Hakimler ve Savcılar "atamalarda adalet yok" diyor

~ 25.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Bilgin Başaran, yargı mensuplarının atama ve seçimlerde adalet kriterlerine uyulduğuna inanmadığını açıkladı.

HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, 2011 yılı referandumu öncesinde HSYK’nın haksız ve adaletsiz uygulamalarından sonra getirilen yeni HSYK ile herkesin umutlandığını kaydetti. Başaran, bugün ise yargı mensuplarının büyük çoğunluğunun yapılan atama ve seçimlerde liyakat ve adalet kriterlerine uyulduğuna inanmadığını ifade ederek, “Yani bugün oluşan şudur: Adalet kavramı yeni HSYK’nın icraatlarında görmemiz mümkün olmamıştır. Yeni HSYK bugüne kadar meslektaşlarımızın tamamına cesaret yerine korku, ümit yerine karamsarlık, mutluluk yerine hüzün, huzur yerine huzursuzluk, güven yerine güvensizlik verdi.” dedi.

Yargıya olan güven kaybını durdurmak ve sonrasında güveni yeniden tesis etmek amacıyla farklı görüş ve fikir zenginliğine sahip hakim ile savcıların bir araya gelerek kurdukları Yargıda Birlik Platformu, Kayseri’de bölgesel toplantısını yaptı. HSYK üye seçimleri öncesinde gerçekleştirilen toplantıya Kayseri, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Sivas ve Aksaray illerinden gelen 650 kadar hakim ve savcı katıldı. Sabah kahvaltısının ardından toplantıya geçildi ve basına açık bölümde Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta hoş geldin konuşması yaptı. Kadir Has Kongre Merkezi’ndeki toplantıda daha sonra platform üyeleri yerlerini aldı ve Oturum Başkanı Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya kısa bir konuşma yaptı. Ardından Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Bilgin Başaran konuştu. Konuşmanın ardından toplantı basına kapatıldı. Basına kapalı bölümde platform üyeleri konuşma yaptı ve yargıdaki sorunları, katılan 650 kadar hakim ve savcı dile getirdi. Platform üyeleri de bu sorunları not aldı.

Oturum Başkanı Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, yaptığı konuşmada, “Platform adına hepinize saygılarımı sunuyorum. Ülkemizde yargı, hele hele son dönemlerde adaletin mercii değil, devlet içindeki etkin güçlerin itişme alanına dönüşmüştür. Eminim yeni oluşacak HSYK ile bu kısır döngüyü kırabiliriz. Büyük şairimizin söylediği gibi, 'Ekmek aş bulmak gecikebilir, temele taş bulmak gecikebilir, devlete baş bulmak gecikebilir, adalet gecikmez. Tez verilmeli' diyorum. Toplantımıza başlıyoruz.” diye konuştu.
'RÜYAMIZ UZUN SÜRMEDİ'

 


HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, eski ve yeni HSYK ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, son yapılan değişiklikleri eleştirdi. Başaran, şöyle konuştu: “Eski HSYK’mızın hepimizce malum haksız ve adaletsizce uygulamasından sonra yeni getirilen sistemden çok umutlu idik. Yeni HSYK’nın oluşturulması sistematiği çok idealdi. Üyelerin çeşitli kaynaklardan gelişi ve kürsü hakim ve savcılarının kurulda söz sahibi olması, bizlerde demokratik, çoğulcu bir HSYK algısı oluşturdu. Yargı mensupları adına çok umutlu idik. Çok sevinçliydik. Artık kürsü hakim ve savcıları kendi gelecekleri ile söz sahibi olabileceklerdi. Artık HSYK’da onlar gibi olan, onları anlayan kendi meslektaşları vardı. Ama rüyamız uzun sürmedi. Getirilen yeni sistem gereği son derece demokratik ve çoğulcu görünen HSYK’mız da özel yetkili mahkemelerle, ünvanlı görevler atamalarında, yüksek yargıya yapılan üye seçimlerinde maalesef iyi bir sınav veremedik. Bugün yargı mensuplarının büyük çoğunluğu yapılan atama ve seçimlerde liyakat ve adalet kriterlerine uyulduğuna inanmamaktadır. Yani bugün oluşan şudur: Adalet kavramı yeni HSYK’nın icraatlarında görmemiz mümkün olmamıştır. Yeni HSYK bugüne kadar meslektaşlarımızın tamamına cesaret yerine korku, ümit yerine karamsarlık, mutluluk yerine hüzün, huzur yerine huzursuzluk, güven yerine güvensizlik verdi. Artık korkunun yerine cesaret, karamsarlığın yerine ümit, hüzün yerine mutluluk, huzursuzluğun yerine huzur, güvensizliğin yerine güven alacaktır. Zira bizler platform olarak inançla yola çıktık.”

Bilgin Başaran, kişinin ırkına, cinsiyetine, mezhebine, meşrebine, dünya görüşüne göre kategorize edemezse, hiçbir güç odağının da hakim ve savcıyı aynı şekilde kategorize edemeyeceğini söyledi. Başaran, “Yargıda birlik platformu bu ana fikir üzerine inşa edilmişti. Biz niye kurulduk. Bizler önce yargı mensupları olarak kendi içimizde adaleti tesis etmek ve sonra tüm yurt içine bir araya geldik. O halde meslektaşlarım. Biz bunu başarabiliriz. Biz ön yargılarımızdan arınarak birbirimize güvenebilir, birbirimizi anlayabiliriz. Kendi sorunlarımızı kendi irademizle çözeriz. Yargının içine düştüğü durumdan birlikte kurtulabiliriz. El ele, gönül gönüle verebiliriz. Elimizi taşın altına koymalıyız. Birbirimize sevgi ve gücümüzü verelim. Bu sefer bizler, teşkilat, Türkiye Cumhuriyeti kazansın.” diye konuştu.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta ise şunları söyledi: “Devletin üç ana saç ayağından birisi ve en önemlisi yargıdır. Yargı en basit tanımı ile adaletin tesisidir. Adalet ise devletin temeli, devletin oluşturan kişi ve kurumların en büyük güvencesidir. Bizler yargının içinde fiilen görev yapan adalet emekçileri olarak, durduğumuz bu noktada , kaybolma eğilimindeki halkımızın yargıya olan güveninin, yargının kendi içindeki güvenini tesis etmek zorundayız. Bağımsız ve tarafsız bir HSYK, kimi zaman savunacak, kimi zaman göz ardı edilecek, bizim ya da bizden olanların gözetildiği, bizden olmayanların ötelendiği, işimize geldiği zaman kullanılacak alan değildi. Yaşanabilir toplum modeli oluşturmak, gelecek nesillere daha iyi yaşam ortamı, daha güvenli yargı sistemi bırakmak için ortak alanlarımızı ilgilendiren tüm konularda hepimiz için samimiyet testlerinden geçmek, hatalarımızı kabul etmek, özeleştiri yapmak, yapılan hatalardan ders çıkarmak karanlıktan aydınlığa çıkış için ders olacaktır.” Orhan Usta, yeni HSYK’nın, yargı mensuplarının sorunlarını giderilmesi noktasında kendisine dert edinen, atamalarda bağımsız ve tarafsız bir HSYK arzu ettiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından basına kapalı bölüme geçildi. Bu bölümde yargı mensupları, yaşadıkları sorunları dile getirerek, birçok konuda sorular sördü. Platform üyeleri de söz aldı.

http://haberciniz.biz/yargi-mensuplari-atamalarda-adalet-kriterlerine-uyulduguna-inanmiyor-2890964h.htm

Hits: 958