Provokatör diktatör

~ 24.03.2014, Kemal OKUYAN ~

Diktatör, yaşadığı sıkışmayı hafifletmek için Suriye’de provokasyon peşindeydi zaten. Uçağın düşürülmesi, provokasyonda çıtanın yükseltilmesidir. Kuşkusuz, diktatörün Suriye’ye dönük kirli ve kanlı operasyonları yalnızca yolsuzluk-seçim gündemine bağlı değil. Kaybettiği etkiyi yeniden kazanmak için de debeleniyor. Öte yandan biliyor ki, şimdi uzun, hatta orta erimde hesap yapma zamanı değil. Günü kurtarması gerek!

Bu nedenle dün, gözünü karartıp tüm kamu ve belediye olanaklarını kullanarak mitingine yandaş taşıdı ve aşağı yukarı o saatlerde Suriye uçağını TSK’sına düşürttü.

Buradan bir topyekun savaş çıkar mı, çıkartabilir mi?

Elbette mümkün. Emrinde suç işlemeye hazır silahlı-silahsız mekanizmalar var. Onları harekete geçirebilir. Ancak eğer bu “kendini kurtarma”nın ötesinde dinamiklerle çakışmazsa, başkaları da harekete geçer ve bu kanlı provokasyonla döner kendini vurur.

O dinamikler ne olabilir?

Rusya’nın Kırım atağına ABD’nin Suriye’de yanıt verebileceği iddia ediliyor. Oysa Obama’nın son dönemki stratejisi, Suriye’de büyük hamleler yerine, Esad’ı sürekli rahatsız edecek tırmalama hareketleri. Bunu değiştirecek, Türkiye’nin Suriye’ye saldırmasını onaylayacak bir master planın olgunlaştığına ilişkin bir belirti yok.

Türkiye kapitalizminin şu anda nereye evrileceği belli olmayan bir savaşı kaldırması, sermaye sınıfının buna göz yumması da bana göre kolay değil.

Diktatörün kendini kurtarma planına gelince… Bunun için yangın çıkarmaya kalkmasına ipleri elinde tutan egemen güçler izin verir mi bilemem.

Ancak bildiğim şudur: Savaş ve barış meselesi söz konusuysa, güvenebileceğimiz sadece ve sadece örgütlü halk güçleridir. Emperyalist ülkeler, kapitalist devletler, diktatörler, düzen partilerinin şu son 150 yılda insanlığın başına açtığı belalar, neden oldukları kitlesel kırımlar düşünüldüğünde, uyanık olmak ve oyunu bozmak gerekir.

Uyanık olmak, tepki verirken zamanlama ve biçim konusunda ustaca davranmak demektir. Geniş halk kesimleri, bir gün önce hiç umursamadıkları bir çağrıya 24 saat sonra kulak kabartıp harekete geçebilir.

Bugün, bu satırlar yazıldığı an itibariyle halk tedirgin ama “savaş havası” hissetmiyor. Uyarmak, duyarlılığı artırmak ve panik yaratmamak gerekir.

Uçağın düşürülmesinin hiçbir biçimde kabul edilemeyeceği, sıcak çatışma nedeniyle diktatöre karşı mücadelenin dondurulamayacağı, vatanseverlik adına militarizmin peşine takılmanın suç ortaklığı anlamına geleceği diktatör karşıtlarına hızla anlatılmalı.

Anlatılmalı ki, savaşı meşrulaştıran davranış ve açıklamalardan herkes uzak dursun.

Buna rağmen, çılgınca bir plan devreye sokulursa…

Zor oyunu bozar.

Kemal OKUYAN | Tüm Yazıları
Hits: 1257