Mahkemeden ibretlik karar

~ 08.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yazısında “Erdoğan yargılanacak” dediği için Başbakan tarafından hakkında dava açılan Can Dündar beraat etti

Başbakan Erdoğan’ın Can Dündar’a açtığı davada mahkeme Dündar’ı haklı buldu. Başbakan’ın yargılanacağını söyleyen Dündar’ın yazısını “Yazı eleştiri sınırları çerçevesindedir. Kovuşturmaya yer yoktur” şeklinde değerlendiren mahkeme, Erdoğan’ın aleyhinde karar verdi. Dündar dünkü köşe yazısında “kararın ibret niteliğinde olduğunu” belirtti.
Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde Can Dündar’ın kaleme aldığı “Erdoğan yargılanacaktır” başlıklı yazı için savcılığa “Şahsımı hedef alan, haysiyet ve onurumu karalamaya yönelik ağır hakaret ve saldırıda bulundu” diyerek şikâyette bulunmuştu. Dava sonuçlandı ve yargı Erdoğan’ın aleyhinde karar verdi. Mahkemenin kararı verirken göz önünde bulundurduklarına dikkati çeken ve “Ben değil, Erdoğan yargılanacaktır” diyen Dündar, dünkü köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:


‘BEN DEĞİL, O YARGILACANAK’
“İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın kararı, sansürcü iktidarlar için ibret niteliğinde. Savcı, konuya ilişkin ulusal ve uluslararası içtihadı taramış ve sonuçta hükmünü basın özgürlüğünden yana vermiş. Kararda, ifade hürriyetinin önünü açan, evrensel hukuktan damıtılmış haklar ve dersler var.
Mesela diyor ki: ‘Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na göre basın, halkı aydınlatmak ve yöneticileri eleştirmekle görevlidir.’ Diyor ki: ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına göre düşünce özgürlüğü, sıradan haber ve görüşler için değil, asıl toplumu sarsıcı, kaygılandırıcı görüşler için gereklidir.’  Diyor ki: ‘Yine AİHM kararlarına göre, cumhurbaşkanı, başbakan ya da bakan olmak, kişilik haklarının daha geniş korunmasını gerektirmez; tersine, bu kişiler devlet adamı oldukları için çok ağır eleştiri ve haberlere katlanmakla yükümlüdürler.’ Ve AİHM’nin tarihi sayılabilecek 2012 tarihli Erbil Tuşalp kararına atıf yapıyor: ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin basın özgürlüğüne dair 10. maddesi, sadece zararsız, tarafsız görüşleri değil, demokratik toplumun, çoğulculuğun, hoşgörünün, açık fikirliliğin gereği olan rencide edici, şoke edici, rahatsız edici bilgi ve fikirleri de koruma altına alır.’ Yani ben yargılanmayacağım. Başbakan yargılanacaktır.”

http://birgun.net/haber/mahkemeden-ibretlik-karar-15368.html

Hits: 918