Alman basınının Tayyip yorumu! Saldırıyor Çünkü

~ 25.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

"Ukrayna ve Mursi'yle aynı sonu paylaşma korkusundan saldırıyor"

Alman basını son internet yasası, MİT yasası ve en küçük eylemci gruplara bile müthiş sert müdahaleleri geniş şekilde okurlarına duyuruyor. Ülkenin en etkin siyasi gazetelerinden Die Welt, “Erdoğan’ın korkusu demokratik Türkiye” başlığını kullandığı geniş yazısında alt başlık olarak, “Erdoğan hükümeti, Mısır ve Ukrayna’daki gibi devrilmekten korkuyor. Polis devleti önlemleriyle kurtulmayı ümid ediyorlar. AB kurallarını da hiç sayıyorlar” diye yazdı.

BİR KAÇ YÜZ KİŞİYE, TERÖRİST MUAMELESİ

Son olarak internet yasasına karşı toplanan bir kaç yüz eylemciye karşı uygulanan orantısız gücü anlatan gazete, “Gece yarılarına kadar basınçlı su, gözyaşı bombaları, plastik mermiler. Böyle önlemler ancak teröre karşı alınır. Ve hükümet, eylemcileri kendisine karşı törer uygulayanlar olarak görüyor. Ankara polisi de aynı. Ve yeni eylem dalgaları korkusu var” tespitini yaptı.

Gazete şöyle devam etti:
AB ADAYI AMA AB’Yİ SUÇLUYOR

“Başbakan Erdoğan açısından bir gerçek var; o da gücünü kaybetmek istememesi. Martta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul’u kaybederse, bu ileride mecliste de gücünü kaybedeceği yönünde büyük bir sinyal olacak. AKP, yeni bir protesto dalgası ile yerel seçimleri riske etmek istemiyor. Erdoğan, Mısır ve Ukrayna’ya bakıyor. Oradaki hükümetlerin başlayan kitlesel eylemlerle nasıl yıkıldığını görüyor ve bu yüzden de, kendisini devirmek isteyen karanlık güçler gibi sözler ediyor. Bu güçlerin de Gezi Park’ı eylemlerini yaptırdığını ve kendisi ile oğlu Bilal’i saran rüşvet, yolsuzluk skandallarından sorumlu olduğunu ima ediyor. Acaba hangi karanlık güçler işbaşında? Hükümet yandaşı gazete Yeni Şafak ve diğer yandaşlara göre, Ukrayna’daki değişimi yapan AB ve ABD bunlar. AB adayı bir ülke, AB’yi karanlık, kötü ve yıkıcı güç olarak görüyor. Yıllarca da Brüksel, Paris ve Berlin, Erdoğan’ın kendilerini batı yanlısı gibi görünüp kandırmasına safça inanmıştı. Oysa Erdoğan, gerçekte AB’yi kendisi için bir tehlike olarak görüyordu.”

SÖZ VERDİĞİNİN TERSİNİ YAPIYOR

Erdoğan’ın AB’ye başka konuştuğunu, içeride ise başka işler yaptığını belirten gazete, Brüksel’de verdiği sözlerin aksine ülkeyi bir polis devletine çevirecek yasaları çıkardığını ve çıkarmaya çalıştığını vurguladı.
Ayrıca çıkan internet yasası ve MİT yasası ile ilgili geniş bilgilere yer verildi, bunların demokrasi, fikir özgürlüğü, güçler ayrılığı ilkesi ve kişisel bilgilerin korunması ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı.

DIE ZEIT: GÜL RÜŞVETİ ÖRTÜYOR

Die Zeit Gazetesi de, internetin kontrol altına alınması ve sansürlenmesine olanak tanıyan yasayı onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili en çarpıcı başlığı atanlardan biri oldu. Gazete, muhalefein eleştirilerin ön plana çıkarakak “Gül, rüşvet ve yolsuzluğun örtülmesine yardımcı oluyor” başlığını attı.
CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu‘nun, Cumhurbaşkanı Gül’e, “İktidar partneri gibi” şeklinde eleştiri getirdiğini belirten gazete, cumhurbaşkanının bu tavrının çok sert tepkiler aldığını duyurdu. Gazete ayrıca, Gül’ü twitter’da takip eden 80.000 kişinin, bu onaydan sonra takibi bıraktığını da belirtti.

 

sözcü

Hits: 985