Ankara Barosu Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

~ 29.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Ankara Barosu, Ankara Atatürk Orman Çiftliği'nde, mahkemenin durdurma kararına rağmen devam eden inşaatlar için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Ankara İdare Mahkemesi, 10 Şubat'ta AOÇ arazisinde devam eden ana imar planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Mahkeme kararına rağmen, AOÇ'de halen yeni Başbakanlık yeni binası ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ankapark inşaatları devam ediyordu.

AOÇ İÇİN BİREYSEL BAŞVURU

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, AOÇ arazisinde mahkeme kararlarına rağmen devam eden inşaatlar için, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.
Aksoy, AYM'ye sunduğu başvuru dilekçesinde, mahkemenin inşaatlara ilişkin yürütmeyi durdurma kararının ilgili kurumlara tebliğ edildiği halde, AOÇ’de inşaatların devam ettiğine dikkat çekti.

MAHKEME KARARINA UYULMUYOR, DOLAYISIYLA İÇ HUKUK YOLLARI TÜKENMİŞTİR...
 
Başvurusunu ilgili kurumların inşaatları mahkeme kararına rağmen sürdürmesinin, "İdare Mahkemesi’ne başvurmanın etkili bir yol olmaktan çıkarmasına" dayandıran Aksoy, "iç hukuk yollarının tükendiğini", bu nedenle de AYM'ye bireysel başvuruda bulunduğu vurguladı. 

Başvuru dilekçesinde şöyle denildi;
"İlgili karar idareye tebliğ edilmiş, ancak şu güne kadar henüz karar gereği yerine getirilmemiş ve halen AOÇ arazisi üzerinde inşa edilmekte olan bina ve eklentilerinin yapımına devam edilmektedir. Bu halde artık İdare Mahkemesi'ne başvurma etkili bir yol olmaktan çıkmıştır. Zaten İdare Mahkemesi verilmiş olan ve yukarıda bahsi geçen kararı ile iç hukuk yolu denenmiş ancak netice alınamadığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla da hak ihlali, hukuki temeli kalmamış idari işlemle devam eder hale gelmiş ve durum belirsizliğe sürüklenmiştir" denildi.

MAHKEME DURDURMA KARARI VERMİŞTİ

Ankara 5. idare Mahkemesi, 10 Şubat 2014 tarihli ve 2011-879E sayılı kararıyla, AOÇ'deki inşaatlar için yürütmeyi durdurma kararı vermiş, bu karar ilgili kurumlara resmen tebliğ edilmişti. 
Mahkeme kararının ardından açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kararla birlikte AOÇ arazisinde devam eden Yeni Başbakanlık Binası inşaatı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin AnkaPark projesi çalışmalarının durdurulması gerektiğini bildirmişti.

Hürriyet

Hits: 851