Cemaat mi kazandı?

~ 26.02.2014, Kemal OKUYAN ~

Tekrarlamakta yarar var. Yaşananlar, AKP ile cemaat arasındaki bir iktidar kavgası olarak görülemez. Bunun böyle olduğunu düşünenler, yakın zamana kadar cemaatle AKP arasında “barış” sağlanabileceğini iddia etmekteydi. Böyle bir barış gerçekleşmedi, çünkü cemaati ve diğer güçleri harekete geçiren, onları adım atmaya zorlayan, AKP projesinin çökmesiydi. En azından Erdoğanlı versiyonunun…

Bu gerçek unutulduğu anda hata yapılır.

Evet, Türkiye’de bir cemaat gerçeği var. Son derece tehlikeli bir yapılanma. Ancak, gelişmeleri iki “şer kuvvet” arasındaki iktidar kavgası olarak tanımladığınız noktada, iki taraftan birisinin üstünlük kurmaması gibi bir kaygı öne çıkar ve doğal olarak Erdoğan’ın yenilgisini istememe noktasına gelirsiniz.

Oysa, yapılması gereken, inisiyatif almak, AKP projesini, Erdoğan’la sınırlamaksınız, halkın örgütlü gücüyle çökertmektir. Seyirci kalmak, telefon kayıtları gerçek mi sahte mi diye oyalanmak, “eyvah cemaat çok güçlendi” diye sızlanmak, Erdoğansız AKP ya da AKP’siz AKP projesine hizmet etmektir.

Zor bir süreç başladı. Önceki gece servis edilen konuşma kasetleri, bir siyasi projenin olgunlaşma aşamasına geldiğini gösteriyor. Hedefledikleri, siyasetin merkezinin yeniden yapılanmasıdır. Burada CHP’ye biçilen rolün geçici olabileceğine ilişkin bayağı veri birikti. CHP’ye dönük olarak başlatılan ve 17 Aralık’ta ara verilen operasyon, merkez sağdaki yeniden yapılanmanın hemen ardından yeniden başlayabilir. Bugün CHP çatısı altında toplananların bir bölümü yeni oluşuma yönelir, CHP bir süre boyunca zorunlu başat güç olduktan sonra, geleneksel “muhalefet” konumuna çekilebilir.

Hesap açık. Toplumda biriken öfkeden Erdoğan’la birlikte kurtulmak, AKP zihniyetini yeni bir bağlamda Türkiye’ye yeniden dayatmak istiyorlar.

Bu bir cemaat projesi değildir. Bu, cemaati operasyonel bir kuvvet olarak kullanan güçlerin projesidir. Efendim, her şeyi sermaye sınıfıyla, emperyalizmle açıklamamalıymışız. Hadi ya! Baba-oğul konuşmasını dinlediniz. Bir daha dinleyin. 11 yıl boyunca ülkenin ve bölgenin felaketine yol açacak kapsamlı saldırının beyni bunlar olabilir mi?

Fıs fıs fıs… Anlamadım baba! Utanç verici.

Panik yok. Ceset ortadan kalkacak. Bu işlem halkın eseri olmalı, hiç değilse birkaç kürek halk tarafından atılmalı. Sonrası yine mücadele. Hedefler var. Para-siyaset-din üçgeni dağıtılmalı dedik örneğin. Bunu söylemeyip “cemaaat” diye yaygara koparmak ne kadar samimi? ABD emperyalizmine, Avrupalı tekellere karşı bayrak açmayıp cemaatten şikayet etmek olur mu? Olmaz. Biz işimizi yapalım, o zaman cemaat de kaybeder.

Halk kazanır!

 

solhaber

Kemal OKUYAN | Tüm Yazıları
Hits: 1164