Ataköy'de anıt ağacı da yok etmişler

~ 17.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

17 Aralık operasyonuyla ortaya çıkan Ataköy sahilindeki usulsüz otel inşaatı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. Daha önce tarihi binaların izinsiz yıkıldığının anlaşıldığı bölgede, aynı zamanda biri anıt ağaç olmak üzere binin üzerinde ağacın da kesildiği öğrenildi.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ortaya çıkan Ataköy sahilindeki usulsüz otel inşaatı ile ilgili her geçen gün yeni detaylar ortaya çıkıyor. Daha önce tarihi binaların izinsiz yıkıldığının anlaşıldığı bölgede aynı zamanda biri anıt ağaç olmak üzere binin üzerinde ağacın da kesildiği öğrenildi.

Radikal Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre, Ataköy sahilinde bulunan tescilli tarihi çınar ağacı, bölgedeki diğer ağaçlarla birlikte 16 Mart 2013 tarihinde kesildi. Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nin kesimin ertesi günü savcılığa yaptığı başvuru ise firma yetkilisinin "koruma kurulundan izinli olduklarını" söylemesi nedeniyle sonuçsuz kaldı. Ancak kesimden koruma kurulunun haberinin bile olmadığı ortaya çıktı.

Dernek yetkilileri, 16 Mart 2013 gecesi Ataköy Sahili'nde toplam 3 parselde bulunan 100 yaşını aşkın 1057 adet ağacın kesildiğini söyledi. Kesilen ağaçlar arasında 18 pafta 564 ada 160 parselde bulunan 57 nolu anıt ağaç da bulunuyor. Anıt ağacın kesilmesine ilişkin dernek yetkililerinin savcılığa yaptığı başvuru ise TOKİ'nin, İstanbul Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu'ndan izin alındığı yönündeki savunması nedeniyle sonuçsuz kaldı. İstanbul 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun anıt ağacın kesilmesiyle ilgili bilgisi olmadığının ortaya çıkmasının ardından ise kurul, firma yetkilileri ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Anıt ağaç kesimiyle gündeme gelen alanda daha önce de Ataköy Blumar Projesi inşaatı için tescilli Baruthane binasının kalıntılarının, yine koruma kurulundan izinsiz olarak yıkıldığı ortaya çıkmıştı. Baruthane kalıntıları ile ilgili 2012 yılında restorasyon projesi hazırlanmış, projenin onaylanmasının ardından tarihi yapının ihya edilmesi yerine otel ve rezidans inşaatına başlanmıştı.

5 yıla kadar hapis cezası var
Tescilli binaları ve anıt ağacı yok eden firma ve TOKİ yetkilileri hakkında 2863 Sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65. Maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek. Söz konusu maddede yer alan hüküm şöyle: "Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır."

 

solhaber

Hits: 854