Postmodern diktatör

~ 17.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

25 Aralık’taki ikinci dalganın ardından üçüncü yolsuzluk operasyonu da AKP hükümetinin engeline takıldı. Savcılık Beyoğlu Belediyesi’ne ilişkin imar yolsuzluğu için düğmeye bastı. Ancak savcılığın talimatına rağmen polis harekete geçmedi, soruşturmayı engelledi

 

Postmodern diktatör
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün yeni bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonu için düğmeye bastı. Beyoğlu Belediyesi’ne ilişkin imar yolsuzluklarını kapsayan operasyon polis engeline takıldı. Savcılığın talimatı İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulanmadı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 17 ve 25 Aralık tarihli iki operasyonun ardından dün de üçüncüsü için harekete geçti. Ancak  yolsuzluk ve rüşvet operasyonu daha başlamadan bitti. Savcılık operasyon için İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne talimat verdi. Ancak Organize Şube polisleri, savcılığın talimatına direndi ve operasyon için harekete geçmedi.


İHALELERDE YOLSUZLUK
Soruşturmayı memur suçlarına bakan savcı İbrahim Baytekin’in yürüttüğü öğrenildi. Soruşturmanın itfaiye teşkilatı ağırlıklı olduğu, ihalede yolsuzluk suçlamasıyla İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin de şüpheliler arasında yer aldığı ileri sürüldü.
Memur suçları kapsamında yürütülen soruşturmada İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim için gözaltı kararı olduğu iddia edildi. Görevi yerine getirmeme sebebi olarak emniyet birimlerine üstlerinden gelen talimat gösterildi.


SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
Savcılık, operasyonun yapılması konusundaki girişimlerini sürdürürken talimatın yerine getirilmemesi halinde emri uygulamayan kolluk güçleri hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ YİNE İZİN YOK
17 Aralık’taki birinci dalga operasyonunun ardından Adli Kolluk Yönetmeliği değiştirilerek operasyona dahil olan polis ve yargı mensuplarının üstlerini bilgilendirmesi zorunluluğu getirilmişti.
Yönetmeliği bahane ederek 25 Aralık’taki ikinci dalga operasyona izin vermeyen AKP hükümeti, yönetmelikte değişikliğe gitmesine rağmen dünkü operasyona da izin vermedi.


BİRİNCİ DALGADA ONLARCA GÖZALTI
Savcı Zekeriya Öz yönetiminde başlatılan 17 Aralık operasyonu üzerine işadamı Ali Ağaoğlu, İranlı işadamı Rıza Zerrab, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve iddialar ardından istifa eden üç bakanın oğulları dahil pek çok kişi gözaltına alınmıştı. Bazı isimler adliyeye sevk edildikten sonra serbest bırakıldı.

2. DALGA DA ENGELLENDİ
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından 25 Aralık’ta ikinci operasyon için düğmeye basıldı. Ancak, adli kolluk mahkeme kararını uygulamadı. Daha sonra edinilen bilgilere göre, ilgili dosyada şüpheliler arasında Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, işadamı Usame Kutub, Yasin El Kadı, Muaz Kadı, Latif Topbaş ve Abdullah Tivnikli de vardı. Mahkemenin kararının uygulanmaması eleştirilere neden olurken 27 Aralık’ta Danıştay Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki değişikliğin durdurulmasına karar verdi. Ancak, ifadeye çağrılan Bilal Erdoğan da dahil olmak üzere şüpheliler savcılığa veya emniyete gitmedi.

***

4 eski Bakan’ın fezlekesinde yer alan rüşvet iddiaları

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında 4 eski Bakanla ilgili olarak savcılık tarafından hazırlanarak Adalet Bakanlığı’na sunulan fezlekelerde, eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili önemli suçlamalara yer verildi.
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, toplam 27 klasör ve 504 sayfadan oluşan dosyalar, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından 2 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Fezlekeler, 4 Ocak’ta Adalet Bakanlığı kayıtlarına girdi. Çağlayan, Güler ve Bağış’ın dosyası tek fezlekede, Bayraktar’ın dosyası ise ayrı bir fezlekede düzenlendi.
Fezlekelerde, eski Bakanlarla ilgili şu isnatlarda bulunuldu: Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 28 kez toplam 52 milyon dolar rüşvet almak. Suç işlemek için örgüt kurmak, sahte belgelerle ihracat, Kaçakçılık Yasası’na muhalefet.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: 10 kez toplam 10 milyon dolarlık rüşvet almak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nüfuz suistimali, suçluları kayırmak.
Eski AB Bakanı Egemen Bağış: 3 kez 1,5 milyon dolarlık rüşvet almak.

***

Bilal Erdoğan’ın neden kaçtığı ortaya çıktı!
 

İstanbul Etiler’deki polis okulu arazisi ile ilgili ikinci yolsuzluk operasyonuna adı karışan ve hakkında yakalama kararı olmasına rağmen ifadeye gitmeyen Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la ilgili yapılan teknik takip fotoğrafları ortaya çıktı. Polis Okulu arazisinin daha ihaleye bile çıkmadan, Bilal Erdoğan’ın Yasin El Kadı’nın şirketinde çalışan ünlü İtalyan Mimar Federico’yu Kadı’nın adamı Usame Kutub aracılığıyla İstanbul’a getirip KİPTAŞ’da projeyi hazırladıkları iddia edildi. Soruşturmada yer alan iddialara göre, arazi hakkında çok fazla sayıda görüşme ve toplantı yapıldı. Toplantı kararları ise, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Hatta işlemlerin de bu şekilde hızlandığı kaydedildi. Arazide yapılacak olan binalarla ilgili imar planları ve projelerin ise, henüz ihale gerçekleşmediği halde rüşvet çarkı üyeleri tarafından yaptırıldığı ve yaptırılan proje firmalarından da bu hususun gizli tutulmasının istendiğine dikkat çekildi. Tüm bu görüşmeler de teknik takibe görüntülü olarak takıldı.

birgün

Hits: 827