AKP'den yeni model 'terör mahkemesi'

~ 30.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Başbakan Erdoğan ve Bakan Bozdağ ÖYM’lerin kaldırılacağını açıkladı. Düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşması gündemde. Hukukçular gizli tanıklık kurumu kaldırılmadan sonuç alınamayacağını belirterek, yeni ‘terör mahkemelerinin’ önünün açılmaya çalışıldığı uyarısında bulundu

 

AKP’den yeni model  ‘terör mahkemesi’
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

ESRA KOÇAK ANKARA

AKP hükümeti “yeniden yargılama”ların önünü açacak olan Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM)  kaldırılması için düğmeye bastı. Başbakan Erdoğan’ın ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırılacağını, dosyaların ağır ceza mahkemelerine devredileceğini açıkladı. Bakan Bozdağ düzenlemeyi Meclis’e göndereceklerini ve Meclis tatile girmeden düzenlemenin geçirileceğini söyledi. ‘’ÖYM düzenlemesinin kesinleşen davaları etkilemesinin söz konusu olmayacağını kaydeden Bozdağ, “Düzenleme Demokratikleşme Paketi ile birleşebilir’’ dedi.
Bozdağ dün yaptığı açıklamada Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10’a göre imtiyazlı mahkemeleri ve geçici 2. maddeyi de yürürlükten kaldıracaklarını belirtirken, ağır ceza mahkemelerdeki üçlü ayrıma son vereceklerini, hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmaları gerekirken yapmadıkları tarihi bir adımı atacaklarını ileri sürdü.


DEMOKRATİKLEŞME İÇİNDE
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise düzenlemenin “Demokratikleşme Paketi” içine gireceğini söyledi. “Demokratikleşme Paketi”nin TBMM Anayasa Komisyonu gündeminde olduğunu belirten Ünal, “Demokratikleşme Paketi”nin yerel seçimler öncesinde yasalaşacağını kaydetti.

“TMK’YI DA DEĞİŞTİRECEĞİZ”
Erdoğan da önceki akşam İran’a gitmeden önce yaptığı açıklamada, ÖYM’leri kaldırmayı kesinlikle hedeflediklerini belirterek, 1991’de çıkarılan TMK’nın  kaldırılarak, gereken maddelerin Türk Ceza Kanunu’na aktarılacağını söylemişti.
ÖYM’ler geçen yaz yapılan düzenleme ile resmen kaldırılmıştı. Ancak mevcut Özel Yetkili Mahkemelerin ellerindeki dosyalar bitene kadar çalışmaları konusunda, kanuna geçici bir madde konulmuştu. Balyoz, Ergenekon, Odatv, Poyrazköy gibi davalara bakan ÖYM’lerin bu davalar bitene kadar göreve devam etmeleri hüküm altına alınmıştı.

***

KİM NE DEDİ?

»Ömer Faruk Eminağaoğlu (Yarsav Başkanı): Başbakan bu düzenlemeyle son derece belirsiz ifadelerde bulunuyor ve gerçek niyetleri saklıyor. Ağır Ceza Mahkemeleri, ‘Terör Mahkemeleri’ne dönüşecektir. Eğer uygun bir düzenleme yapmak istiyorlarsa ‘Terör Mahkemeleri’nin kaldırılması yetmemekte hükümler ve usullerin de kaldırılması gerekiyor. Bu maddeler değiştirilmezse daha vahim sonuçlar oluşacaktır. Başbakan bu konuları açmamakta, yeni terör mahkemelerinin önü açılmaya çalışılmaktadır.
»Öztürk Türkdoğan (İHD Genel Başkanı): Bizim önerimiz mevcut TMK’deki özel hükmü TCK’ye taşımak değil, tamamen kaldırmak yönündedir. TMK 10. maddenin hiçbir yere taşınmasını istemiyoruz, bütünüyle kaldırılmalıdır. Eğer bu TCK’ya taşınacaksa 130 ağır cezanın tamamı özel yetkili hale gelecek bunu da istemiyoruz.
»Turgut Kazan (İstanbul Barosu Eski Başkanı): ÖYM’lerin kaldırılması bizim temel talebimizdi. Böyle bir adım atılıyorsa doğrudur. Başbakan bu konuda ne düşünüyor bilmiyoruz. Belki Cemaat’e karşı ÖYM’leri eleştiren kesimin desteğini kazanmak için düşünüyor olabilir. Biz, TMK geldiğinden bu yana kaldırılması gerektiğini söylüyoruz, bırakın kaldırılsın.
»Mete Göktürk (Eski Cumhuriyet Savcısı): Bu düzenlemeyle yaratılacak olan ihtisaslaşmış ağır ceza mahkemelerinin diğer ihtisaslaşmış mahkemelerden ne farkı olacak anlayabilmiş değilim. Bunlar da aynı amaçla kurulmuş mahkemelerdi. Bütün mesele mahkemelerde değil de onların uyguladıkları yasalardaydı. Hükümet şu andaki seçim hesapları neyse ona göre değişiklikler yapıyor.
Sabih Kanadoğlu (Yargıtay Onursal Başsavcısı): ÖYM’lerin kaldırılması soruna çözüm getirmiyor. Siz gizli tanıklık kurumunu kaldırmazsanız, onun yanında dijital verilerin hukuka uygun hale getirilmesini sağlamazsanız yine sonuç alamazsınız. AKP’nin yargıyı kendi vesayeti altına alma çabaları var.

 

birgün

Hits: 888