Savaşa gerek yok AKP var!

~ 28.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

İnsan Hakları Derneği (İHD) genel merkez binasında basın toplantısı düzenleyen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2013 yılı Türkiye insan hakları ihlalleri raporu ve bilançosunu açıkladı

 

Savaşa gerek yok AKP var!
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

BURCU CANSU ANKARA

İnsan Hakları Derneği (İHD) genel merkez binasında basın toplantısı düzenleyen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2013 yılı Türkiye insan hakları ihlalleri raporu ve bilançosunu açıkladı. Türkdoğan, Türkiye’de Gezi Parkı direnişi ve sonrasında yaşanan olaylarda AKP hükümetinin giderek otoriterleştiğini ve bu sorunun artık vahim bir noktaya geldiğini söyledi.

‘ÇOCUKLARIMIZI YEDİRTTİ’
Türkdoğan, Başbakan Erdoğan’ın ‘Polisi yedirtmeyiz’ sözlerinin ardından, polis şiddetinin arttığına değinirken şöyle konuştu: “Gezi Direnişi”nde Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım’ın öldürülmesini yargısız infaz olarak değerlendiriyoruz. Sanıkların yargılandığı davalar sürekli olarak oradan oraya naklediliyor. Cezasızlık sürüyor. Gezi direnişi sırasında ‘Polisi yedirtmem’ diyen Başbakan,  şimdi o polisleri işine gelmeyince oradan oraya sürüyor. Yine Roboski Katliamı’nda askeri mahkemenin kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar verilmesi bu cezasızlık politikasının bir ürünüdür.”
Raporda yer alan rakamlar şöyle: “233 kişi gözaltında, 307 kişi gözaltı yerleri dışında, 39’u çocuk olmak üzere 843 kişi cezaevlerinde, 6 kişi köy korucuları tarafından, işkence ve kötü muameleye uğradı. 59’u çocuk olmak üzere 14 bin 151 kişi toplumsal gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu dövülerek yaralandı. 32 kişi özel güvenlik görevlileri  tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 25 kişi okulda şiddete uğradı. Tüm bunlara gezi direnişi sırasında dövülerek  yaralananların çokluğunu da eklediğimizde toplamda  15 bin 706 kişinin işkence ve kötü muameleye uğradı. Türkdoğan “Bu rakam adeta siyasal iktidarın otoriterliğini ilan ettiği bir rakamdır” dedi.


GEZİ'DEN SONRA MÜDAHALE ARTTI
2013 yılında toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına yönelik ihlallerde 2012’ye göre artış olduğunu kaydeden Türkdoğan, “Gezi direnişi sonrasında yapılan gösterilere müdahale inanılmaz boyutlara ulaştı. Bu müdahalelerde 9 kişi yaşamını yitirdi. 9 bin 564 kişi yaralandı. 6 bin 977 kişi gözaltına alınıp, 187 kişini de tutuklandı” dedi. İş cinayetlerinin sayısının 2013 yılında bin 545’e çıktığını bunun küçük çaplı bir savaş bilançosu olduğunu vurguladı.

 birgün

Hits: 835