Ankara'da ortak sol aday için büyük buluşma!

~ 22.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Ankara'da TKP, ÖDP, HE ve EHP'nin çağırısıyla kurulan Ortak Sol Aday Meclisi'nin toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. Ortak sol aday olarak açıklanan Kaya Güvenç, "Amacımız AKP'yi emekçilerin talepleriyle geriletmek" dedi ve nasıl bir çalışma yürüteceklerini anlattı.

Güncelleme: 20:30

Ortak aday Kaya Güvenç'in konuşması salonda dakikalarca ayakta alkışlandı. Güvenç'in konuşmasının ardından toplantı sona erdi.


Güncelleme: 20:20
Solun ortak adayı Kaya Güvenç kürsüde: "Amacımız AKP'yi emekçilerin talepleriyle geriletmek!"

beheyvrigaa_ndw.jpg_large.jpg

Haziran’da kaybettiğimiz arkadaşları da temsilen buraya geldiniz. Hoş geldiniz.

Haziran'da yaralananlar, hayatını kaybedenler hatta ne olduğunu fark etmeden AKP'ye oy verenler bize şunu zorunlu kılıyor: Artık sol bir seçenek ortaya koyulmalıdır. Bu görev bana verildiği için teşekkür ediyorum.

Yaşadığımız tüm çirkinliklerin temsilcisi AKP karşımızda duruyor. Bunu geriletmek en önemli görevimiz. Eskiden programlar tartışılırdı ama düzen partileri arasında program farklılığı kalmadı, seçimlerde rantı paylaşmada kim söz sahibi olacak, bunun kavgası var. Emekçi sınıfların taleplerini gündeme getirerek solun damgasını vurarak gireceğiz bu seçimlere. Kente emekçi sınıfların yaşadığı bir yer olarak bakıyoruz, bir sol seçenek olarak görevimiz Ankara halkına hitap edebilmektir. Onların sorunlarına karşı biz ne yapacağız, bunu söylemek lazım. Gençlerin yurt sorunları var ulaşım sorunları var. Kadınlara gelince, bu kötülüklerin yükünü herkesten çok taşıyorlar. Büyükşehir'in açıtığı “hanım lokallerinde” hiç kimse kadınlara derdiniz sıkıntınız nedir diye sormuyor.

Solun kurmak istediği bir dünya var. Solun tasarısı budur demek zorundayız. Bu güzel toplantıdan sonra kolları sıvayıp bir program hazırlayacağız. Emekçi halkımızın taleplerini zaten biliyoruz. Halkımız yaşam alanımızda çalışmak, dinlenmek, kültürel faaliyetlerde, yeşil olan yerlerde gezmek istiyor.

İşsizlik kapitalizmin kaçınılmaz sonucudur. Yoksulluk da bu işsizlin bir parçasıdır, bir ürünüdür. Eskiden sosyal devlet anlayışı vardı. Sosyal devlet, yoksullara devlet adına katkıda bulunurdu. Sosyal devlet tasfiye edildi. Yaşamı dinsel motiflere göre kurmak isteyenler ortaya çıktı. Eskiden devletin yetersiz de olsa verdiği sosyal yardımları başka bir noktaya getirerek sadakaya dönüştürdüler. Bu sadaka bağımlılık ve minnet duygusu yaratır. Bu insana yapılabilecek en büyük hakarettir. Biz ise yoksulluğu tamamen ortadan kaldırma hedefi içindeyiz. Yoksul olmama hakkı gibi bir hak binlerce yıllık emekçi halkın mücadelesinin sonucudur.

Yaşam alanlarımız kimse kimseye pazarlamaya kalkmasın ellerinden söke söke alırız. Bizim yapacağımz çalışmanın özü budur. Bunu bilmeyen Ankara halkına bunu anlatacağız. Haydi hep beraber bu kentleri yaşanabilir bir kent olarak görelim, bu ülkeyi yeni baştan kuralım. (Marka kent‘e gönderme yaparak) Ne katırınızı ne satırınızı ne markanızı, artık geleceğimizi istiyoruz!


ODTÜ öğrencisi Arda Araz

ardaaraz.jpg

Ankara bir öğrenci kentidir. Doğma büyüme Ankaralı olanlar olarak biz biraz talihsiz bir gençliğiz, çünkü doğduğumuzdan beri Melih Gökçek'le birlikte büyüdük, biz rantla betonlaşan mahallelerimizde asfaltta top oyanyarak büyüdük, o da yiye yiye büyüdü...

