'Otoriter Erdoğan'a yeni darbe'

~ 17.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye, Soma faciasında ölenlerin yasını tutarken, dünya basını, hükümet yetkililerinin tutumunun ülke genelinde öfkeyi tırmandırdığını yazıyor.

Amerikan New York Times gazetesi “Halk arasındaki memnuniyetsizlik artıyor” başlıklı haberinde, Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in bir protestocuyu tekmelerken görüntülendiğini, “halkın, sorulara yanıt vermekten aciz gibi görünen hükümet yetkililerine öfke dolu” olduğunu yazdı.

Wall Street Journal gazetesi de, madenle ilgili olarak CHP’nin verdiği araştırma önergesinin iktidar partisince reddedilmiş olmasının öfkeyi daha da büyüttüğünü belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’daki açıklamalarına da dikkat çekilen gazetenin haberinde “Cumhurbaşkanı’nın tonu ve duyguları, Erdoğan’ın meydan okuyan tutumu ile tezat oluşturdu” yorumu yapıldı.

Gazete, Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yerkel’in bir protestocuyu tekmelemesinin ardından yayınlanan videoların, Erdoğan’ın itişip kakışma sırasında bir göstericiyi bizzat tokatlayıp tokatlamadığı konusunda ülke genelinde tartışmaları da beraberinde getirdiğini yazdı.

Los Angeles Times gazetesi ise “Türk Başbakanı maden felaketi konusunda savunmada” başlığını attığı haberde, “hükümet ile maden sahipleri arasındaki yakın samimi ilişkilerin” soru işaretleri yarattığını, Erdoğan’ın başka ülkelerdeki maden kazalarını örnek vermesinin tepki çektiğini kaydetti.

Washington Post gazetesi de Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yerkel’in bir protestocuyu tekmelemesinin Erdoğan’ın problemlerinin “sadece başlangıcı” “aysbergin görünün ucu” olabileceğini vurguladı.

Yazıda, “ulusal trajedi söz konusu olduğunu bir hükümet yetkilisinin kaçınması gereken şeyler olduğuna” dikkat çekerek, Yerkel tekme atarken çekilen fotoğrafların sosyal medyada on binlerce kez tıklandığını yazdı.

Gazete, ardından Erdoğan’ın, kendisini babasının katili olmakla suçlayan bir genç kızı tokatladığı iddiasının geldiğini vurguladı.

İngiltere’de yayımlanan Economist dergisi Soma faciasını “Yeraltında ölüm: Soma’daki trajedi siyasette de hissediliyor” başlığıyla verdiği haberde, “Türkiye Başbakanı Erdoğan, ülke tarihindeki en kötü endüstriyel kazanın ardından, halkın öfkesiyle yüz yüze... Facia, geçen yaz ülkeyi sarsan protestolar benzeri yeni gösterilere yol açabilir” denildi.

Dergi, “Bunlar, 30 Mart’taki yerel seçimlerdeki galibiyetle sevinen ve gözünü ağustosta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikmiş olan Erdoğan için tatsız haberler” yorumunu yaptı.

Independent gazetesi ise deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn’ün Soma’daki facianın siyasi etkilerini incelediği bir analiz yayımladı. “Trajedi Erdoğan’ın otoriter yönetimine yeni bir darbe” başlıklı yazıda, “Erdoğan ve partisi, facianın bir kısım sorumluluğunu her zaman üzerinde taşıyacaktır, çünkü 2002’den beri iktidardalar, inşaat ve maden şirketleriyle olan sıkı ilişkileri de biliniyor. Polisi, orduyu ve yargıyı başarıyla parçalayarak her şeyin üzerinde bir otorite yarattı. Ama bu durum aynı zamanda onun Soma gibi her kötü olayda suçlanacağı anlamına da geliyor” denildi.

Financial Times gazetesinin Soma’dan bildiren muhabiri de, yakınını kaybetmiş birçok kişinin yöneticilerin faciaya karşı “hissiz” yaklaşımdan yakındığını ve kızgınlığın giderek arttığını vurguladı.

Gazete, geçen çarşamba akşamı bölgeye giden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na “Hiç utanmanız yok”, “Hepiniz yalan söylüyorsunuz” gibi sözlerle tepki gösterildiğini bildirdiği yazısını “Soma’yı TOMA ile söndürebilir misiniz?” sloganıyla bitirdi.

Üçüncü sayfasını tamamen Soma faciasına ayıran Guardian gazetesi, yerel maden sendikasından bir işçinin şu sözlerine yer verdi: “Acımız öfkeye dönüşmeye başladı. Başbakan buradaki sözleriyle ne demeye çalışıyor? Hükümet hatalarını kabul edip arkamızda duracağına buraya gelip acımızla dalga geçiyor.”

Times gazetesi de Yerkel’in tekme atarken çekilmiş büyük bir fotoğrafını kullanarak, Başbakanlığın “Bu Yerkel’in kendi sorunu” diyerek, olaydan uzak tutmaya çalıştığını belirtti.

Bazı maden işçilerinin AKP mitinglerine katılmak için zorlandıkları, muhalefet partilerini destekleyenlerin işten çıkarıldığı savunulan yazıda, adını saklı tutan bir madencinin şu sözlerine yer verildi:

“Mart ayındaki yerel seçimlerden önce yevmiyemizi ödeyerek bizi Başbakan’ın Manisa’da yaptığı mitinge gitmeye zorladılar. Gitmesek o günlük ücretimizi keseceklerdi.”

 

cumhuriyet

Hits: 847