Çocuk gelinler Yargıtay'ı böldü

~ 17.02.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

15 yaşından küçük kız çocuğuyla evlenen kişiye verilen 8 yıl hapse, 13 Yargıtay üyesi karşı çıkt.

Çocuk gelinlerle evlenen erkeklere çocuğun cinsel istismarı suçundan ağır hapis cezası, Yargıtay’da tartışma yarattı. Çoğunluk, 15 yaşından küçük kız çocuğuyla evlenen kocaya verilen 8 yıl 4 ay hapis cezasını onaylayarak kesinleştirdi. Ancak karara, Kurul’un 13 üyesi ilginç gerekçelerle karşıoy kullandı, neredeyse bu kişilere hiç ceza verilmemesi istendi. Yargının zirvesindeki tartışmanın ayrıntıları, Kocaeli’nde 14 yaş 10 aylık olan kızla evlenen sanıkla ilgili kararda yer aldı. Süreç şöyle gelişti:

İSTİSMARDAN 8 YIL HAPİS

Çağdaş K.adlı sanık yargılandığı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 8 yıl 4 ay ağır hapis cezasına mahkum edildi.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, bu ağır cezanın bozulmasını istedi. Daire, sanığın mağdurenin yaşı konusunda kaçınılmaz bir hataya düşüp düşmediğinin araştırılmasını istedi.

Ancak bu bozma kararı, mahkemeye ulaşmadan Yargıtay Başsavcılığı’na takıldı. Başsavcılık, mağdurenin yaşı konusunda ‘kaçınılmaz hataya düştüğü’ gerekçesiyle sanığın cezasında büyük indirime gidilmesinin adaletsizliğe yol açacağı’ gerekçesiyle bozmaya itiraz etti.

AĞIR CEZA ONAYLADI

İtirazın ele alındığı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun büyük çoğunluğu, kocaya verilen 8 yıl 4 aylık ağır hapis cezasının onaylayıp kesinleştirdi. Kararda, özetle şöyle denildi: "Bir erkeğin, evlendiği kadının yaşını bilmemesi hayatın olağan akışına aykırıdır, kaldı ki mağdurenin suç tarihinde 15 yaşını tamamlamadığı yönündeki adli tıp raporu da mevcuttur. Bu nedenle 15 yaşını tamamlamamış mağdure ile zincirleme şekilde rızasıyla cinsel ilişkide bulunan sanığın ‘çocuğun cinsel istismarı suçundan’ cezalandırılmasına ilişkin yerel mahkeme kararı isabetlidir.”

İyi niyetli hata dediler

Kurul'un bazı üyeleri, çocuk gelinlerle evlenmeye ağır cezaya çok ilginç gerekçelerle karşıoy kullandı. Genel Kurul Başkanı ve 10 üye ‘mağdurenin suç tarihindeki fiziki görüntüsü itibariyle 15 yaşından büyük olup olmadığı araştırılmalı’ diyerek 8 yıl 4 aylık cezanın bozulmasını istedi. Üyelerden M.Albayrak ve İ.Dal ise daha da iddialı. Çocuk gelinle evlenen sanığa neredeyse hiç ceza verilmemesi sonucunu doğuracak şu karşıoyu kaleme aldı: Aile kurduğunu düşünen, çocuğu olan evlilikleri ve iyi niyetli yapılan bu hatalardan kişileri yararlandırmak gerekir. Peki sanığın bu eyleminin hiç mi yaptırımı yok. Tabii ki var. ‘Aralarında evlenme olmaksızın, evlenmenin dinsel törenini yapanlar iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir’ hükmü uygulanabilir.


haberdar.com

Hits: 1118