Yargıda 'yemek' krizi

~ 22.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

YSK'nın HSYK üyeliği seçimlerinde propagandayı yasaklayan kararı nedeniyle seçim çalışmalarının yemekli toplantılarda yapılmasıyla tartışmalar da kızıştı.

Kemal Göktaş'ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fehmi Tosun'un, geçen hafta İstanbul Adliyesi’nde görev yapan 600 yargı mensubundan 160’ını yemeğe davet etmesi ve yemeğe 100 kişinin katılması ile ilgili polemikler sürüyor.

YSK'nın HSYK üyeliği seçimlerinde propagandayı yasaklayan kararı nedeniyle seçim çalışmaları ağırlıklı olarak yemekli toplantılarla yapılıyor. Bu kapsamda ilk seçim çalışması da İstanbul Adliyesi'nde verilen bir yemekle başladı. Hükümete yakın hakim ve savcıların seçimden beklentilerini ve eğilimlerini öğrenmek üzere yapılan yemekle birlikte tartışmalar da kızıştı.

Yemekle ilgili çıkan haberde HSYK üyesi Rasim Aytin'in de katıldığı yemeğin HSYK seçimleri çerçevesinde bir propaganda çalışması olduğu belirtilirken yemek sırasında bir hakimin çağrılan isimlerin neye göre belirlendiğini sorması üzerine kendisine ‘vatan hainleri olmayanların’ davet edildiğinin söylendiği iddia edildi.

'Vatan haini olmayan değil, devletle milletle sorunu olmayan...'
Hakim ve savcıların internetteki platformlarda gösterdiği tepki üzerine adalet.org sitesine bir açıklama gönderen Başsavcı Vekili Tosun, "ayrımcılık" iddialarını ve "vatan hainleri olmayanları yemeğe davet ettik" sözlerini yalanladı. Ancak Başsavcı Vekili Tosun, yine çok tartışmalı bir ifade kullandı.

Amaçlarının Türkiye'nin en büyük adliyesinden, en yüksek konsensusu sağlayabilecek bir arkadaşlarını HSYK üyesi seçebilmek olduğunu açıklayan Tosun "Bu amacı güden birisinin bir kısım meslektaşlarımızı dışlayarak başarı sağlamasının mümkün olmadığı aşikardır. Önümüzdeki süreçte Adliyemizdeki tüm meslektaşlarımızla sadece bu amacımız doğrultusunda mutlaka biraya gelinecek, bu biraya gelmelerimiz zaman zaman toplu, zaman zaman daha küçük gruplar halinde olabilecektir. Bu amacımız doğrultusunda tarafımızca kullanılan cümle 'Devletimizle ve milletimizle problemi olmayan tüm arkadaşlarımızla bir araya gelmeliyiz' şeklinde olup bu cümlenin haricinde yazılanların tamamı iftira ve bu amacımızı engellemeye yönelik kasıtlı haber ve yorumlar olduğu açıktır" dedi.

Vatan haini polemiği
Bu açıklamaya adalet.org sitesinde hakim ve savcılardan pek çok tepki geldi;

Mehmet Gülçek: (Hakim): Benim bu devletle cidden sorunum var. Ama milletten yana sorunum yok. İyi kötü aramızda idare edip, gidiyoruz. Devletle aram iyi olmadığı için afaroz edilirsem artık bünye kaldırmaz fazlasını.

Halit Coşkun (Hakim): İnanmak icin cok saf olmak gerek.

Menderes Arıcan (Savcı): Vatana ihanet edenlerin belirlenmesi böyle toplantılarda belli olmaz. Vatan müdafası esas ve sözkonusu olduğunda belli olur vatanseverlik. Ülkenin ve toplumun istikbali ve menfaatleri satışa sunulduğunda bu satışa karşı durabilmektir vatanseverlik. Hukukun, bu ülkede yaşayan herkese eşit uygulanabilmesini savunmak ve bunu gerçeklestirebilmek icin gerekiyorsa bedel ödeyebilmektir vatanseverlik.

Mahmut Erdemli (Hakim): Devletin kurumlarından ve kamu otoritelerinden biri olan HSYK aleyhinde dava açmış olmam devletle problemi olan kişi yapar mı acaba beni?

Ahmet Akkaya (Savcı): Yemeğe katılanlardan ve ismi haberde zikredilenlerden birisi olarak şunu söylemek isterim ki, Bu yemekteki meslektaşlarım bir çiçek bahçesini andırıyordu... Her renk, her desen çiçek mevcuttu... Herkes mikrofonu eline aldı ve fikirlerini açık yüreklilikle dile getirdi. Gizli bir yemek değildi... Bahçedeki çiçeklerin sayısının ve renginin artması dileği ile..

Alparslan Yanıkoğlu (Savcı): "Devletiyle milletle sorunu olmayandan kastın ülke ve milleti aleyhine casusluk faaliyetlerinde bulunmamak, yabancı ülkelere devletin gizli belgelerini servis etmemek, hükümeti devirmek ve siyaseti dizayn etmek için yargıyı silah gibi kullanmamak, kaset montaj işlerine bulaşmamak, İsrail'in ABD'nin yanında olmamak velasıl kelam Sayın Vekilin ülkesine ve milletine ihanet etmeyecek kişileri kastteğini değerlendiriyorum."

 

solhaber

Hits: 926