'Kaza kader'den sınav sorusu

~ 02.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Açıköğretim Lisesi sınavında iş cinayetlerinde yaşanan ihmaller ‘kaza-kader’ ilişkisi üzerinden soruldu

 

‘Kaza kader’den sınav sorusu
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

SERBAY MANSUROĞLU

Açıköğretm Lisesi sınavında iş cinayetlerinde yaşanan ihmallere ‘kaza-kader’ diye işaret eden soru soruldu. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Açıköğretim Lisesi sınavları haftasonu gerçekleşti. Açıköğretim Lisesi 2. dönem 2. sınavları Cumartesi ve Pazar olmak üzere iki gün sürdü. Sınavların dün gerçekleşen oturumunda Soma faciası sonrası iş cinayetlerinde tartışılan kaza ve kader kavramları soruldu.

Sınavda sorulan ve ihmalİ kaza-kaderle açıklayın denilen soru şu şekilde:

Eksik malzeme kullanılan bir binanın çökmesi kaza ve kader açısından değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Dört şıklı sorunun yanıtının bulunması istendi. Şıklar şu şekilde verildi:

A Müteahhit özgür iradesini yanlış kullanmıştır
B Kişi kaderinin mahkumu olmuştur
C Bu olay kadere aykırı gerçekleşmiştir
D Kader inancı sorumluluğu ortadan kaldırmaktadır

***

Bilimsel ölçütü yok

Kocaeli Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Aziz Çelik, “İdeolojik ağırlığı olan bir soru. Soma gündeminin ardından öğrencileri böyle bir soruyla karşı karşıya bırakmak doğru değil. ‘Eksik malzeme kullanılması’ kaza-kader bakış açısı üzerinden değil iş ve ceza hukuku üzerinden değerlendirilebilir. Böyle bir değerlendirme yapılsa sorumluluk müteahhite işaret eder. Özetle sorunun bilimsel bir ölçütü bulunmamaktadır” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Soma faciası sonrası “Bu işin fıtratında var” diyerek yaşanan katliamı kaza-kader olarak nitelendirmişti.

birgün

Hits: 1085