ÇHD'li avukatlardan Beyoğlu'nda eylem

~ 18.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Beyoğlu'nda, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul şubesi üyeleri, Soma'da avukatların gözaltına alınmasını protesto amacıyla oturma eylemi yaptı.

İstikla Caddesi'ndeki İstanbul Barosu önünde toplanan ÇHD üyesi yaklaşık 60 avukat, Soma'da gözaltına alınan avukat arkadaşlarının bırakılması için basın açıklaması yaptı.

“Avukatları gözaltına alarak katliamı gizleyemezsiniz” yazılı pankart açan avukatlar adına basın açıklamasını yapan avukat Güçlü Sevimli Soma'da olağanüstü hal rejimi uygulandığını iddia ederek “Bugün Soma'da gerçekleşen işçi katliamının beşinci günü. Devletin bu beş gün içerisindeki halka karşı tutumu açıkça uygulamaya konan bir olağanüstü hal, gerçeklerin üstünü örtme, gerçekleri çarpıtma ve açık terör olmaktan öteye gitmemiştir. Bu beş günlük süre zarfında, katliamın baş sorumlusu AKP Hükümeti Soma'daki işçi kıyımını protesto etmek isteyenlere baskı, eziyet, gözaltı, kimyasal gaz, hakaret, tehdit ve aşağılamayı reva görmüş, bunun talimatını vermiştir. Devlet eliyle uygulanan bu şiddete karşı koymak, bu şiddete direnmek meşrudur ve bugün Soma'da gerçekleştirilen gözaltı işlemi çok açıktır ki baskıya karşı direnişi kırmaya, gerçeklerin üstünü örtmeye, sömürü düzeninin devamını sağlamaya yöneliktir. İşte bu nedenlerle bugün Soma'da Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi meslektaşlarımızın aralarında bulunduğu 34 kişi işkenceyle, hukuksuz bir şekilde alıkonulmuşlardır. Tüm kışkırtmalara rağmen ÇHD üyesi avukatlar bilhassa delillerin karartılmasını önlemekte, gerçekleri halka açıklamakta ve hukuksal yardım sunmakta ısrar etmişlerdir" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından avukatlar “Her yer Soma her yer direniş” ve “Katil devlet hesap verecek” sloganlarını atarak Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdü. Cadde üzerine konuşlandırılmış 3 TOMA ile geniş güvenlik önlemleri alan polisin önüne kadar gelen avukatlar, eylemlerine oturarak devam ettiler. Avukatlar, Soma'da gözaltına alınan avukat arkadaşları serbest bırakılana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttiler. Soma'da avukatların serbest bırakıldığı haberinin gelmesi üzerine bazı avukatlar eyleme son verdi. Soma'da gözaltına alınan diğer kişilerin de serbest bırakılması gerektiğini ifade eden diğer avukatlar oturma eylemine devam etti. Eyleme vatandaşlar da destek verdi.
Zeki GÜNAL / İSTANBUL DHA

Hits: 896