İYİ ŞEYLER OLUYOR

~ 29.03.2014, Av. Abdurrahman BAYRAMOĞLU ~

Ölü Ozanlar Derneği filminde, öğretmenin, öğrencilerini masanın üzerine çıkararak hayata hep aynı yerden bakılmaması gerektiğini öğütlediği bir sahne vardı. Gördüklerimiz, baktığımız yerden görünenlerdir.

İçinde bulunduğumuz sıkıntılı süreç, bizi umutsuzluğa düşürmüş olabilir. Bu doğaldır da…

Ancak biraz masanın üstüne çıkıp olaya bir de oradan bakabilirsek, aslında iyi şeylerin olduğunu görebiliriz.

Asla Polyannacılıktan söz etmiyorum.

Olan bitene bir de şöyle bakalım;

Onlarca yıldır, din bezirganlığı yaparak yurttaşlarımızı aldatanların maskesi düştü. Bundan böyle artık din tüccarlarına kolay kolay itibar edilemez. Dinci politikanın itibarsızlaşması bir ilerlemedir. Hükümetin, din iman edebiyatı ile halkın ekmeğini çalması önemli bir kötü örnektir.

Bu iyi bir şey…

Çünkü toplum olarak, laikliğin değerini anlamış olacağız bu yolla.

İletişimin yaygınlaşması ve politik süreçlerin tabanının genişlemesi, bir süre sonra yeni seçeneklerin ortaya çıkmasına ve dar oligarşik yapıların kırılmasına neden olacak. Haziran direnişi, bu durumun en parlak örneğidir.

Bu da iyi bir şey…

CHP’nin siyasi denklemde yerine oturmasıyla, gerçek anlamda sol bir muhalefetin ortaya çıkması olasıdır. CHP’nin sağcı, ulusalcı kesimlerle bütünleşmesi ülkenin yararınadır. Çünkü, batılı anlamda laik muhafazakar merkez partilerin ortaya çıkması, AKP gibi gerici partilerin topluma zaman kaybettirmelerine engel olur. CHP Ecevit’le başlayan “raydan çıkmış” sosyal demokrat halinden kurtularak, gerçek merkezci, statükocu, muhafazakar kimliğine yeniden bürünerek, hem iktidar seçeneği haline gelebilir, hem de başta sol olmak üzere, muhalif örgütlenmelerin önünü açabilir.

Bu oldukça iyi bir şey…

***

Fırtınayla boğuşan bir geminin içindeyken salim kafayla düşünmek pek olası değil. Ama düşünebilmek mümkün olduğunda, güzel ve sakin bir limana ulaşmanın oldukça yüksek ihtimal olduğu rahatlıkla görülebilir.

 On yıllık, yirmi yıllık politik gelişmeler, toplumların yaşamında çok uzun süreler sayılmaz. O nedenle umutsuzluğa kapılmak gerekmez.

AKP kazansa da, kaybetse de bugünden yarına bir şey değişmeyecek.

Gemi ileriye doğru yol alıyor. Güvertede öteye beriye koşuşturanlar olsa da, bu durum hiç değişmeyecek.

Tarih asla geri çevrilemez.

***

Güzel günler göreceğiz çocuklar

Güneşli günler göreceğiz

Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar

Işıklı maviliklere süreceğiz…

***

Yarın her şey daha güzel olacak.

Şaire inanıyorum.

 

 

 

Av. Abdurrahman Bayramoğlu

 

 

 

 

 

 

 

Av. Abdurrahman BAYRAMOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 2089