Çantasını aratmayan avukata dava

~ 30.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Çantasını aratmadığı için adliyeye girişi özel güvenlik görevlileri tarafından engellenen Avukat Özgür Ceylan Aytaç’a dava açıldı. Avukat Aytaç hakkında 1,5 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasının istendiği davanın ilk duruşması bugün görülecek.

Selin Asker - soL

Kartal’da bulunan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı girişinde çantalarının x-ray kontrolünden geçirilmesi uygulamasına itiraz eden avukatlara “görevi yaptırmamak için direnme” ve “hakaret” suçundan dava açıldı.

Avukat Özgür Ceylan Aytaç’ın 1,5 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacağı davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Balyoz davasının savcılığını da yapmış olan, adliyenin güvenlikten sorumlu savcısı Savaş Kırbaş’ın talimatıyla avukatların çantalarının x-ray cihazından geçirilmek istenmesi tepkilere neden olmuştu.

Avukatlar çantalarını cihazdan geçirmedikleri için özel güvenlik görevlileri tarafından engellemeye maruz kalmış ve 5 Mart’ta avukat Özgür Ceylan Aytaç da çantasını aratmayıp içeri girdiği gerekçesiyle özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğramıştı.

"Güvenlikçiler kamu görevlisi"
Görevlilerin şikayetçi olması üzerine soruşturma başlatan savcılık, verilen ifadelerde Aytaç’ın hakaret ettiğine ilişkin bir ifade bulunmamasına rağmen “görevi yaptırmamak için direnme” ve “hakaret” suçları işlediği iddiasıyla 1,5 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Daha sonra avukatların çantalarının aranması uygulamasına son verildiği ve saldıran güvenlik görevlilerine hiçbir soruşturma açılmadığı halde Aytaç’ın cezalandırılmak istenmesi yaşanan hukuksuzluğu gözler önüne serdi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Aytaç’ın özel güvenlik görevlilerini eliyle ittiği öne sürülerek “Özel güvenlik görevlilerine karşı suç işleyenler, kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır” maddesi gereği kamu görevlisinin görevini yapmasını cebir kullanarak engellediği iddiasıyla cezalandırılması istendi.

6 avukata daha soruşturma
Kartal Hukukçular Derneği, İstanbul Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davanın bugün görülecek ilk duruşmasına katılarak Aytaç’a destek vereceklerini açıkladı. Aynı dönem avukatların çantalarının aranmasına karşı birçok eylem yapmış olan derneğin başkanı avukat Mehmet Ümit Erdem, soL’a yaptığı açıklamada Aytaç’a açılan davanın benzeri olarak 6 avukatla ilgili daha soruşturma yürütüldüğünü ifade etti.

Erdem, “Özel güvenlik görevlileri için ‘kamu görevlisi’ denilerek dava açılıyor. Avukatların çantalarını aratmasını engelleyenler olayın ertesi günü uygulamayı kaldırıyor.

 

solhaber

Hits: 1486