Akkuyu'da nükleer santral için suç duyurusu

~ 28.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

 

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımı için gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan inşaata başlandığını söyleyerek savcılığa suç duyurusunda bulundu

 

Akkuyu'da nükleer santral için suç duyurusu
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) Sözcüsü Sabahat Arslan, adliyede yaptığı basın açıklamasında, Mersin Akkuyu’da yapılmak istenen santralla ilgili halkın kandırılmaya çalışıldığını, buna “dur” diyeceklerini söyledi.
Santral sahasında ÇED raporu alınmadan hukuksuz şekilde çalışma başlatıldığını savunan Arslan, “Mersinlinin iradesi çok güçlüdür. Akkuyu Nükleer Güç Santralini yaptırmamaya kararlıdır. Bu kararlılığını bugün burada bir kez daha ispat etmiş olacaktır” dedi.


‘SAHA ESKİ HALİNE GETİRİLMELİ’
Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen de Türkiye’de baroların, ‘zaptedilemez kaleler’gibi hukuku sonuna kadar savunacağını söyledi. Mersin’de kurulmak istenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin sadece Mersin, Akdeniz, Anadolu değil, tüm dünya için tehlike oluşturduğunu söyleyen Antmen, projeyle ilgili ÇED kararı olmadığını proje alanında bu yüzden herhangi bir işlem yapılamayacağını söyledi. “Yapılan her türlü iş ve işlem yasal mevzuata açıkça aykırıdır. ÇED süreci tamamlanmadan ve Çevre Kanunu’nun 15. maddesine göre kanun ve yönetmeliklere aykırı yapılan faaliyetlerin derhal durdurulması ve yapılanların derhal düzeltilmesi ve sahanın eski hale getirilmesi, inşaata başlayan ve faaliyette bulunanlar hakkında yine Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereğince idari para cezası kesilmesi ve gerekli adli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda Mersin Barosu Başkanlığı tarafından Gülnar Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.” dedi.

Editör : Deniz Sarı

Hits: 866