Ali İsmail'i dövmedik savunması çöktü

~ 28.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Emniyet, Doğukan Bilir’in, polisler ve bir sivil tarafından dövülmesine ilişkin disiplin soruşturması başlattı. Görüntüleri inceleyen müffetişler “Ali İsmail’le aynı anda sokağa girdik” diyen Bilir’i, Ali İsmail davasında sanık olan polislerin dövdüğünü doğruladı.

Elif Örnek - soL
Eskişehir’de Gezi direnişi protestolarına katıldığı 2 Haziran gecesi, dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’la birlikte Sanayi Sokak’a giren Doğukan Bilir’in polisler ve bir sivilin saldırısına uğramasına ilişkin disiplin soruşturması yürütüldüğü ortaya çıktı. Daha önce Korkmaz ailesinin avuktlarının tespit ettiği, içlerinde Ali İsmail davasında sanık olan polislerin bulunduğu kişilerin orada oldukları, görüntüleri inceleyen müfettişler tarafından da doğrulandı. Hem Ali İsmail’in hem de Doğukan Bilir’in uğradığı saldırı güvenlik kameralarına yansıdı. Ali İsmail’le aynı aynda sokağa girdiğini belirten Doğukan Bilir’e saldıranların sanık polisler olduğunun müfettişler tarafından da doğrulanması, mahkemede yapılan “Dövdüğümüz kişi Ali İsmail değildi” savunmasını bir kez daha çökertti. Korkmaz ailesinin avukatları daha önce Bilir’e saldırının görüntülerini inceleyerek, polisleri tespit etmişlerdi.

TIPKI DAVADAKİ GİBİ: HİÇBİR ŞEY YAPMADIK
İfadeleri alınan polisler Doğukan Bilir’in kafasına meşe odunuyla vuran sivil Serkan Kavak’ı ve birbirlerini kollayarak “gözaltına almaya çalıştık”, “vurmadık”, “vurmaya çalıştı ama isabet etmedi” şeklinde ifade verdiler. Ali İsmail davasında da sanıklar “ayağımla hafifçe dürttüm”, “önündeki taşı aldım”, “hiç dokunmadım” yönünde savunma yapmışlardı.

Ali İsmail’in öldürülmesine ilişkin soruşturma dosyasına giren Beşik Otel’e ait kamera kayıtlarında Doğukan Bilir adlı bir başka gencin polisler tarafından durdurulup, bir siville birlikte cop ve sopalarla dövüldüğü görülüyordu. Bilir’i durdurup döven ilk polisin Selçuk Bal, sonradan gelip vuran polisin Ali İsmail’in ödürülmesi davasının sanıklarından polis Şaban Gökpunar olduğu saptanmış, olay yerinde sanık polis Hüseyin Engin’in de bulunduğu tespit edilmişti. Kayıtlarda, Serkan Kavak adlı sivilin Doğukan Bilir’in kafasına odunla vurduğu görülüyordu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, saldırıyla ilgili disiplin soruşturması başlatarak, iki polis müfettiği görevlendirdi. Soruşturma kapsamında Selçuk Bal, Hüseyin Engin, Şaban Gökpunar adlı polislerle, saldırıda bulunan sivil Serkan Kavak ve Beşik Otel’in sahibi Erdoğan Gözseçen ile dövülen Doğukan Bilir’in ifadeleri alındı. İfadeler 24 Eylül 2013 tarihinde, olayla ilgili soruşturmayı yürüten savcılığa ulaştırıldı.

Bilir, disiplin soruşturması kapsamında müşteki olarak Emniyet’te verdiği ifadede, polis üdahalesi üzerine Beşik Otel’in bulunduğu sokağa girdiğinde, yanında ismin daha sonra öğrendiği ancak değişik yerlerden şahsen tanıdığı Ali İsmail Korkmaz’ın da bulunduğunu söyledi. Sokakta park etmiş araçların arasından dört- beş kişinin aniden önlerine çıktığını aktaran Bilir, aralarında çevik kuvvet polislerinin de bulunduğu kişiler tarafından dövüldüğünü belirtti.

Beşik Otel’in sahibi Erdoğan Gözseçen de ifadesinde tanık olduğu saldırıyı anlattı ve Serkan Kavak adlı sivil saldırganın polislerin yakalayarak dövdükleri Bilir’in kafasına odunla vurduğunu söyledi. Serkan Kavak, görüntülerdeki kişinin kendisi olduğunu doğrularken, Bilir’e sopayla vurmak istediğini ancak vuramadığını söyledi. Doğukan Bilir’i durdurup döven ilk polis Selçuk Bal ifadesinde sokağa giren kişilerden dördünün ısrarla üzerlerine doğru geldiğini, görüntülerden isminin Doğukan Bilir olduğunu öğrendiği kişinin elinde şişe benzeri bir cisim olduğunu, kendisine vuracağını düşünerek yakalamak için hamleler yaptığını söyledi.
Direnmesi nedeniyle Bilir’in bacaklarına doğru birkaç kez hafif şekilde vurduğunu iddia eden Bal, zorlanması üzerine polis Şaban Gökpunar’ın kendisine yardımcı olduğununu ve Bilir’in diğer kolunu tuttuğunu aktardı. Adını daha sonra öğrendiğini iddia ettiği Serkan Kavak’ın elinde sopayla, gözaltına almaya çalıştıkları Doğukan Bilir’in kafasına vurmaya çalıştığını ancak vuramadığını ileri süren Bal, Bilir’in ellerinden kaçtığını söyledi.

Ali İsmail’in öldürülmesine ilişkin davanın sanıkarından polis Şaban Gökpunar da benzer bir ifade verdi. Hiçbir şey yapmadığını, belindeki kelepçeyi çıkarıp şahsa takmak isterken Serkan Kavak’ın vurmaya çalışması üzerine Bilir’in kaçtığını söyleyen Gökpunar “Hüseyin Engin de yanımızdaydı ancak bir şey yapmadı” dedi.
Ali İsmail davasının bir diğer sanık polisi Hüseyin Engin ise ifadesinde olay günü kendisini iyi hissetmediği için geri planda kaldığını, Bilir’e vurulup vurulmadığını görmediği yönünde ifade verdi.

 

Hits: 857