Gaz fişeğiyle vuruldu, hafızasını yitirdi

~ 20.03.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Cihat Özkan, 22 yaşında. Ne olduysa 15 Şubat akşamı gittiği eylemde oldu. Polis Cihat’ı yakın mesafeden gaz fişeğiyle vurdu. Geçmişten çok az şey hatırlayan Cihat, bugün kekeleyerek konuşuyor. Uyandığında ilk söylediği sözcük ise “Berkin” olmuş.

Rıfat Doğan - soL

Hayat Cihat Özkan onun için 15 Şubat akşamı durdu. Gözlerini açtığında bir hastane odasındaydı. Arkadaşlarının yardımıyla gelmiş, bilincini kaybetmişti. Ailesi dostları herkes oradaydı.

Cihat, Okmeydanı’nda dövme dükkanı işleten 22 yaşında bir genç. 15 Şubat akşamı Okmeydanı’nda katıldığı eylemde polisin çok yakın mesafeden attığı gaz fişeği onu hedef aldı. Vurulmuştu ancak “koşmaya devam ettim, bir süre sonra bilincimi kaybettim” diyor Cihat. Ondan sonrasını bazen ondan dinledik, bazen arkadaşı Baran’dan. Çünkü Cihat geçirdiği iki ameliyat sonrasında kekeliyor ve konuşmakta zorluk çekiyor. Geçmişte yaşadıklarını hatırlamakta sıkıntı yaşıyor.

Dükkanını büyütmek gibi bir hayali varmış, boya yapmış süslemiş. Cihat vurulmadan önce hayatını böyle anlatıyor, Baran’ın yardımıyla ve hatırladığı kadarıyla. Sürekli kullandığı bir cümle dikkatimizi çekiyor: “Problem yok.” Kekelediği için zorlanan Cihat, bazı sorularımıza sadece bu iki kelimeyle cevap veriyor. Hastane sürecini anlatırken, çok zor günler geçirdiğini, halen tedavisinin devam ettiğini belirtiyor. Konuşunca yoruluyor, hatırlamadığı yerde Baran devreye giriyor ve “antidepresan gibi ilaçların olduğu bir poşet dolusu ilaç alıyor” diyor. Psikolog desteği alan Cihat için hayat çok sıkıcı... “Evden dışarı çıkamıyorum, yürümekte ve tek başıma ihtiyaçlarımı gidermekte sıkıntı yaşıyorum” diyor.

Berkin onun her şeyi
Bize kafasındaki yarayı gösteriyor. Sol gözünün üst tarafında, çok derin olmayan bir çizgi var. Üzülünce veya çok gülünce kafasındaki yara atmaya başlıyormuş. Hastanede ilk uyandığında “Berkin... Berkin...” demiş. “Berkin” deyince onun için akan sular duruyor. Annesi ve komşusu arasında geçen “Berkin’in kalbi durmuş” diyaloglarını duyunca o haliyle fırlamış. Annesi söylemek istememiş, komşusuna sus işareti yapmış. Baran o kara günü şöyle anlatıyor: “Sokağa atmış kendini, pijamayla, ayakları çıplak. Sonra bir arkadaşı görüyor ve o cenazeye götürüyor.” Okmeydanı Cemevi’nde Berkin’in annesi Gülsüm Elvan’ın ağladığını görünce fenalaşıyor olduğu yerde havale geçiriyor.

Polisten aileye tehdit
O zor günlerinde bir de aileyi polis tehdit ediyor, Cihat yoğun bakımda kaldığı günlerde iddiaya göre polis hiç kimsenin giremediği odaya giriyor ve önce “Cihat ne oldu” sonra da “Ben polisim” deyip hızla uzaklaşıyor. Aileye olayla ilgili hiçbir şey anlatmayın, hukuki yollara başvurmayın diyen polis, “Siz bunu yaparsanız oğlunuzun yanına bunu bırakmayız” diyor. Öyle ki aile çocukları vurulduğunda çocuklarının piknikte kafasına taş geldiğini ve gaz fişeğiyle vurulmadığı yalanını bile söylemek zorunda kalıyor. Çok yormak istemiyoruz kendisini, oldukça bitkin görünüyor. Ama güzel haberleri var. Cihat’ın doktoru, kendisine “kekemeliğin geçecek” demiş. Kısa sürede olmasa da Cihat işinin başına, dövme dükkanına yeniden dönecek.

 

solhaberi

Hits: 766