İHH, El Kaide'ye yardım ediyor

~ 13.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Suriye’deki cihatçı çetelerin Türkiye tarafından desteklendiği iddialarına bir yenisi daha eklendi. Le Monde gazetesi El Kaide militanlarının Türkiye’de İHH ile bağlantıda olduğunu iddia etti

 

İHH, El Kaide’ye yardım ediyor
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

Fransız Le Monde gazetesi, Suriye’de ‘muhalifler’ karşısında gerileyen El Kaidelilerin Türkiye sınırından Hatay Akçakale’ye geçtiğini, diğer yandan her gün İstanbul’dan Hatay’a gruplar halinde yeni yabancı savaşçıların ulaştığını yazdı. El Kaide’ye katılmak için Hatay’a giden bir kişi, daha önce El Kaide’ye yardım yaptığı kamuoyunda konuşulan İHH aracılığı ile Suriye’ye bir ambulans içinde geçirilmeleri gerektiğini belirtti.
Guillaume Perrier imzalı Le Monde haberinde Suriye’deki cihatçıların Türkiye’ye sığındığı ifade edildi. El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti’nin 3 Ocak gününden beri Suriye’nin kuzeyinde ağır “düş kırıklıkları” yaşadığını yazan Le Monde, muhalif gruplar ile El Kaideli gruplar arasındaki çatışmalarda 10 gün içinde 500’ü aşkın kişinin öldüğünü belirtti.


EL KAİDELİLER TÜRKİYE’DE
Halep’te üslerinde kovulan ve Rakka’da kuşatma altına alınan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin şimdi Türkiye’ye doğru gerilediğini yazan Le Monde, IŞİD’e arka cephe rolü oynayan El Dana köyünün de kuşatıldığına dikkat çekti.
Le Monde El Kaide’den başında olduğu tugayla birlikte ayrılan Yasin isimli kişinin ifadelerine yer verdi. Yasin’in taburu Suudi Arabistan tarafından desteklenen Liwa el İslam saflarına katılmış. Deir Ezzor nüfusuna kayıtlı olan Yasin’in birkaç haftadır Reyhanlı merkezindeki bir otelde kaldığını belirten gazete, bir daha çatışma hattına dönmek istemediğini ifade etti. Yasin, “IŞİD’den ayrılmak mümkün değil. Din değiştirmek gibidir. Sonuç, ölümdür” dedi. Yasin, IŞİD’in Hilafet oluşturmak için Suriye’ye geldiklerini söyledi.


HER GÜN  HATAY’A GELİYORLAR
Gazete, bir yandan IŞİD üyeleri Türkiye’ye çekilirken diğer yandan yeni gönüllülerin de bölgeye gelmeye devam ettiğini belirterek “Hatay Havaalanı’nda bir görevli kesin konuşuyor: Her sene İstanbul yönünden küçük gruplar halinde yabancı savaşçılar geliyor” diye yazdı. Gazetenin ulaştığı isim şunları söyledi:
Bazen üç veya dört, bazen daha fazla. Önceki gün, Almanya’dan 30 kişi geldi. Türk makamları kolaylıklar bu gelişleri engelleyebilir. Ama üç günden beridir, tüm sınır alanları Özgür Suriye Ordusu tarafından geri alındı ve Türkiye’den cepheye geçişler cihatçılar açısından daha karmaşık oldu. IŞİD, Akçakale’nin güneyindeki Tel Abyad’dan püskürtüldü; Reyhanlı sınırındaki Bab El Hava’dan da...

***

Oteller El Kaide’ye
 

Suriyeli mültecilerin kaldığı bazı otellerin cihatçılar için Reyhanlı’da ikmal noktaları görevi gördüğünün belirtildiği haberde “Bunlardan biri olan, girişleri kadınları erkeklerden ayırmak için yeniden yapılan kırmızı bir binada bulunan bir grup Mısırlı ve Yemenli çarşamba günü çıktılar. Daha ötede, bir banka şubesine giren iki yabancı savaşçı ile karşılaştık” denildi. Bu iki kişinin İngiliz olduğunu ve Reyhanlı’yı en kısa sürede terk etmek istediğini aktaran Le Monde haberinde, Londra’ya uçuş bileti almak için yakınları tarafından gönderilen parayı bankadan aldıklarını iddia etti. Haberin devamında ise şunlara yer verildi:
En genç olanı, ‘kusursuz bir İngilizce’ ile ‘Suriye’ye geçemedik. Geçişler şu sıralar çok zor’ diyor ve ekliyor: “Türk insani organizasyonu İHH ile bağlantıdaydık. Bizi bir ambulans için Suriye’ye geçirmeleri gerekiyordu ama olmadı.”

birgün

Hits: 966