IŞİD'den Musul açıklaması: Sivillere dokunmayacağız, Şiiler hariç...

~ 11.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Irak-Şam İslam Devleti, Musul'un tamamında kontrol sağladığını ilan ederek, "Şii olmayan sivillere dokunmayacağını" açıkladı. Örgüt, Kerkük'ün de bir bölümünü ele geçirdi.

(soL - Dış Haberler) Dün Irak ordusunun mevzilerini terk etmesiyle çok kısa sürede Ninova eyaletinin başkenti ve Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), hemen ardından Selahaddin ve Kerkük eyaletine doğru ilerledi. Tikrit'in de tamamen düştüğü, Kerkük'te ise peşmerge güçleri ve ordu güçlerinin IŞİD ile savaşının devam ettiği bildiriliyor.

Musul'un kontrolünü ele geçirdikten sonra bir açıklama yapan IŞİD, sivillerin endişeye kapılıp kenti terk etmemesi gerektiğini, ekonominin ve durumun şeriat kurallarına göre normal akışında devam edeceğini söyledi. IŞİD'in "sivilleri asla hedef almayacağını" söyleyen örgüt, bunun istisnasını da açıkladı: Eğer Şii değilseniz...

IŞİD, Kerkük'te 47. Tugay'ı işgal ederek 6 Humvee ve 20 zırhlı araç ele geçirdiklerini duyurdu. Tikrit'te ise Ulusal Muhafızlar'a bağlı 100 Kürt asker IŞİD tarafından kuşatıldı.

Musul'un düşmesi ve Kerkük'ün kuşatılması üzerine bir açıklama yapan KCK, "Kürdistan gerillası, İŞİD çetelerine her şart altında karşılık verecek güçtedir. Gerilla güçlerimiz, halkımızın ve Güney Kürdistan'ın güvenliğini sağlamak için, her türlü desteği vermeye ve peşmerge güçleriyle birlikte aktif bir biçimde savaşmaya hazırdır" dedi.

Öte yandan, Irak ordusunun çekildiği Rabia sınır kapısının, YPG ve peşmergeye bağlı güçler tarafından ele geçirildiği duyuruldu. Rabia'nın karşısındaki Til Koçer (Yarubiye) yaklaşık 1 senedir YPG'nin elindeydi.

Öte yandan basın toplantısı yapan Ninova Valisi, durum hakkında yolladıkları raporların Bağdat tarafından dikkate alınmadığını ileri sürdü. Vali, Musul'u IŞİD'e teslim eden orduya bir daha güvenmeyeceklerini kaydetti. ABD'nin başlangıçta durumu umursamadığını söyleyen Vali, "Ne yazık ki ABD, Maliki'nin düşüncelerinin doğru olduğunu düşündü" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Parlamentosu Sözcüsü Usame Nuceyfi'ye yardım önerdiğini söyleyen Vali, Musul'daki Türk konsolosluğunun peşmerge güçleri tarafından tahliye edilmeyi reddetiğini aktardı.

Öte yandan Irak ordu güçlerinin, Kerkük'ten de silahlarını bırakarak çekildiği konuşuluyor.

 

solhaber

Hits: 1031