Berktay ile 'solu karalama saati'

~ 29.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yaklaşan 1 Mayıs öncesinde solu karalamak isteyen Sabah, Halil Berktay ile röportaj yaptı. Üstüne düşen "görevi" yapan Berktay, 1 Mayıs 1977 katliamının devlet tarafından değil, solcular tarafından gerçekleştirildiği yönündeki temelsiz iddiasını tekrarladı

 

Berktay ile 'solu karalama saati'
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

AKP medyasının önde gelen gazetelerden Sabah, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr.  Halil Berktay ile röportaj yaparak, 1977'nin kanlı 1 Mayıs'ını solcuların üzerine yıkmaya çalıştı. Yaklaşan 1 Mayıs öncesinde, olası çatışmaları “eylemcilerin taşkınlığına” bağlamak için ön hazırlık yapan yandaş gazete, 1 Mayıs tarihine de leke çalmayı görev bildi. Bu amaç uğruna yandaş medyaya hizmet eden Berktay, “devletin derin kadroları” tarafından yapıldığı bilinen 1 Mayıs 1977 katliamının, “solcuların kendi aralarındaki kavgası” olduğu yönündeki dayanaksız görüşlerini yineledi.

'MAĞDURİYET HİKAYESİ' YALANI
Röportajda Berktay'ın solun mücadele tarihine dair duyduğu öfke gözlerden kaçmadı. Katliamın devlet operasyonu olduğunu reddeden “Profesör” ünvanlı Halil Berktay, “Bu hikâye tamamen fabrikasyon. Solun ve belli başlı fraksiyonların suçluluk hisleri ile uydurdukları bir masaldan ibaret. Bunun yalan olduğunu söyleyerek bana saldıranlar da söylediklerimin doğru olduğunu biliyorlar” ifadelerini kullandı. Berktay, solun, 1 Mayıs 1977'deki olaylardan bir “mağduriyet hikayesi” çıkarmaya çalıştığını savundu.

Türkiye solunun o dönemde birbirine büyük düşmanlık beslendiğini ileri süren Berktay, ilk ateşin “Maocu gruplar” tarafından açıldığını iddia etti. İnsanların bu ateş sonucunda panik halinde kaçmaya başladığını ve Kazancı yokuşunda ezildiğini iddia eden Berktay, gelişmeleri aktarırken devleti ya da polisi eleştiren hiçbir ifade kullanmadı.

SOSYAL MEDYA'DAN SERT TEPKİ

Berktay'ın açıklamalarına sosyal medya kullanıcıları sert tepki gösterdi. Tepkilerden bazıları şöyle oldu:
@hizcarpizaman:  Bir insanın sadece kendi tarihine, kimliğine, günahı ve sevabıyla kendi geçmişine küfür etmekle prim yapması kadar acınası çok az şey var...
@CiovanniDrogo: Sürekli değişmek de değişmeden kalmanın bir yolu.. Örn. Halil Berktay. Görüşleri on kez temelden değişse de hep aynı öforik itirafçı
@koseturey: Halil Berktay, her 1 Mayıs öncesi "olağan" "1 Mayıs 1977, solcular arasındaki çatışmaydı" demeçlerine başlamış. Yakışır.
@GaziCaglar: En bedbaht geleneksel entellektüel soldan burjuva saflara iltihak edendir: Halil Berktay 1 Mayis 1977 katliamini sola yüklemeye devam ediyor.
@petersachss: Polis radyosu konuşmuş yine.

 

birgün

Hits: 919