Üniversite kazanıp Ankara'ya gelenler Melih Gökçek'in Van Gölü canavarı gibi bir rivayet olduğunu sanıyorlardır. Ancak Ankara'ya geldiklerinde Melih Gökçek'in neler yaptığını hemen anlarlar.

Gökçek sadece kenti mahvetmekle kalmadı yoksul halkın başına yıktı evleri. Üniversitede biz bunları öğrendik. Bu şehre ve halka sahip çıkmak gerektiğini öğrendik. Melih Gökçek Ethem Sarısülük arkdaşımızı öldüren polislere teşekkür eden pankartları asarken, bizler Ethem'in yanında barikatlarda direniyorduk. Biz Gökçek'in sadece en sevmediği insanlar değiliz, aynı zamanda en korktuğu insanlarız.

Melih Gökçek yok etmeyi ölümü savunurken biz yaşamayı yeniden yapmayı savunduk. Melih Gökçek ODTÜ’de bir gecede yangından mal kaçırır gibi yaptığı yolla hatırlanacak, biz direnişimizle hatırlanacağız.

Katliamcı katilleri aday diye karşımıza koyanlara, bu dayatmayı yapanlara en güzel cevabı biz vereceğiz. Faşistliğin geçer akçe olduğunu söyleyenlere gençlik cevabını verecektir. Ankaranın her köşesine başka bir Ankara'nın mümkün olduğunu yazmak için buraya geldik.

Biz Ankara'yı rantçılara yalancılara bırakmadık, bu saatten sonra kimselere yedirtmeyiz.


Güncelleme: 20:00

TKP Merkez Komite üyesi Erkan Baş:

dscf4118.jpg

Gece gündüz çabalayan Ankaralı devrimcilere özellikle teşekkür etmek istiyorum.

Bu anlamlı birliktelik birkaç nokta nedeniyle önemlidir. Birincisi, bu yanyana geliş tesadüfü değildir. Bu ittifakın parçası olan iradenin ortak özelliği 12 yıl AKP iktidarı boyunca "ama AKP iyi işler de yapıyor" demeyenlerin birlikteliğidir. 12 yıldır AKP'den hiç birşey dilenmeyenlerin AKP'yle müzakere değil mücadele edenlerin birliğidir.

Biz mecburen yanyana gelmedik. Halk örgütlü gücüyle Haziran'da neler yapabildiğini gösterdi. Türkiye tarihi Haziran'dan önce Haziran'dan sonra olarak okunacaktır. Düzenin ellerinden gittiğini görenler, halkın o büyük mücadelesini, kan dökerek verdiği mücadelesini kendi küçük hesapları için kullanmaya çalışıyor, kendi düzen içi konumları için kullanmaya çabalıyor. Biz Haziran'ı daha ileri taşımak için yanyana geliyoruz. Haziran'daki o muhteşem hareketin bir örgütü olsaydı, bambaşka olurdu. Bu çabanın, bu eksikleri kapatmaya yönelik olduğunun düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ankara'da yaşamıyorum. Ankara son yıllarda devrimci sosyalist hareketin umutlarını yeşerten bir kenttir. İşçi sınıfı bitti denildiği dönemde TEKEL direnişine ev sahibi oldu. Haziran'ın fitilini ateşleyen ODTÜ direnişinin ve Tayyip'in ODTÜ'ye sokulmamasının çok önemli olduğunu düşünyorum. bu yüzden de birlikteliğin Ankara'da yaşanmış olması bir tesadüf değil.

Ankara'da eğer biz aday çıkarmasaydık, seçim olmayacaktı, "en iyi MHP'li kim" yarışması yapmış oalcaktık. Bunun yaşanmasına izin vermedik. Kimin kazanacağı, kimin kaybedeceği belli olmaz. Haziran yaşanmadan önce 25 Mayıs'ta kimse bu günlerin olacağını tahmin edemezdi. Bu kavgaya yenmek için gireceğiz, yenilirsek de tarihi bir adım atmış olacağız. Biz halkı seçeneksizlikten kurtarmış oluyoruz ve sonunda mutlaka kazanacağız.

Seçimden sonra çok daha güçlü olacağız. Hepimize kolay gelsin.


Güncelleme: 19:40

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş:

dscf4109.jpg

Kaderimizi biz belirleyeceğiz diyenler hoşgeldiniz. Bugün ÖDP'nin 18.yaşı. Reşit olduk, iyi ki varsınız iyi ki varız, sizlerle kutlamaktan onur duyuyoruz. "Kaderimizi kendimiz belirleyebiliriz" sloganı çok önemli bir slogan. Bu bir yanımızı geçmiş mücadelemize bağlıyor, kaybettiğimiz dostlara yoldaşlara ama en önemlisi bugüne...

