacılığa bıraktığının altını çizen Cihaner, “AKP iktidarının Cumhurbaşkanlığı seçimini kendi bekasını sürdürebilmek için bir siyasi rejim değişikliği oylamasına dönüştürmeyi amaçladığı çok açıktır. İstediklerinin hem kendi kişisel güvencelerini sağlamak hem de bu savaş coğrafyasından pay kapmak için girişecekleri silahlı mücadele için yasal zemin bulmak olduğu ortadadır” ifadelerini kullandı.

'Çalışmaya hazır olduğumu saygıyla duyururum'
CHP’nin bu koşullar altında gidilen bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleyeceği adayın belirlenme yönteminin partinin tarihsel birikimi ve demokrasi anlayışıyla uyumlu olması gerektiğini kaydeden Cihaner şu açıklamalarda bulundu:

“Oysa dün açıklanan adayın belirlenme süreci, bu demokratik mekanizmalar işletilmeden gerçekleştirilmiş durumdadır. Parti üyelerinin, delegelerin, yönetim birimlerinin, parti meclisinin ve Merkez Yönetim Kurulu’nun açık, demokratik ve eşit söz hakkı temelli tartışmalarının belirleyeceği bir aday için hala çok geç değildir. Aksi takdirde parti emekçilerinin yeterince mobilize edilememesi, blok oy kaymaları ve kitlesel karşı çıkışlarla karşı karşıya kalınacağı, en önemlisi de Gezi/Haziran direnişi ile ortaya çıkan genç siyasallaşmasının kaybedileceği tartışmasızdır. Bugün, yaşayan tüm halklara kan ve ölüm getiren bu siyasi kriz döneminde de, bütün inançsal, etnik, siyasi, kültürel ve cinsel kimliklerin eşit yurttaşlık temelinde kendisini ifade edip, yaşayabileceği çoğulcu demokratik sistem hedefiyle Cumhurbaşkanlığı seçimine girmesi CHP’nin tarihsel sorumluluğudur. CHP içinde ve CHP çevresinde bu özellikleri taşıyan ve Cumhuriyet’in değerlerini hayat ilkesi yapmış, emekten yana, eşit ve özgür bir Türkiye idealini benimsemiş ve bunun için mücadele eden çok sayıda adayın olduğu şüphesizdir. Bu tarihsel sorumluluk ve ideal doğrultusunda çalışmaya hazır olduğumu saygıyla duyururum.”

 

solhaber

Hits: 956