Suriye halkına karşı işlenen savaş suçları raporu yayınlandı

~ 25.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

"Barış Derneği ve Adalet İçin Hukukçular tarafından hazırlanan AKP'nin savaş suçları raporu yayınlandı." 

Bizler, Türkiyeli barıştan yana hukukçular ve Barış Derneği üyeleri, komşumuz Suriye’de yaşanan savaşın her gününü takip ettik. Gördüklerimiz, duyduklarımız, ülkemizde yaşadıklarımız bizleri vicdani sorumluluğun bir adım ötesine taşıdı. Suriye’ye siyasi ve askeri bir müdahalenin karşısında olduğumuzu hep tekrarladık. Okuyacağınız raporda bunun nedenlerini sizlere bir kez daha hatırlatmış olacağız. Rapor, Suriye’de binlerce kişinin ölümüne neden olan insanlığa karşı işlenmiş suçları, bir ülkede barış ortamını bozacak şekilde gerçekleşen saldırı suçunu, artık alenileşen savaş suçlarını ve bu suçu işleyenlerin kimler olduğunu konu ediyor. Bu suçluların yargılanmasının barışa yapılacak en büyük katkı olduğunu düşünüyoruz.

 

Uluslararası hukukta tanımlanan insanlığa karşı işlenmiş suçların, tüm insanlığı bağladığını düşünüyor; emperyalist müdahaleye karşı direnen Suriye halkı ile bu mücadelede kendimizi bir sayıyoruz Bunun yanı sıra bu suçların faillerinin sadece Suriye’de bulunmadığını, ülkemizde de ortaklarının olduğunu biliyoruz.

 

Rapor, Suriye’ye askeri müdahale seçeneğinin şimdilik askıya alındığı günlerde savaş suçuna ortak olanların suçlarının üzerini örtme, önemsizleştirme ve sıradanlaştırma gayretlerinin hissedilir düzeyde arttığı bir dönemde yazılmıştır. Sadece bir ülkenin yaşanmaz hale getirilmesinin sorumlularını bulmak değil, o sorumluların ya da suçluların, hiçbir şey olmamış gibi insanlığın kaderi ile oynamalarının bundan sonra önüne geçmek ve işledikleri suçların cezalarını çekmelerini sağlamak raporumuzun ana amacıdır.

 

Suriye’ye yönelik saldırıya ortak olan, saldırı ve katliam suçlarına her türlü desteği sağlayan ülkelerin yargı erklerinin bağımsız olmadığını biliyoruz. Özellikle bu ülkelerin üst yargı organlarının siyasi iktidarların kurtarıcısı olarak kurgulandığını bu konulardaki suçlamalar karşısında görevleri gereği resen de olsa adım atmamış olmalarından bir kez daha görüyoruz.

 

Aynı şekilde uluslararası hukuk mekanizmalarının ve yargılama şekillerinin de günümüze yüz akı sayılabilecek örnekler sunmadığını, uluslararası ceza yargılamalarında çoğunlukla kaybedenlerin yargılandığının birçok örneğine tanığız. Uluslararası hukuk belgelerinde insanlığa karşı işlenmiş suçlar, en ağır suçlar olarak kabul görmüş olsa da fiilen ‘yargılanmaz suç’ şeklini almış olmasını, emperyalist saldırı çağının trajik sonuçlarından biri olarak kabul ediyoruz.

 

Ancak bütün bunlara rağmen, Suriye’de insanlığa karşı suç işlendiğini, bunun azmettiricilerinin devletler düzeyine vardığını Türkiyeli hukukçular ve Barış Derneği üyeleri olarak tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Suçluların yargılanması ve hukuk mevzuatının işletilmesi için hukukçu sorumluluğumuzu hayata geçireceğimizi ve tüm insanlık adına yapılan şikâyetlerimizin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.

 

Savaş suçları inceleme raporumuzu, bir daha aynı raporu hazırlamak zorunda kalmayacağımız barış getirecek günlere güç vermesi umuduyla tüm kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

 

Raporu okumak için: Suriye halkına karşı işlenen savaş suçları raporu

 

http://adaletvesosyalizm.org

Hits: 1483