Can kaybı 282'e yükseldi

~ 15.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı basın açıklamasında can kaybının 282'e çıktığını söyledi.

MANİSA -

Bakan Yıldız son rakamı açıkladı


MANİSA' nın Soma İlçesi'nde maden ocağındaki patlamada ölen işçilerden cesetleri çıkarılanların sayısı 282'ye ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte bir açıklama yaptı. Bakan Yıldız, "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla 282 kişinin cesedini çıkardık. Gece boyunca iki farklı galeriye girme çalışması devam etti. Buralarda da kısa sürede sonuç alıp, çalışmalarımızı tamamlamayı umut ediyoruz. Cenazelerden 217'sini ailelerine teslim ettik. Bugün ölen 282 kişinin tamamının cenazesinin ailelerine teslim edilmelerini sağlayacağız" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da bugünden itibaren bakanlık görevlilerinin artık ailelerle temasa geçerek, onlara yönelik destek çalışması başlatacaklarını söyledi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da hastanede tedavisi sürenlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.


BAKAN YILDIZ:201 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ
80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Bakan Yıldız, "Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" dedi.

MADEN İŞÇİSİ: HENÜZ ÇIKARILMAMIŞ 350-400 KİŞİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR
Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciayla ilgili olarak, arama kurtarma çalışmalarına da katılan maden işçisi Sami Kılıç, "İçeride yangın hala devam ediyor. Girilmeyen panolar var. O panolarda 350-400 kişi tahmin ediliyor, daha çıkmamış" diye konuştu. 

Soma'daki maden faciası sonrası kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Sami Kılıç, arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. 9 yıldır madende çalıştığını belirten Kılıç, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Bu tür kazalara karşı eğitim aldıklarını ifade eden Sami Kılıç, "Maske olsa da kurtulması zor. Pano patlayınca elektrik olmuyor, elektrik olmayınca vantilatörler çalışmadığı takdirde hava akımı kesiliyor. Hava akımı kesilince, yaşam ihtimali kesiliyor. Maskeyle 45 dakikada temiz havaya çıkma eğitimi verdiler bize. 1 buçuk kilometreyi 45 dakikada çıkamazsın" dedi. Kılıç, ölü sayısının artabileceğini kaydederken, "Oradaki şef ve amirlerle konuştum. Şu an 350-400 kişi tahmin ediyorlar. Patlama panosuna daha giriş yapılmadı. Oranın hava akımına ulaşıp, oradaki yangını söndürüp o şekilde girme tahmini var" diye konuştu. 

Kılıç, kurtarma çalışmalarına katıldığı madenden 80 ceset çıkardığını ifade ederken, "Cesetler ayrı ayrıydı, 4-5 kişi bir yerde, 10 kişi bir yerde. Girilmeyen patlama olan yerde toplu olabilir" diye endişesini dile getirdi.


ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın boyutları giderek büyüyor. Patlama ve yangının olduğu maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ederken zaman geçtikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kurtarma çalışmalarına katılan bir görevli 20 kişinin cesetlerini çıkardıklarını söyledi. 

Yakınlarından umutla haber bekleyen ve sinirleri gerilen işçi yakınlarından fenalaşanlar, bayılanlar oldu. Bunlara da sağlık görevlileri müdahale etti. Hastaneye gelen bazı ambulansların kapılarına açmadan buradan ayrıldığı dikkat çekerken, bunlarda ölen madencilerin cesetlerinin olduğu belirtildi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uçakla Balıkesir'e geldi, oradan da karayoluyla Soma'ya geçti. Üzgün ve gergin olduğu yüz hatlarından belli olan Bakan Taner Yıldız gazetecilerin soruları üzerine, "Açıklamayı orada yapacağım" dedi.


EN ACI TEŞHİS
Manisa'nın Soma İlçesi, Eynez Mevkii'ndeki maden ocağında dün trafo patlamasının ardından başlayan yangının neden olduğu faciada hayatını kaybeden madencinin yakınları teşhis için ocağa girdi.

Hayatını kaybeden madencinin ağabeyi teşhis anlarını böyle anlattı. “Kardeşimi kaybettik, vefat etti. Oraya ulaştığımda ölmüştü. Cenazesini kenara bandın üzerine koymuşlar, bandın üzerinde teşhis ettik. Sedyeyle çıkardık dışarı ambulansa kendimiz koyduk. Geldik şimdi kimlik teşhisi için. 100-150 ceset gördüm fazlası olur aşağısı olmaz. Kardeşimi bulmak için en az 50-60 tane cesede baktım ve sonunda bulduk. 33 yaşındaydı,8-9 senedir madende çalışıyordu. Evli, 2 çocuğu var. Ailemizden bir kısmının haberi var bir kısmının haberi yok. Kardeşimde herhangi bir yanma yoktu gazdan zehirlendiği için öldüğünü biliyoruz" dedi.

SOMA KÖMÜR İŞLETMELERİ İNTERNET SİTESİNİ KAPATTI
 Trafo patlamasıyla 200'den fazla işçinin yaşamını yitirdiği madenin işletmecisi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. www.tilaga.com.tr. adresli internet sitesini kapattı.

