İlhan Cihaner: HSYK'nın açıklaması bir meydan okuma

~ 10.01.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

HSYK'nın bugün yaptığı 66 sayfalık açıklamaya bir tepki de CHP'li İlhan Cihaner'den geldi. Cihaner Adalet Bakanı'nın HSYK'ya konuşma yasağı getiremeyeceğini, HSYK'nın açıklamasının da bir meydan okuma olduğunu söyledi.

Hükümet’in HSYK’nın yapısında değişikliğe gitme çalışmalarına Kurul Başkanvekili’nin yaptığı 66 sayfalık açıklamaya tepkiler gelmeye devam ediyor.

CHP Milletvekili, Cumhuriyet eski Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK Başkanvekilinin 'kişisel' olarak yaptığı açıklamanın bakana bir meydan okuma olduğunu söyledi. Ancak Cihaner, HSYK ile ilgili gelmiş bir yasa teklifi konusunda HSYK'ya 'açıklama yasağı' getirilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp’in haberine göre Cihaner, HSYK ile ilgili radikal bir değişiklik yapılırken, HSYK'ya 'sen konuşma' demenin yanlış olduğunu belirterek, "Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin tüm günahlarına rağmen, çünkü bugüne kadar birçok hakim ve savcıya mobbing ve sürgüne tabi tuttular. Yüzlerce, binlerce insanın adil yargılanma haklarını ellerinden alan hakim ve savcılarla ilgili yapılan yüzlerce şikayet başvurusunu görmezden gelerek, soruşturma izni vermediler.. Tüm bu yaptıklarına rağmen, HSYK konusunda radikal bir değişiklik yapılırken, onlara konuşma demek, doğru değildir. Elbette ki konuşacaklar. Bakanın konuşmayın demesine rağmen konuşması, bir tür meydan okumadır" dedi.

Cihaner, Hamsici'nin bu açıklamayı hukuki kaygılar ve adalet için yaptığına da inanmadığını belirtirken, mevcut pozisyonlarını korumak için yaptığını savundu.

BAKANIN CEZA YETKİSİ YOK
Bakanın konuşmayın, demesine rağmen Hamsici'nin açıklama yapması dolayısıyla hakkında ne tür bir işlem yapılabileceği sorumuza ise Cihaner, "Kurul Başkanı olarak Bakan Bozdağ, bir şikayet dilekçesi verebilir. 3 kişilik bir soruşturma komisyonu oluşturulur; inceleme yapar ve gerekli görürse yargılanmasını ister. Ancak HSYK Genel Kurulu bu kararı alabilir; kurul yargılanması kararını alırsa dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderir" dedi.

 

radikal

Hits: 847