Tüketiciler bankalara dava açıyor!

~ 23.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

17 Aralık'ta siyaseti dizayn etmek üzere yapılan operasyon, bankaların 'yüksek kâr' vaadiyle riskli yatırıma yönelttiği tüketicileri de vurdu.

Parasını, bankaların 'cazip enstrüman' diye sunduğu opsiyonlu işlemlere kaydıran birçok kişi zararda. Dolardaki yüzde 25'e yakın artış nedeniyle kur tahmininde yanılanlar dava açmak için avukatlara koşuyor.

Adanalı bir yatırımcı opsiyonlu işlemlerden 19 milyon dolar zarar ederek, İstanbul Barosu'nun bankalardan sorumlu yönetim kurulu üyesi ve opsiyon davaları uzmanı avukat İsmail Altay'a dava açması için yetki verdi. SABAH'a değerlendirmelerde bulunan Altay, "Bankacılar, müşterilerine opsiyonlu işlemleri 'Bu yatırım aracında hiçbir risk yok. Kâr garanti' diyor. Bu modern kumardan Türkiye'nin en büyük birkaç bankası kazanıyor. Bana 7 kişi geldi. 9 dava açacağız" dedi.

RİSKİ ÇOK BÜYÜK

Opsiyon işleminin müşteriye getiri sağlamadığını söyleyen Avukat Altay, "Risk göz önüne alındığında kimsenin opsiyon işlemi yapmaması gerekiyor. Ancak bankacılar hem faiz hem de prim vaat ederek müşteriyi kandırıyor" değerlendirmesinde bulundu. Altay, "17 Aralık sonrasında opsiyon işlemi yapanların hepsi battı" dedi.

DÖVİZZEDELER AİHM'YE GİTMEYE HAZIRLANIYOR

Japon Yeni ve İsviçre Frangı'yla kredi alanlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidiyor. Dövizle aldıkları krediler yüzünden mağdur olan 7 bin kişi, iç hukuk yolunun son aşaması olan Anayasa Mahkemesi'nden de sonuç alamazsa Avrupa'ya başvuracak. Dövize Endeksli Konut Kredisi Mağdurları Derneği (DÖVDER) İstanbul Temsilcisi Burak Şengül, 7 bin kişinin mağdur olduğunu ama bu kişilerin aileleri de dikkate alındığında rakamın 30 binleri bulduğunu söyledi.

 

haber7

Hits: 883