İnternet ana sayfasında yalnızca şirketin, madende meydana gelen yangına ilişkin basın açıklamasına ulaşılabiliyor.

13 Mayıs 2014 tarihli, "Soma Kömür İşletmeleri A.Ş." imzalı basın açıklamasında, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kazayaşanmıştır" denildi ve gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

RÖDOVANS (KÖMÜR PAYI) KARŞILIĞI İŞLETME
İnternet sitesini kapatan Soma Holding kuruluşlarından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., Soma'daki 18 milyon ton kömür rezervine sahip ocaklarının işletmesini, 2005 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) rödovans (kömür payı) karşılığında devraldı. Şirketin aylık ortalama 250 bin ton dolayında ürettiği kömür TKİ tarafından satın alınıp sanayi ve ısınma amaçlı olarak piyasaya sürülüyor.

İŞ KAZASI ÖLÜM ORANLARINDA AVRUPA BİRİNCİSİ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin belirlemelerine göre Türkiye'de, 112'si Mart ayında olmak üzere yılın ilk üç ayında 276 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdi. Bu veriler Türkiye'yi dünya ve Avrupa'da üst sıralara taşıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre, Türkiye 82 ülkeyi temel alan sıralamada, Avrupa'da birinci, dünyada da üçüncü sırada yer alıyor.

ÖLÜ SAYISI 205'E YÜKSELDİ
Türkiye’yi yasa boğan kara haberi madende inceleme yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıkladı. Bakan Taner Yıldız, 205 madencinin hayatını kaybettiğini söyledi.

GÜL SOMA'YA GİDİYOR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin ziyaretini iptal etti ve yarın Soma'ya gideceği belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "Sayın Cumhurbaşkanımızın, ikili resmi ziyaret vesilesiyle Pekin'e ve 16 Devlet Başkanının katılacağı “Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi’ne katılmak üzere Şanghay'a gerçekleştirmeleri öngörülen ziyaret, Manisa’nın Soma ilçesinde dün meydana gelen elim facia nedeniyle iptal edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, yarın Soma’ya gideceklerdir."

 MADENCİLERİN ÖLÜM NEDENLERİ BELLİ OLDU

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 17 madenciye İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopside, ilk belirlemelere göre ''karbonmonoksit gazı zehirlenmesi'' sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.

Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17'sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi.

Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi.

Turgutlu'dan Soma'ya cenaze malzemesi gönderildi

Turgutlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, ilçedeki camilerden toplanan 45 tabut ve cenaze malzemeleri, kamyona yüklenerek Soma'ya gönderildi.

Öte yandan İzmir'deki bazı camilerde maden faciasında yaşamlarını yitiren işçiler için sela okutuldu.

soL muhabirinin Soma'dan aktardığına  göre, Soma Holding patronu Alper Gürkan, Soma'daki bir binada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'la birlikte bulunuyor. binayı polis ve keskin nişancılar koruyor.

CAN KAYBI: 232
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maden ocağında 232 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

GÖZALTILAR VAR
Dokuz8 Haber Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre Başbakan gelmeden önce Soma’da Mücadele Birliği okuru Erdoğan Akdoğdu,Yemen Candan gözaltına alındı. Saat 14:27 itibariyle 3 kişinin daha gözaltına alındığı bilgisi geçildi. Sendika.org'un haberine göre iki Öğrenci Kolektifleri üyesi ve Karşı Gazetesi muhabiri gözaltına alındı. Gözaltıların merkeze götürülmeden bekletildiği belirtildi.

MADENCİLER İÇİN ŞEHİTLİK
Soma'da yaşamını yitiren maden işçileri için “Madenci şehitliği” oluşturuluyor.


MECLİS'TE SAYGI DURUŞU
Manisa Soma’da meydana gelen maden ocağı kazası nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

ERDOĞAN'A BURADA NE YAPIYORSUN TEPKİSİ
sendika.org'un haberine göre Başbakan “güvenlik koridoru”ndan yürürken bir işçi “İşçinin hakkı ne olacak? Benim içeride yakınlarım var. Benim acım var. Siz burada ne yapıyorsunuz!” diye bağırdı. İşçi çembere alındı. Erdoğan ayrılınca bırakıldı.

Öte yandan Başbakanın ölen işçilerle ilgili açıklamayı nerede yaptığı belli değil. Bir açıklama yapmadan ayrılması bekleniyor.

KKTC'DE 2 GÜN ULUSAL YAS
KKTC Bakanlar Kurulu, Türkiye'nin Manisa ilçesine bağlı Soma'daki maden faciası nedeniyle KKTC'de 15 ve 16 Mayıs'ı ulusal yas ilan etti. Bu çerçevede 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yapılacak şenlikler de iptal edildi.

BAŞBAKAN: CAN KAYBI 238'E YÜKSELDİ
Başbakan Erdoğan, maden faciasında ölü sayısının 238'e çıktığını açıkladı.

TANRIKULU GÜNCEL KAYIP TABLOSUNU PAYLAŞTI
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu sosyal medyada, Soma'daki kriz merkezinden son güncellenen kayıp tablosunu paylaştı.




Taner Yıldız: 245 vatandaşımız hayatını kaybetti

?

yurt

Hits: 1003