Über-Anayasa!

~ 24.02.2014, İlhan CİHANER ~

Tarihin bir cilvesi diyelim; Karşı gazetesinin Paris cinayetleri ile ilgili “çarpıcı” haberi ile hükümetin MİT yasasında yapmak istediği değişiklikler aynı gün ülke gündemine geldi. Karşı, “Paris İnfazında MİT numarası” manşetiyle çıkmıştı. Habere göre Paris cinayetleri nedeniyle Tutuklanan Ömer Güney›in üstünde çıkan cep telefonunda kayıtlı olan sabit telefon numaralarından birisi MİT e ait. Daha önce de, Ömer Güney›e ait olduğu iddia edilen, cinayet planı içeren bir ses kaydı ile MİT e ait olduğu iddia edilen bir belge yayınlanmıştı. Bunların dışında, özellikle Fransa’da yürütülen soruşturmanın, cinayetlerdeki Türkiye bağlantısına odaklandığını içeren bir çok haber yapıldı.

Şimdilik bunları «iddia” olarak kabul edelim. Hatta cemaat/hükümet kavgasının en sert yaşandığı MİT i ilgilendirmesi, tarafların sahtecilik ve manipülasyon yapmaktaki maharet ve deneyimleri ile cinayetlerin Kürt sorununun çözümündeki kritik önemi dikkate alındığında, oldukça “ihtiyatlı”davranmakta fayda var. Bir yandan da bu cinayetlerin aydınlatılması için talebin yükseltilmesi gerekir.

Bu haberleri MİT yasasında yapılmak istenen değişikliklerle birlikte değerlendirelim.

Ama önce, “aldatılmış, saf” Başbakanımızın ve onu “aldatanların” 12 eylül anayasa referandumunda en çok -özellikle bazı sol hareketlerin desteğini almakta- argümanı hatırlayalım; “darbecilere dokunulmazlık getiren Geçici 15. maddeyi kaldırıyoruz”. Hatırlayalım Geçici 15. maddeyi :”...her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai, mali veya hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez...”.

Gelelim MİT yasasına eklenmek istenen “ibarelere”: madde 28, “...bu talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğu doğmaz”. Madde 26, “...adli yönden başkaca bir işlem yapılmaz ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmaz”. Madde 6, “...diğer kanunlardaki düzenlemelere bağlı kalmaksızın...”. Bu saydıklarım sadece birkaç örnek.
Tüm yasaları, Anayasayı, hatta Uluslararası sözleşmeleri gereksiz kılan ve onların üstünde bir”metin”. Adeta Über Anayasa!

Cangızbay’ın deyimi ile “12 eylül’ün en has evladı, en sadık bekçisi”, babasını da aşıp süper dokunulmazlıklar getiriyor. Babaya rahmet böyle okutulur işte!

Dönelim Paris cinayetleri ile ilgili haberlere. Yasa teklifine göre, haberler ve yayınlanan belge ve bilgiler, ister gerçek ister sahte olsun karşılığı “3 yıldan 12 yıla kadar hapis”. Üstelik “yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar”, hepsi sorumlu olacak. Cezalandırılmayan bir tek “okuyucu” kalıyor! O da okuyacak bir şey bulabilirse!

Kim kurtarıyor paçayı biliyor musunuz? Haberlerdeki iddialar doğru olsa bile “katil” ve emir verenler kurtaracak! Soruşturma bile yapılamayacak, cezai sorumluluğu doğmayacak!

Devlet “cinayet emri verir mi hiç?” diyecek “saf” yoktur sanırım aramızda! Susurluk, fail-i meçhuller...Ama yine de bir iki “iddia” daha hatırlatayım; 18 temmuz 2012 de Şam›da Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısı sırasında bir patlama meydana gelmişti. Savunma bakanı dahil 5 kişi ölmüştü. Bu patlama AKP ye yakın isimler tarafından, «Ankara tarafından yapılmış bir misilleme”ve “bölgede benden izinsiz kimse plan yapamaz” mesajı olarak değerlendirilmişti.

Cemaat gazetesinde paris cinayetlerini, işleyen “Türk Gladyosu” olsa bile, meşru olacağını savunan yazılar yazıldı. Bakmayın şimdi MİT yasasını eleştirmelerine.

Bu yasa teklifinin, ortaya dökülmesi beklenen hangi suçlara dokunulmazlık getirmek istediğini az çok öngörebiliyoruz. Sadece dokunulmazlık değil tabiiki, artık hiçbir bilim-kurgu yazarının hayal edemeyeceği bir dinleme, izleme, arşivleme/fişleme düzeni kurulmasını öngörüyor yasa teklifi.

Nerede ise her satırında derin bir korkunun izi okunuyor. Sadece yolsuzluk soruşturmaları ve cemaatten duyulan korku değil bu. Anlaşılan o ki, başta Suriye olmak üzere “sınır aşan suçlardan” da korkuyorlar. Yer yer zavallışan bir korku; MİT personeli alımında “yalan makinesi” de kullanılabilecekmiş!

Yetmez, “gerçek serumu” ve “hipnozdan” da yararlanın!

SOLHABER

İlhan CİHANER | Tüm Yazıları
Hits: 1175