'Bozkurt' adına verilen ödüle avukatlardan tepki

~ 25.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Mahmut Esat Bozkurt adına verilen ödülü kabul etmediklerini deklare ettiler...

Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar Grubu ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, İstanbul Barosu tarafından her yıl ırkçı kişiliği ve düşünceleri ile bilinen Mahmut Esat Bozkurt adına verilen ve bu yıl da İstanbul Barosu üyesi tüm avukatlara verilen ödülünün kaldırılması talebiyle ve ödülü kabul etmediklerini deklere etmek amacıyla İstanbul Barosu önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada ilk olarak söz alan Avukat Ercan Kanar, açıklamasına Ermeni soykırımının 99'uncu yıldönümünde katledilen Ermenileri anarak başladı. Kanar, soykırımı Türkiye'nin kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Daha sonra açıklama yapan Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı Fırat Epözdemir, İstanbul Barosu tarafından her yıl ırkçı kişiliği ve düşünceleri ile bilinen Mahmut Esat Bozkurt adına verilen ödülün kara bir leke olduğunu belirtti. Epözdemir, Bozkurt'un ırkçı kişiliğinin herkes tarafından bilindiğini, 136 yıllık geçmişe sahip olan İstanbul Barosu'nun ırkçı kişiliği ile bilinen Mahmut Esat Bozkurt adına ödül vermesinin kabul edilebilir olmadığının altını çizdi.

Epözdemir, İstanbul Barosu'nun her fırsatta "ileri faşizm" vurgusu yaparak faşizme karşı duruş sergileme iddiasında olduğunu fakat bu ödülü vermesinin izah edilemez olduğunu söyledi. Epözdemir, " 'Benim fikrim, kanaatim şudur ki, bu memleketin kendisi Türk'tür. Öztürk olmayanların Türk vatanında bir hakkı vardır, o da hizmetçi olmaktır, köle olmaktır' gibi söylemleri olan Mahmut Esat Bozkurt'un adına ödül vermesi nasıl izah edilebilir?" diye sordu. Bu ayıba ortak olmayacaklarını dile getiren Epözdemir, ırkçı ve faşist zihniyete sahip olan Mahmut Esat Bozkurt adına verilen ödülü asla kabul etmediklerini söyleyerek, Bozkurt ödülünün derhal kaldırılması gerektiğini dile getirdi. (Evrensel)

Hits: 957