Nükleere TRT sansürü

~ 28.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

TRT İzmir Radyosu’nda yayınlanan Sesli Rehber programına konuk olacak Nükleer Karşıtı Platform yetkilisi, devlet sansürüyle karşılaştı. NKP sözcüsü Koca’ya, “Devlet radyosunda nükleer karşıtı içerik üst makamlarca kabul edilmedi” dendi

 

Nükleere TRT sansürü
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

DOĞU EROĞLU
 

Sinop’ta yapılması planlanan nükleer enerji santralini, 22 Ocak’ta Japonya İstanbul Konsolosluğu önünde protesto eden ve imzalanan uluslararası antlaşmanın askıya alınması için Japon parlamenterlere mektup yazan Nükleer Karşıtı Platform, TRT İzmir Radyosu’nda devlet sansürüne takıldı. NKP sözcüsü Oya Koca’nın konuk olacağı Sesli Rehber programının yetkilisi programdan saatler önce Koca’yı arayarak, devlet radyosunda Japonya’yla yapılan uluslararası antlaşmanın tartışılmasının üst makamlarca kabul edilmediğini, hükümetin hassasiyetleri yüzünden programın yapılamayacağını bildirdi.

HÜKÜMETİN NÜKLEERE HASASSİYETİ VARMIŞ
Japonya Konsolosluğu önünde yapılan eylemin basında geniş yer bulmasının ardından TRT İzmir Radyosu’nda yayınlanan Sesli Rehber programına konuk olma teklifi alan NKP’ye, program günü nükleer enerji tartışmasına devlet radyosunda yer verilemeyeceği söylendi. NKP’nin karşılaştığı sansürü, NKP sözcüsü Oya Koca BirGün’e anlattı. 22 Ocak’ta Japonya İstanbul Konsolosluğu önünde yapılan eylemin ardından, TRT İzmir Radyosu’nda yayınlanan Sesli Rehber programının yetkilisinin kendisini aradığını belirten Koca, “Yapımcı eylemin ilgisini çektiğini, programda bir NKP temsilcisini konuk etmek istediğini söyledi. Japon parlamenterlere gönderdiğimiz mektubu kendisine de ilettik ve programda konuşacağımız konuların üzerinden geçtik. Kendisine, Sinop’a yapılması planlanan nükleer enerji santralinin enerjiyle ilgili olmadığını, kararın siyasi olduğunu söyledim. Yapımcı program günü arayarak bana kötü bir haber vereceğini söyledi. Program içeriğinin üst yönetimce kabul edilmediğini, üst yönetimin devlet tarafından imzalanan anlaşmanın devlet radyosunda eleştirilemeyeceğini söylediğini aktardı. Hükümetin bu konuda hassasiyeti varmış! Bu durumdan yapımcı da çok mahcup oldu ancak yine de biz sansürlenmiş olduk” değerlendirmesinde bulundu.

‘HALKIN BİLGİ ALMASI ENGELLENİYOR’
Nükleer enerji endüstrisinin her zaman bu tip dayatmalarla ilerlediğini, antidemokratik toplumlarda böyle boşluklar bularak halkın bilgi alma özgürlüğünü engellediğini kaydeden Koca, “Şeffaf hükümetlerin ve hukukun üstünlüğü uyarınca bilgi alabilen sivil toplum örgütlenmelerinin olduğu ülkelerde bunlar yaşanmıyor. Tıpkı Japonya’yla yapılan uluslararası anlaşmanın kamuoyundan kaçırılması gibi, devletin nükleer sansürü devam ediyor. Halkın bilgi edinme hakkı engelleniyor ve gerçekleri bilmeyen kamuoyuna nükleer santralin pazarlanmasına devam ediliyor” diye konuştu.

***

NKP Japon milletvekillerine şunları demişti:
“Bugünün politikacılarının ilgi alanları, Türk halkının gelecek beklentisi ve gerçek çıkarlarıyla örtüşmemektedir. Türk halkı sayısız yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya olan politikacılar tarafından imzalanmış, uzun vadeli nükleer anlaşmaların yükünün altına sokulmamalıdır. Japonya ve Rusya ile yapılan anlaşmalar askıya alınmalıdır. Geleceğin masum nesilleri bu trajik dayatmanın sonuçlarından kurtarılmalıdır. Politikacılar bunu yapmasa da, gelecek seçimlerle beklenen iktidar değişimini sağlayan Türk halkı, günü geldiğinde bu anlaşmaları kendisi yırtıp atacaktır.”

Editör : Deniz Sarı

 

birgün

Hits: 927