Çocuk gelinlerle ilgili Yargıtay'dan karar!

~ 27.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

 

Kader'in 14 yaşında ölümüyle yeniden gündeme gelen "çocuk gelin"lerle ilgili Yargıtay, "Kocalara, kız kaçırma suçundan da artırımlı ceza verilmeli" dedi!

Siirt Pervari'ye gelin giden Kader'in 14 yaşında ölümüyle tartışma konusu olan "çocuk gelin"lerle ilgili yargıda, "Çocuk gelinlerle birlikte olan 'koca'lara 'kız kaçırmak'tan verilen ceza artırılsın mı artırılmasın mı" tartışması yaşandı. Sonuç, "artırımlı ceza verilsin" diye çıktı ama öncesinde yargının farklı birimleri aynı olay için 3 ayrı yorum yaptı. SABAH'ta yer alan habere göre; Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 15 yaşından küçük Ş.T. ile birlikte olan D.U.'ya cinsel ilişki, kaçırma ve alıkoymadan toplam 10 yıl 10 cezaya çarptırıldı. Ancak temyiz için dosyayı inceleyen Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi ise "Sanık D.U, mağdure Ş.T'nin 15'inden küçük olduğunu bilememiş olabilir" deyip yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay Başsavcılığı ise olaya başka bir yorumla yaklaştı.

BAŞSAVCILIK İTİRAZ ETTİ

Başsavcılık, sanık D.U'ya, 'çocukla cinsel ilişki'den verilen 8 yıl 4 aylık cezanın yerinde olduğunu savundu. Bu nedenle 14'üncü Ceza Dairesi'nin kararına itiraz etti. Ancak Başsavcılık, sanığın mağdureyi kaçırmasından verilen cezasında artırım yapılmamasını yani bu cezanın 2 yıl 6 ay değil, 1 yıl olması gerektiğini savundu. Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul, ne 14'üncü Ceza Dairesi'nin "hatadan cezasızlık" ne de Başsavcılığın "az ceza" görüşüne katıldı. Kurul, Kayseri 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin "kaçırma ve alıkoymadan da artırımlı ceza verilsin" kararını yerinde buldu. Genel Kurul'un kararına göre sanık D.U, "küçük yaştaki çocukla birden çok kez cinsel ilişki" suçundan 8 yıl 4 ay, "çocuğu cinsel amaçla kaçırma" suçundan da 2 yıl 6 ay hapis cezası çekecek.


özelhaberler

 

Hits: 1412