İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'a İspanya Madrid Barosu'ndan Ödül

~ 26.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

'Türkiye'de durum çok vahim'

İSTANBUL Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, kamusal özgürlükler ve hukuk devletinin savunulmasındaki katkıları ve adalet için gösterdiği yoğun çabalar nedeniyle İspanya Madrid Barosu tarafından ödüle layık görüldü.
Madrid'te dün düzenlenen Uluslararası Kongre'de konuşma yapan Kocasakal, kongrenin ardından Madrid Adalet Sarayı'nda düzenlenen törende onur ödülü aldı. Konuşmasını Fransızca yapan Kocasakal, "Bu ödülü ülkem, adalet için savaşan tüm meslektaşlarım ve İstanbul Barosu adına kabul ediyorum" dedi. Ödül aldığına sevindiği kadar üzüldüğünü de belirten Kocasakal, "Ülkemde hapis cezası istemiyle yargılanırken yabancı bir ülkenin bana adalet adına onur ödülü vermesi içler acısı bir durum" yorumunu yaptı.

Kocasakal, çeşitli ülkelerin baro temsilcilerinin katıldığı tören sonrası verdiği röportajda, son dönemde Türkiye'de adaletin işleyişi hakkında nasıl tepkiler aldığı yönündeki bir soruya, "Çok fazla eleştiri alıyoruz tabii. Ama yargı dönemimizde ve her zaman bizi desteklediler. Avrupa'da da dünyanın başka ülkelerinde de savunma ve avukatlar sorunlar yaşıyor. Türkiye'de durum maalesef çok daha vahim. Şu anda Türkiye'de mevkii ne olursa olsun kimsenin hukuk güvencesi kalmamıştır. Düşünebiliyor musunuz adliye sarayından avukatları coplarla, sürükleyerek çıkardılar? Çağlayan Adliyesi'nde yaşananları biliyorsunuz. Buraya getirdim o görüntüleri izlettirdim, dehşet içinde kaldılar."

MİT yasasıyla ilgili kaygılarını belirten Kocasakal, şöyle devam etti:

"MİT yasası sizin birilerine açık bir şekilde kanunla suç işleme hakkı vermeniz anlamına gelmektedir. Biz devlet ve ülkemizi seven insanlarız. Cumhuriyetin temel felsefesine yürekten bağlı insanlarız. Ülkemizi ve devletimizi değil bugünkü siyasi iktidarın uygulamalarını şikayet ediyor ve buna karşı duruyoruz. Bunu bir kere ayırt etmek lazım. Bizimkisi politik bir mücadele değil, hukukun üstünlüğü mücadelesi. Hukuksuzluk kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin her türlü hukuksuzlukla mücadele ederiz."
Burcu Kisa del PİNO/MADRID, (DHA) -


Hits: 989