Seni birine benzettik!

~ 21.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yolsuzluk operasyonu sonrası sürekli iç-dış düşman yaratan, uçuk yalanlar ortaya atan Başbakan’ın söylemleri ile Hitler-Goebbels teknikleri bakın ne kadar uyumlu

 

Seni birine benzettik!
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

DENİZ COŞAN

2. Dünya Savaşı’ndan sonra, Hitler’in Propaganda Bakanı Goebbels’a ait bir günlük keşfetti. Bu günlükte Nzilerin propagandaya ait ilkeleri yer alıyordu. Leonard Doob 1950’de, Louis Lochner (1948) tarafından yayınlayan günlüğün çevirisini ayrıntılı bir şekilde makale olarak yayınladı. Bu makaledeki ilkeler ve Hitler’in söylemleri ile Erdoğan’ın bugünkü söylemlerini karşılaştırdık:
»Hitler’e göre “Yargı devlet hayatının efendisi olamaz, devlet politikasının hizmetkârı olmalıdır.” Erdoğan bu konuyla ilgili 14 Ocak 2014’te, “Millete rağmen karar vermez veremez. Yargı milletin seçtiği hükümete, siyasete, Meclis’e, milli iradeye istikamet çizemez” demişti.
»Goebbels, “Rakibinin prestijini azaltıyorsa ve senin amacına destek veriyorsa, hasmın propaganda malzemesini de kullanabilirsin” diyor. Erdoğan faşizan uygulamalarını örtbas etmek için, kendisine yönelen “faşist” ithamlarını geri çevrimek için, CHP’nin ve diğer muhalif unsurların ne kadar faşist olduğunu anlatıyor. Tarihsel örneklerle her güncel olayı İsmet inönü’ye bağlıyor.
»Goebbels’e göre “Yaptığın propaganda sayesinde insanları ve olayları ayırt edici sloganlar ve ifadelerle yaftalamalısın!” Erdoğan’a göre Gezi direnişine katılanlar “çapulcu”, Hopa’da kendisini protesto edenler “eşkıya”, içki içen herkes “ayyaş”...
»Hitler taktiğine göre iç ve dış düşman yaratma çok önemidir. Hitler, Alman halkına sürekli Nazi Partisi’nin ve Almanya’nın yabancı ve iç düşmanlara (özellikle Yahudiler) karşı yaptığı mücadele hatırlatılırdı. Erdoğan’a göre kendisinin de bağlı olduğu emperyalist güçler ona ve tabii ki ülkeye komplo kuruyor, halkın tepkisi doğal değil, Almanya THY güçlendiği için Türkiye’ye karşı, içeride kendi beslediği Cemaat güçleri artık paralel bir iç mihrak ve Gezi direnişçileri ise hain.
»Korkuya başvurma genel nüfusta korku yaratarak bir konuya destek saylamayı amaçlar. Örneğin, Joseph Göbbels, Teodore Kaufman’nın “Almanya yok olmalı” sözlerini sürekli kullanarak Müteffiklerin Alman halkını yok etmeyi amaçladığını iddia eder. Erdoğan’ın gazetesi Yeni Şafak’a göre “İsrail aşırı sağına ve Neocon ırkçılara çalışan Morton Abramowitz, Eric Edelman ve Blaise Misztal, Türkiye’ye karşı çirkin bir kampanya başlattı.” Bu çevreler Erdoğan’ı düşürüp Türkiye’yi İsrail safına çekip parçalayacak.
»Hitler’e göre “Söylediğiniz yalan ne kadar büyük olursa o kadar etkili olur ve insanların o yalana inanması o kadar kolaylaşır.” Kabataş’ta taciz edilip, üzerine idrar yapılan bir kadın hikayesi “bu kadar da büyük yalan olmaz” mantığı ile pek çok kişi tarafından sorgulanmadan kabul edildi. Bu söylemle sokaklarda infial ve iç çatışma olmaması ise bir mucizeydi.

***

Hitler’in temel ilkeleri
 

Jowett & O’Donnell tarafından maddelere göre Hitler şu ilkeleri uyguluyordu:
-Soyut fikirlerden kaçın- duygulara hitap et
-Bir kaç fikri sürekli tekrarla ve kalıplaşmış ifadeler kullan
-Tartışmanın sadece bir tarafını ver
-Sürekli rakiplerini eleştir
-Özel bir ‘iftira’ için özel bir ‘düşman’ belirle

Hits: 1123