Yargıtay'da tüm kadrolar değişiyor

~ 12.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Ak Parti TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen yargı paketine geçici bir madde ekledi ve Yargıtay'da ki tüm kadroların değiştirilmesinin önünü açtı.

Ak Parti TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen yargı paketine geçici bir madde ekledi ve Yargıtay'da ki tüm kadroların değiştirilmesinin önünü açtı.

AKP , TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen yargı paketine ‘geçici madde’ ekleyerek Yargıtay ’a gece yarısı operasyonu yaptı.Geçici madde, Yargıtay’daki ceza ve hukuk dairelerin lağvedilmesini öngörüyor. Kanun yürürlüğe girdiğinde tüm kadroların değiştirilmesi için 3,5 ve 7 günü gibi kısa süre verildi. 

GECE YARISI OPERASYONU
 
Sözcü'de yer alan habere göre, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonuyla bürokrasi ve güvenlik güçlerini atama ve tayinlerle hallaç pamuğu gibi atan hükümet, şimdi de Yargıtay’da benzeri operasyon yaptı. TCK ve bazı kanunlarda değişiklik öngören kanunun 37. Maddesi görüşülürken AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve arkadaşları tarafından ‘geçici madde’ önergesi verildi. Önerge ile Yargıtay’daki tüm kadroların değiştirilmesi ve kısa süre verilmesi sağlandı.

AŞAMA AŞAMA YARGITAY DÜZENLEMESİ

 AKP’li vekillerin imzasıyla verilen ve kabul edilen geçici madde 13’e göre kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Yargıtay’da şu adımlar atılacak:

· 3 gün içinde kanunda yapılan değişikliğe uygun olarak Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları yeniden belirlenecek.

· 7 gün içinde kanunda yapılan değişikliğe uygun olarak Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek.

· Belirlenen Birinci Başkanlık Kurulu, 10 gün içinde, iş durumunu dikkate alarak Ceza ve Hukuk Daireleri’nin sayısı ile bu daireler arasındaki iş bölümüne ilişkin karar tasarısını hazırlayarak Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun onayına sunacak.

· Yargıtay Büyük Genel Kurulu, tasarıyı 5 gün içinde karara bağlayacak. Genel Kurulun iş bölümünün onaylanmasına ilişkin kararı derhal Resmi Gazete’de yayınlanacak ve 10 sonra uygulamaya başlanacak.

· Birinci Başkanlık Kurulu, iş bölümüne ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 10 gün içinde, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Yargıtay’ın daire başkanları, üyeleri ve tetkik hakimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek.

· Karar uygulanmaya başlayıncaya kadar öncesi iş bölümüne göre uygulamalara devam edilecek. Daha önce başka dairelerde görülmekte olup da dairesi değiştirilen dava dosyaları mevcut halleriyle ilgili daireye gönderilecek.

"CEMAATÇİ YARGIÇLARI TEMİZLEMEK İÇİN"

Gece yarısı ‘geçici madde’ ile yapılan değişikliğe CHP’den sert tepki geldi. AKP’nin kendi eliyle cemaate teslim ettiği kadroları yeniden almak istediğini belirten Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, “Yargıtay ceza ve hukuk daireleri geçici maddeyle, hepsiyle birlikte lağvediliyor, yeniden bütün dairelerdeki görevlendirmeler yapılıyor. Bu, tamamen cemaatle biten iş birliğinizin sonucunda cemaatçi yargıçları temizlemek ve onları etkisizleştirmek amacıyla yapılıyor” dedi.

"BUMERANG GİBİ SİZİ VURACAK"

 Yargıtay’daki operasyon için 3 ve 7 gün gibi süre verilmesine atıf yapan Yılmaz, “Hiçbir şekilde tahammülünüz yok. Çünkü oradaki oluşturduğunuz yapıya tahammül yok. Süreleri de sınırlayarak bir an önce kendi operasyonunuzu yapmak istiyorsunuz ama bu operasyonların hiçbirisinin önemi yok. Bunların hepsi bumerang gibi dönüp gelip sonuçta sizleri vuruyor, biz bunların hepsini yaşayarak görüyoruz ne yazık ki” diye konuştu.

"KUMPAS DÜZENLEMESİ NİYE YOK"

Başbakan ve bakanların Balyoz, Ergenekon gibi davalarda ‘kumpas var’ sözlerini hatırlatan Yılmaz, “Bu yasa tasarısında kumpas mağdurlarıyla ilgili herhangi bir şey yok. Bu neden yok? Bakan söz verdi, Başbakan söz verdi, bütün bakanlarınız söz verdi ama ne yazık ki Balyoz, Ergenekon, Casusluk davası gibi Türk Silahlı Kuvvetleri üzerine yapılan, o milli ordu üzerine yapılan operasyonlara ilişkin, onlarla ilgili yapılan kumpas davalara ilişkin herhangi bir düzenleme yok” dedi.

 

http://www.ankarahaber.com/haber/Yarg%C4%B1tay-da-tum-kadrolar-degisiyor/161167

Hits: 1382