Her yer ÖYM her yer yolsuzluk!

~ 22.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yıllarca AKP-Cemaat ortaklığının iktidarını sağlamlaştırmak için muhalefeti tasfiye aracı olarak kullandığı ÖYM’lerin kaldırılmasını da içeren yargı paketi Meclis’ten geçti


Her yer ÖYM her yer yolsuzluk!
Okuyucu Modunu AçOkuyucu Modu Kapat Yazıyı Büyüt:

SABAHAT KARAKOYUN / ANKARA

AKP hükümeti yaklaşan seçimler öncesi ardı ardına yasalar çıkarmaya devam ediyor. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra 27 Şubat’a kadar önündeki engellerin önemli bölümünü kaldırmak isteyen AKP, alelacele çıkardığı düzenlemelere “yargı paketi”ni de ekledi. Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) kaldıran, tutukluluk sürelerini 10 yıldan 5 yıla indiren, tutukluluk ve göz altılarda “somut delil” aranmasını zorunlu hale getiren düzenleme önceki gün gece yarısı Meclis’ten geçerek kabul edildi. Terörle Mücadele Kanunu ise diğer yasa paeti kapsamında seçim sonrasına kaldı. TMK kaldırılmadan ÖYM’lerin kaldırılmasının anlamsız olduğu vurgulandı.

PAKETTE NELER VAR
Yargı paketi saatler süren iki bölümlük bir çalışma sonrası çıktı. Düzenlemeye göre, özel yetkili mahkemeler kaldırılıyor. Buradaki dosyalar, bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilecek. Bu mahkemelerce verilip Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında veya Yargıtay’ın dairelerinde bulunan dosyaların incelenmesine devam edilecek.

YASAYA TEPKİ VAR
CHP yargı paketinin “demokratikleşme” amacıyla değil AKP’nin yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından yaşadığı sorunları aşmak amacıyla gündeme getirdiği görüşünde. CHP’li Ömer Süha Aldan, 2007’den bu yana ÖYM’lerin kamu vicdanını sızlatan kararlara imza attığına işaret etti. AKP’nin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından yaşanan gelişmeler üzerine bu mahkemeleri kapatmak için adım atmasının samimi bulmadığını kaydeden Aldan, bu mahkemelerce verilen kararların yeniden ele alınmamasının bir eksiklik olduğunu vurguladı. Özellikle son dönemde görevden alınan ve yerleri değiştirilen kamu görevlilerini çok yakından ilgilendiren bir önergenin itirazlarına rağmen AKP’lilerce kabul edildiğini anlatan Aldan,  bu durumda bulunanlar hakkında mahkeme göreve iade kararı verse de yerlerine atama yapılmışsa eski görevlerine dönemeyeceklerine ilişkin bu düzenlemenin hükümetin “fütursuz” yaklaşımını ortaya koyduğunu söyledi.

TMK KALKMADAN OLMAZ!
CHP’li Ali Rıza Öztürk de yargı paketine ilişkin eleştiride bulundu, Terörle Mücadele Yasası kaldırılmadan, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun antidemokratik hükümleri kaldırılmadan demokratikleşmeden söz edilemeyeceğini belirtti.

***

Pakette olan diğer değişiklikler ise şöyle:

» Kaldırılan ÖYM’lere ait arşiv emanet ve evrak ve dokümanlar, HSYK tarafından belirlenecek mahkemelere devredilecek.
»  Kolluk kuvvetleri ile ilgili yapılacak soruşturma izni HSYK tarafından verilecek.
»  Kişisel verilerin korunması amacıyla, bu verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere, yayanlara veya ele geçirenlere verilecek hapis cezalarının alt sınırı artırılıyor.
»  Kişisel verileri hukuka aykırı kaydedenlere verilecek cezanın alt sınırı 6 aydan 1 yıla, hukuka aykırı olarak başkasına veren, yayan veya ele geçirenlere verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak.
» Gözaltı ve tutuklama da artık zorlaşacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte; gözaltına almada ve tutuklamalarda “kesin şüphe” yerine “somut delillerin” aranması zorunlu olacak.
»  Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma koruma tedbirinin uygulanabilmesi bakımından suçun işlendiğine ve belirtilen değerlerin bu suçlardan elde edildiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphenin varlığı aranacak.
»  Telefon dinlemesine ilişkin süreler 6 aydan 3 aya indirilmektedir. Örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak sürenin müteaddit defalar uzatılmasına son verilirken, bu durumda en fazla 3 ay uzatılabilmesine imkan veriliyor.

***

 

Demokrat Yargı Eşbaşkanı ve Gaziantep Hakimi Orhan Gazi Ertekin: Siyasal sorunları hukuksal sorunlar olarak yaşamakta ısrar ediyor AKP iktidarı. Hukuksal hak ve yetkilerin doğru tarif edildiğinde doğru sonuç alınacağına ilişkin bir beklentisi var oysa bu mesele güç ilişkilerine bağlı siyasal bir mesele, dolayısıyla siyasal olarak dönüştürmesi gerekiyor. Güç ilişkilerinin de daha demokratik bir biçimde inşa edilmesi gerekiyor. Ama maalesef son iki üç aylık süre zarfında bunun tam tersi yapılıyor. Genel olarak kamuoyunun yaklaşımı şu; demokrasiden despotizme, diktatörlüğe doğru gidiyoruz.

Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu: Darbe yönetiminin yargı ayağı olan DGM’ler 2004 yılına kadar sistemde korumuş, bu mahkemeleri kaldırıp yeni mahkemeler  kurdum diyen iktidar, her seferinde yeni ortaya çıkan mahkemeleri daha çok etkisi altına sokarak, aynı hatta genişleyen görev alanıyla bu mahkemeleri farklı isimle faaliyette tutmuştur.

Birgün Gazetesi

Hits: 857