(Güncel gelişmelere değinerek) Biz iki ucu pis değneği tutmayı reddediyoruz. Devrimci yolda yürümeye devam ediyoruz. Susurluk'ta da bunu yaşadık, ancak başarılı olamadık. Şimdi eşitlikçi, özgürlükçü bir seçeneği inşa etmeliyiz. Türkiye'yi yeniden kurma iradesini göstereceğiz.

Gezi direnişi siyasette tarihsel bir dönemi başlattı. Gezi, ben yerine biz diyenlerin direnişidir, isyanıdır. O yüzden orada, "söz yetki karar, iktidar halka" denmiştir. Halkımıza hiçbir zaman küsmeyiz ama başına gelen son beladan sonra "vatan sağolsun" derse, başına gelmedik şey kalmaz. Biz "artık yeter" diyoruz, "memleket sol olsun" istiyoruz.

Hepinizi kutluyorum, yüreği bizim kadar genç olan Kaya ağabeyimize teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.


EHP Genel Başkanı Sibel Uzun:

sibeluzun_0.jpg

Devrimci hareketin uzun tarihsel mirasına dayanarak halkımıza gidiyoruz. Sosyalistler olarak kapitalizmin yağma, talan politikalarını, emek düşmanlığını, halk düşmanlığını, yani ciğerini en iyi bilenleriz ve bunu yıkacağız. Kapitalist düzeni yıkmak için verilen mücadelenin ortaklaşması önemlidir. Bu ortaklığa karar vermek önemlidir. AKP savaş çığırkanlığı yaparken, tam da doğru bir birliktelikle buluşuyoruz. Kaya Güvenç arkadaşımıza şimdiden başarılar diliyorum.


Güncelleme: 19:15

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy:

dscf4100.jpg

Bağımsız demokratik özgür bir ülke için yola düşenler, Ankara Melih Gökçek'in çiftliği değil halkındır, hoş geldiniz!

Biz, ezilen halkın, eşitlik özgürlük bağımsızlık barış mücadelesinin tarafıyız!

Onlar AKP'si cemaatiyle, sağ kadrolarıyla sermayesiyle halkın karısında hep beraber durdular, beraber sömürdüler, beraber yürüttüler, beraber öldürdüler. Kamusal hizmetleri sermayenin talanına açtılar, halkın en temel yaşamsal hakkını gasp ettiler.

Haziran İsyanıyla sokakları dolduran milyonlar AKP'nin meşruiyetini kırdı. Akp cemaat kapışması olarak sunulan şey bir siyasal iktidar krizidir. Güç dengelerinin yeniden yapılandırılması çatışmalarıdır. Onların kavgası, rantın paylaşımı kavgasıdır.

Biz eşitlik özgürlük ve adalet istiyrouz. Halkevleri olarak AKP'ye ve Melih Gökçek'e karşı mücadeleyi sokakta yürüttük. Ankara'nın sokaklarını eylem alanlarına çevirdik. Yumurtalarımız korkulu rüyaları oldu, sokaklarda şemsiyesiz dolaşamaz hale geldiler.

Ankara iki faşist arasında tercih yapmak zorunda değildir. Bizde faşistler nimet gibi cilalanıp halka sunuluyor. Bunu yapan ise CHP. ABD’den ve Fethullah Gülen’den medet umuyorlar. Halkın katilleriyle bu kadar rahat el sıkışmanız, o kadar kolay unutulmayacak. Ankara'nın göbeğinde polis kurşunuyla ölen Ethem’i kimse unutturamayacak. Direnenleri katledilenleri katilleri unutmadık unutturmayacağız.

Halkçı demokratik bir yerel yönetimin sözcüsü olarak ortak sol adayımızı çıkarıyoruz. AKP'nin sokakta kaybettiği meşruluğu sandıkta yeniden kurmasına izin vermeyeceğiz. Başka çatılar altında AKP poltikalarını devam ettirenlere izin vermeyeceğiz. Sokakta isyan arttıkça halklar hakları için sokakları meydanları doldurdukça korkuları artıyor, bizimse umudumuz.

Umudu birlikte büyütmek inancıyla hepimize kolay gelsin.

Yolumuz açık olsun.

Salonda, "bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.


Ankara'da Ortak Sol Aday Meclisi tarafından yürütülecek seçim çalışmalarını başlatmak için Ankara İnşaat Mühendisleri Odası'nda yapılan toplantıya katılım oldukça yoğun.

Toplantı, sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlere saygı duruşunda bulunularak başladı.

behl_0qceae_jsl.jpg_large.jpg

 

solhaber

Hits: 1098