'Günlük 100 bin lira, kanunsuz olarak vatandaştan alınıyor'

~ 05.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Bayrampaşa’da bulunan Büyük İstanbul Otogarı’nda giriş çıkışlar ücretli hale geldi. İlk 25 dakika için ücret alınmayan otogarda yeni uygulamaya göre giriş çıkışlardan 8 lira alınıyor.

 
'Günlük 100 bin lira, kanunsuz olarak vatandaştan alınıyor'

Bayrampaşa’da bulunan Büyük İstanbul Otogarı’nda giriş çıkışlar ücretli hale geldi. İlk 25 dakika için ücret alınmayan otogarda yeni uygulamaya göre giriş çıkışlardan 8 lira alınıyor. Uygulamanın kanunsuz olduğunu belirten Büyük İstanbul Otogarı Esnaf Derneği Başkanı Şahap Önal, “Otogar, kanunsuzluğun yaşandığı korku tüneli haline geldi. Yeni uygulamayla günlük 100 bin lira vatandaştan alınıyor.” dedi.

Büyük İstanbul Otogarı’na giriş çıkışlarda önceden ilk 25 dakika ücretsizdi. Ancak bu uygulama kaldırıldı. Otogar giriş çıkışları artık ücretli oldu. Otogar girişinde ‘Terminalde bulunan genel park alanlarını kullanan özel ve resmi otomobillerden 0-25 dakikayı geçmeyen giriş çıkışlarda ücret alınmaz’ afişleri asılı olmasına rağmen yaklaşık 15 gündür vatandaşlardan kısa süreli giriş çıkışlarda da ücret alınıyor.

Otogara kısa süreli giriş yapan sürücüler, yeni uygulamanın mağduru oldu. Çıkışta talep edilen 8 liralık ücrete tepki gösteren vatandaşlar, “Girmem ile çıkmam 2 dakika sürdü, 8 lira aldılar. Bu uygulama çok yanlış bir durum. Bundan 15 gün önce ücretsizdi demek ki artık kısa bir işimiz olduğunda bile buraya giremeyeceğiz. 15-20 dakikaya kadar ücret alınmaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘GÜNLÜK 100 BİN LİRA, KANUNSUZ OLARAK VATANDAŞTAN ALINIYOR’

İstanbul Büyük Otogar Esnaf Derneği Başkanı Şahap Önal, İstanbul otogarının yıllardır bilinen bir kangren haline geldiğini söyledi. Önal, “Otogar yasal olmayan, kaçak, içerisinde binlerce iş yerinin bulunduğu ancak atıl vaziyette olan, hukuksuzluğun, kanunsuzluğun yaşandığı korku tüneli haline gelmiştir. Yıllardır mücadele ediyoruz. Sesimizi duyurabilmek için de devletin tüm ilgili makamlarına kadar çıktık hala yasal bir işlem yapılmıyor. İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi buranın kaçak olduğunu, buranın yasal olmadığını bildiği halde, kendi resmi raporları olmasına rağmen halen yasal bir işlem yapmadı. Kanunlar ve yasalar olmasına rağmen kimse bu yasayı dinlemiyor. Otogara giriş çıkış ücretleri alınmaya devam ediyor. Zabıta görevini zor şartlarda yapıyor.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesinin konuya ilişkin müfettiş raporlarının bulunduğunu hatırlatan Önal, “Otogar, havaalanı gibi yerlerde ilk yarım saat ücret alınmaması gerekirken, mahkeme ve Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) kararları olmasına rağmen hala ücret talep ediyorlar. Maalesef bu giriş çıkış ücretlerinde her gün 100 bin liraya yakın bir para vatandaşlardan alınıyor. Belediyenin UKOME kararı var ve burada açıkça ifade ediliyor. Bu uygulama 2 yıl uygulandı ancak şuan uygulanmıyor.” ifadelerini kullandı.

Giriş çıkışlarda alınan ücretin yasal olmadığını ve vatandaşların vermemesi gerektiğini belirten Önal, yapılan bu hukuksuzluklara karşı vatandaşların suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

 

YURTGAZETESİ

Hits: 1045