Aptal

~ 27.02.2014, Kemal OKUYAN ~

Bu kadar aptal olamazlar…

Baba ile oğul arasındaki dramatik ve üstüne trajikomik telefon görüşmesi ortaya çıktığında, doğal olarak verilmesi gereken tepki buydu. “Too good to be true”, gerçek olamayacak kadar güzel sözü, pekala uyarlanabilir ve aptallık için söylenebilirdi. Yok, bu kadar da olamaz anlamında.

Teorik olarak mümkün değil!

Nitekim, içimizde teorik aklı en gelişkin olanlar, “bence gerçek değil” dediler ilk önce. Öte yandan ampirik veriler, tersini söylüyordu. Örneğin ülkenin teknolojiyle ilişkilendirilmiş bakanı “ben dikkatle dinledim, gerçek olmadığını hissettim, montaj” diyordu. Demek ki, gerçekten aptallardı.

Acı ama gerçek.

11 yılımızı çalanların gerçek kapasitesini görmek hayal kırıklığı nedeni olabilir pekala. Zeki bir düşman sonuçta bir teselli nedenidir başarısızlık söz konusu olduğunda. Sanıyorum epeydir nefret objesine dönüşen diktatöre kinlenmek için bir de böyle bir neden var; bizi alt edemeyecek kadar aptalmışsın meğer!” Ya da… “Bu kadar aptalken, bizi alt etmeye ne hakkın var?”

O zaman teoriye dönelim. Bunları nereden buluyorlar? Bunlara neden izin veriyorlar? Bunlardan daha iyisi yok mu?

Bu durumda Bush’u hatırlamak zorundayız. O telefonun bir ucunda Bush olsaydı ve ABD’de okumuş olan Bilal’e “baban zor durumda, sen evi temizle” demeye çalışsaydı, ortaya daha eğlenceli ve de daha hüzünlü bir tablo çıkardı muhakkak.

ABD Başkanlarından Reagan bu familyadandı. Bir önceki Fransız Sarkozy’nin de pek dolu biri olmadığı belliydi. Bunlar başat emperyalist ülkelerin liderleri. Demek ki IQ testi yapılmıyor.

Onların önünü açan mekanizmalar karmakarışık, rastalantıların bile rolü var. Ama sorumuz basit: Aptallıklarına rağmen, nasıl oluyor?

Oluyor, çünkü aptallara gereksinimleri var. Çoğunlukla.

Kapitalizm çürümüş durumda. Akıldışı bir sistem ve bu özelliği iyice baskın hale geliyor. Aptalca işler yapılması gerekiyor, ayakta kalması için. Sermaye sınıfının kolektif aklı, birikimi, siyaset dünyasında cahil cesaretiyle iş yapacak aktörlere gereksiniyor. Sorgulamayacak, hırs ve görgüsüzlüğüyle zirveye oynayacak, kendini peygamber sanacak, hata yapıp gebe kalacak, çalıp çırparak, kendi kuyusunu kazacak ve bu nedenle kolayca indirilebilecek aktörler.

Uluslararası tekellerin ideal siyasetçi modelleri arasında aptallar da yer alıyor anlayacağınız. Tepe tepe kullan ve at.

Peki bizimkinin liderlik vasfı ne olacak? Yok mu var!

Aptallaştıran bir toplumda işliyor bu. Bakmayın siz bir kısım solcunun da diktatörün oltasına takılmasına, solculuk aptallığa engel değil ki!

Şimdi arkasındaki güçler derin aklı ve desteği çekiverdiler gerisinden. Bütün rezillik, sığlık çıkıverdi ortaya.

Ama o ne, adam gitmiyor! “Oooh my god”, aman tanrım, “our man is too stupid to be overthrown”, adamımız düşürülemeyecek kadar aptal çıktı!

Durum budur.

Bu nedenle, Türkiye’de sistem yeni bir projeye hazırlanırken, başbakana anamuhalefet tarafından “helikopter” hatırlatması yapılmıştır.

“Babacım paraları yanıma alayım mı”

Kemal OKUYAN | Tüm Yazıları
Hits: 1397