Bize tek bir yol düşüyordu: direnmek!

~ 15.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Kendilerine önceden haber verilmeden gazeteleri kapatılan Karşı çalışanları, dün başlattıkları 'gazeteyi işgal' eylemine, talepleri karşılanana kadar devam edeceklerini açıkladılar.

MELTEM YILMAZ-HABER MERKEZİ - 'Yalana karşı gerçeğin gazetesi' sloganıyla 9 Şubat'ta yayın hayatına başlayan ve bugün son sayısını çıkaran Karşı gazetesinin çalışanları, gazetenin İstanbul Zeytinburnu'ndaki genel merkezinde dün başlattıkları eylemi sürdürüyor. Gazetenin 91 çalışanı kapatma kararının çalışanlara önceden bildirilmemesi, maaşlarının ve tazminatlarının ödenmemesi nedeniyle, dün son sayıyı hazırladıktan sonra gazete binasın terk etmeyerek işgal eylemine başladı. Eyleme Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) ve gazetecilerden de destek geldi. Gazetenin sahibi Turan Ababey ise gazetenin yayın hayatına son verilme nedeni olarak maddi zorlukları gerekçe gösteren bir açıklama yayınladı.

'MUHALİF BİR KALE' UMUDUYLA GELDİK
Gazete binalarında bugün bir açıklama yaparak, talepleri karşılanana kadar gazetede bekleyeceklerini belirten Karşı çalışanları, taleplerini ''İçerdeki maaş, ihbar tazminatı, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi, gazeteye gelirken bize sunulan sözlerin gerçekleştirilmemesi dolayısıyla oluşan kayıplarımızın telafi edilmesi için bir anlaşma yapılması'' olarak açıkladı. Açıklamaya gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Kutlu Esendemir de katıldı. Karşı gazetesi çalışanları adına açıklamayı yapan Onurkan Avcı, ''Bizler kuşatılmış medya düzeni içinde az sayıdaki muhalif kaleye bir tane daha eklenmesi umudu ve mutlak bir editoryal bağımsızlık kararıyla Karşı'da buluştuk. Haftalarca 14-25 saate ulaşan mesailerle çalıştık, kimi zaman haftalık izinlerimizden fedakarlık ettik. Bizler okurlarımıza ve bize yaşatılan mağduriyet nedeniyle bugün karşınızdayız. Gazetemizin sermayedarı, bir yıllık süre garantisi vererek kurduğu gazeteyi dün sabah aniden kapatacağını ilan etti. Doğru düzgün gerekçe gösterilmeden, yaratacağı mağduriyet umursanmadan açıklanan bu karara karşı, 'Gezi ruhundan esinlenerek gazete yapmak' isteğiyle bir araya gelen gazetecilere tek bir yol düşüyordu: direnmek!'' dedi.

'HİÇ KİMSEYİ GERİDE BIRAKMAYIZ'

Açıklamada, ''Bazı arkadaşlarımız 'penguen medya'ya karşı bağımsız gazetecilik ideali ile işinden ayrılarak Karşı'ya gelmiş, yine birçok arkadaşımız başka yerde iş aramayı düşünmeden Karşı'ya gelmiştir. Patronajın tahribatının bir boyutu da okurlarımızın hayallerinin çalınmasıdır. Okurlarımıza sosyal medyadan direnişimize dair haber vermeye, meslektaşlarımız aracılığıyla ulaşmaya, kendi işimizi yaparak ortaya koyduğumuz KarşıDireniş gazetesiyle sesimizi duyurmaya devam edeceğiz'' ifadeleri kullanıldı. Gazetenin imtiyaz sahibi Turan Ababey'in Karşı'nın internet sitesinin yayına devam edeceğine dair açıklaması üzerine, bütün çalışanların internet sitesinde istihdamının mümkün olmadığını belirten Karşı çalışanları, ''İnternet sitesinde çalışmayacağız. Hiç kimseyi geride bırakmayacağız'' dedi. TGS Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir ise yaptığı açıklamada ''Karşı direnişinin bir parçasıyız. Buradaki taleplerin tümünün kabul edilmesini istiyoruz'' diye konuştu.

yurtgazetesi

Hits: 694