Mahkemeyi takmam, yasağa devam!

~ 11.04.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
  • YouTube adlı video paylaşım sitesi hakkında Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen erişime engelinin kaldırılması kararı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu uygulanmadı. BTK, sitenin istenilenleri yerine getirmeğini iddia etti.
    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) bağlı olduğu BTK, önceki gece yarısı yaptığı açıklamada, dava konusu olan içeriğin bir kısmının hâlâ sitede yer alması nedeniyle erişim engelinin süreceğini bildirdi.


    HEPSİNİ KALDIRMADINIZ
    TİB’in uygulamasına gerekçe olarak; Bazı bağlantıların kaldırılmış olmasına karşın birçoğunun kaldırılmaması, Kaldırılan bazı bağlantılara Türkiye dışından erişilebiliyor olması ve Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret niteliğinde olduğu belirtilen bazı içeriklerin halen sitede bulunması gösterildi.
    YouTube’a erişimin engellenmesi kararı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’ın aralarında olduğu üst düzey devlet yetkililerinin Suriye konulu toplantıdaki konuşma kayıtlarının yayımlanması üzerine “devlet sırlarının ifşasının önlenmesi amaçlı” alınmıştı. Bununla yetinmeyen BTK, geçmişte de sitenin kapatılmasına gerekçe olarak gösterilen Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret niteliğindeki içerikleri de bahane etmişti.

***

KUZU’DAN KUŞ HAMLESİ

Zamanında hakaret etmişlerdi, kapatın!
 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, kişilik hakları zedelendiği iddiasıyla Twitter’ın kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Kuzu’nun başvuru gerekçesi olan hakaretlerin ise Haziran ayında yapıldığı belirtildi.
Kuzu’nun vekili Avukat Hükümdar Hamdioğlu yaptığı açıklamada, Twitter ile yapılan hakaretlerde Cumhuriyet Başsavcılıklarına ve mahkemelere yapılan müracaatların sonuçsuz kaldığını söyledi.


BAHANE HEP AYNI
Twitter üzerinden Haziran ayında Burhan Kuzu ile ilgili ağza alınmayacak ağır hareketlerin yapıldığını gerekçe gösteren Hamdioğlu, şöyle devam etti:
“Bununla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı basın bürosuna müracaatta bulunduk. Yalnız bununla ilgili olarak fail araştırıldı, Amerika ile yazışmalar oldu. Ancak ilgili şirket bu noktada her hangi bir karşılık vermedi. Vermediği için de faile ulaşamadık ve faili meçhul olarak zaman aşımı bürosunda terk edilmiş durumdadır. Dolayısıyla bireysel başvuru yoluna da emsal karar mahiyetinde 3 Nisan tarihinde bir içtihat var. Burhan Kuzu’nun da yararlandırılmasını, her ne kadar iç hukuk yollarını tüketmemiş olsak bile Burhan Kuzu’nun bu emsal karardan yararlanarak uğramış olduğu manevi zararın tazmin edilmesini, mümkünse ilgili sayfanın kapatılmasını, mümkün değilse Twitter sitesinin kapatılması için bireysel başvuru hakkımızı kullandık. Sonucu bekleyip göreceğiz”.
Kuzu önceki gün yaptığı açıklamada, Twitter yönetiminin mahkeme kararlarını saymayarak Türkiye’yi adam yerine koymadığını savunmuş, yeniden mahkeme kararı alınmasıyla Twitter’ın tekrar kapatılabileceğini, bunun önünde engel olmadığını söylemişti.

Hits: 720