1800'lü yıllardaki maden kazalarıyla kıyasladı

~ 14.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu tür ocaklarda kazalar sürekli olan şeylerdir. Biz bir defa bu tür ocaklarda kömür ocaklarında madenlerde, buralarda hiç bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım. Literatürde iş kazası diye bir şey var. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Bunun yapısında bunlar var. Hiç kaza olmaz diye bir şey madenlerde yok" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, facianın yaşandığı Kömür madeninde incelemelerde bulunduktan sonra Soma Belediyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan toplantıya yakın tarihin en büyük iş kazalarından birine şahit olduklarını söyleyerek başladı.

Maden faciasında ilk belirlemelere göre 238 işçinin hayatını kaybettiğini açıklayan Başbakan Erdoğan, "80 işçimizi yaralı olarak kurtardık. Bunların şuan itibari ile 19'u taburcu edildi. Taburcu edilme süreci devam ediyor. Ağır yaralı hastanelerimizde kimse kalmadı. Milletimizin başı sağ olsun, milletçe 77 milyon çok büyük bir acı yaşıyoruz. Ekmek parası için, alın teri döken emekçi kardeşlerimizi kaybetmenin hüznünü taşıyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Rabbim hayatını kaybeden kardeşlerimizi, rahmeti ile kuşatsın. Rabbim ekmeğinin peşinde, çoluk çocuğunun riskinin peşinde, giden bu kardeşlerimizin mekânlarını cennet eylesin. Geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil, geride kalan 77 milyonun ortak acısıdır. Şuanda ilk tedavileri tamamlanan, yâda hastanelerimizde tedavileri devam eden, yaralı kardeşlerimize Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum. Kaza anından buyana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren, kamuoyunu hızlı ve doğru bilgilendirilmesini sağlayan, bunu da zor şartlar altında sağlayan medya mensubu arkadaşlarımıza, kuruluşlarına, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu büyük acı karşısında sağduyulu ve serinkanlı yaklaşım sergileyen siyasilere şükranlarımı sunuyorum. Kaza anından itibaren çok büyük gayretle, kendi hayatlarını bile riske atarak, arama çalışmalarına katılan, sağlık ve güvenlik hizmeti veren tüm arkadaşlarıma, tebrik ediyor, kendilerine ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum"

DÜNYA'DAN ÖRNEKLER VERDİ

"Bu ocakla ilgili, Mart ayı sonunda yapılmış olan gerek sağlık, gerekse güvenlik kontrolünde bu ocağın, işçi sağlığı ve işçi güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir. Ve bizim 1942'den 2010 yılına kadar toplam bu kazalarda ölü sayısına baktığımızda yaklaşık 900'dür. Bunların içerisinde, 1992 yılında Zonguldak'ın Kozlu İlçesinde yaşanan 262 grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. İngiltere'de 1862 'de yaşanan göçükte 204 kişi ölmüş. 1860'ta İngiltere'de kömür tozu patlamasında 260 kişi ölmüş. Belçika'da 87'de metan gazı patlaması 120 ölü. İngiltere'de 1894 kömür ocağındaki patlamada ölü sayısı 290. Fransa'da 1906 dünya tarihinin en önemli ikinci kazası ölen sayısı bin 99. Daha yakın dönemlere bakıldığında Japonya 1914'te 687, 1942'de Çin'de dünyanın en ölümlü kazası yaşandı. Kömür tozu karışımının neden olduğu patlamada ölü sayısı bin 549"

"OCAK İŞ GÜVENİĞİ AÇISINDA İYİ BİR NOKTADAYDI"

"Bu tür ocaklarda kazalar sürekli olan şeylerdir. Biz bir defa bu tür ocaklarda kömür ocaklarında madenlerde, buralarda hiç bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım. Literatürde iş kazası diye bir şey var. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Bunun yapısında bunlar var. Hiç kaza olmaz diye bir şey madenlerde yok. İşin boyutunun bu kadar fazla olması, bizi derinden yaralamıştır derinden üzmüştür. Yapılan kontrollerle de burası gerek işçi sağlığı, gerekse işçi güvenli açısından da iyi noktada olan kömür ocaklarına biri olarak değerlendirilmesi yapılmış. Nisan ve mayısta çalışmalarına devam etmişti"

"KURTARILMAYI BEKLEYEN İŞÇİ SAYISI 120"

"Şuanda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan yola çıkarsak, tahmini 120 civarında içerde, işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir. Umudumuz odur ki yaralı olaraktan çıkarılabilecek durumda olanlar olsun, bunun beklentisi içindeyiz. Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı noktasında bu işin bir prosedürü var. O zaten çalışacak. Bu prosedürün yanında işverenin kendisinin bu olay sebebi ile yapacağı olabilir. Aynı şekilde biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, üzerimize düşeni yaparız. Özelikle vatandaşımızın mağduriyetini istismar etmeye fırsat vermeyiz. Şu kadar rakam, buradan gelecek gibi, ebediyete uğurladığımız kardeşlerimizin hayatı üzerine, kalkıp bugün bunları konuşmak doğru değil"

"GÜNDEMİ ENGELLEMEYE YÖNELİK GİRİŞİM"

Başbakan Erdoğan, CHP'nin 20 gün önce Soma'daki maden ocaklarına ilişkin meclis gündemine taşıdığı iddialarına ise "O Günkü meclis tutanaklarını sizden özellikle istedim, O günkü girişim CHP'li milletvekilinin getirdiği önerge sadece gündemi engellemeye yöneliktir. Kendi konuşmasında da soma ile de bir konuşma bulamazsınız. Gerekli olan cevabı arkadaşlarımız da verdiler. Şuanda tam böyle bir anda suiistimal olarak kullanılma gayreti içindedir. Buna fırsat vermeyiz" diyerek cevap verdi.

 

cumhuriyet

Hits: 853