soL Gazetesi davası ertelendi

~ 03.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

soL gazetesine “Halkı kanunlara uymamaya tahrik, suç işlemeye alenen tahrik etme, suçu ve suçluyu övmek, halkın kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması, bugün Istanbul Anadolu 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor.

Hakim, suç tarihinden sonra 4 ay içinde kabul edilmesi gereken ancak yasal süre geçtikten sonra kabul edilen iddianameye ilişkin tarihlerin resmi olarak sorulmasına karar verdi. Duruşma 14 Ekim 2014 tarihine bırakıldı. Bir sonraki duruşma saat 11.00'de başlayacak.


Güncelleme 10:22

Avukat Ballıkaya: Ahmet Atakan'ın ölümünü protesto edenler için İçişleri Bakanı 'provokasyon yaptıkları'nı söylüyor. Bakan Alevi-Sünni çatışmasından bahsediyor. Gazete de haklı olarak 'Hatay'da Alevi-Sünni çatışması yok, Bakan nereden çıkardı?' diye soruyor.

Derhal beraat kararı verilmesini istiyoruz. Eğer beraat kararı verilmeyecekse de müşteki avukatların davanın ilerleyen duruşmalarına kabul edilmemelerini talep ediyoruz.


Güncelleme 10:17

Durna, gazeteci Ahmet Şık ve Lobna Allami'nin polis saldırısıyla yaralandığı fotoğrafların yanı sıra, onlarca kişinin kelepçeli olarak oturtulduğu fotoğrafı göstererek 'Evet darbe ortamı var ama iddianamede bahsedildiği şekilde değil' dedi. Gazetenin görevlerini yerine getirdiğini belirten Durna, Kazcı'nın beraat ettirilmesi talebinde bulundu.


Güncelleme 10:16

Avukat Bilgütay Durna: Evet, gerçekten bu ülkede bir darbe ortamı var. Siz yasama, yürütme organını çalıştırıyor musunuz, aleyhinizde yargılama yapılmasına izin veriyor musunuz? Tabanınızı eli palalı insanlar olarak sokağa çıkarıyor musunuz? Evet bir darbe ortamı var ama iddianamede bahsedildiği türden değil.


Güncelleme 10:10

Avukat Bilgütay Durna: Ortada bir ihbar dilekçesinin imla hatalarıyla aynen iddianameye monte edilmesi var. Iddianamede sürekli 'organize hareket'ten bahsediyor. Şikayetçi olan avukatlar, 9 ayrı dilekçe vermişler. Hepsinin girişi aynı, Gezi'den bahsediliyor ardından haberlere geçiyor.

Şu an hükümet olan partinin yönetememe krizini aşmak, tabanını konsolide etmek için darbe söylemine başvurması bir yana, iddianamede buna başvurulmasını çok ciddiye alıyorum. Şikayet dilekçesindeki 'Sayın Başbakan' ifadesi iddianamede aynen kullanılmış. Peki müvekkilimiz Hafize Kazcı için neden 'sayın' denilmemiş? Hakkaniyet açısından Erdoğan için kullanılan sayın kelimesinin çıkarılmasını talep ediyorum.


Güncelleme 10:05

Sorumlu Müdür Hafize Kazcı: soL gazetesi halka yalan söylemek suçtur diyerek yola çıktı. Gezi direnişi süresinde de soL halkın yanındaydı. Hükümetin baskıcı politikaları ve hukuk dinlemez tavrına karşı halk sokaklara döküldü. AKP hükümeti ise meşru protestolara sokağa çıkan halka adeta savaş açtı. soL'da çıkan tüm haberler Gezi direnişinin yansımasıydı.


(soL - İstanbul) ODTÜ direnişine destek eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın ölümünün ardından, Gezi direnişi eylemleri sırasında öldürülen gençlerin fotoğraflarının yer aldığı 'Sorumlusu Erdoğan' başlıklı manşet haberi ve 12 Eylül tarihli 'Gazcı Bakan halkı suçladı' başlıklı haber nedeniyle açılan davanın ilk duruşmasıda soL'u yaklaşık 30 avukat savunuyor.

Duruşmada ilk sözü alan Avukat Several Ballıkaya şunları söyledi:

"İddianame 9 Ocak 2014 tarihli. Iddianameyle ilgili davanın açılması demek, tüm dayanakların sağlanmış olması demek. Iddianame objektif olması gerek. Şikayetçilerin ihbar dilekçeleri olduğu gibi alınarak iddianame oluşturulmuş. Savcı 2013 yılının Mayıs ayında başlayan Gezi eylemleriyle ilgili tüm eylemleri mahkum ettiğini görüyor. Iddianamenin birinci paragrafını okuyan avukat hükumeti devirme suçunu savcı nereden çıkarmış. Savcının asıl amacı Gezi eylemlerini mahkum etmek.

Bu iddianame objektif değildir. Yargılamanın bu şekilde başlayamaması lazımdı. Savcı iddianamede 'Polise taş atmak isterken çatıdan düşen Atakan' deniliyor. Savcı bunu nereden çıkarmış? En azından Atakan soruşturmasına bakabilirdi. Ballıkaya: Basın suçlarında yayım tarihinden itibaren 4 aylık yasal süre içinde davanın açılması gerekiyordu. Ancak yasal sürede dava açılmamıştır."

solhaber

Hits: 815