Felç edene 2,5 yıl, felç olana 3,5 yıl ceza

~ 20.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Ferhat Gerçek, bundan 6 yıl önce, henüz 17 yaşındayken polis kurşunuyla felç kaldı. O 'olay'ın davasında karar bugün açıklandı. Ferhat'ı felç bırakan polisler, ondan daha az ceza aldılar.

Haber: MESUT HASAN BENLİ / Arşivi

ANKARA – Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi, polis kurşunuyla felç kalan Ferhat Gerçek davasında skandal bir karara imza attı. Mahkeme, Gerçek’i vuran polislere 2, 5 yıl hapis cezası verirken, aynı davada “müşteki sanık” olarak yargılanan Ferhat Gerçek ise 3,5 yıl hapis cezası verdi.

Ferhat Gerçek, henüz 17 yaşında olduğu 2007 yılında, 6 arkadaşıyla birlikte İstanbul Yenibosna’da “Yürüyüş” isimli dergiyi satmak isterken polis müdahalesiyle karşılaştı. Gençler ile polis arasında yaşanan “dergi” tartışması kısa sürede arbedeye dönüştü. Bunun üzerine polisler gençlerin üzerine ateş açtı.


FELÇ KALDI

Açılan ateş sonucu 17 yaşındaki Ferhat Gerçek omuriliğinden yaralandı ve felç kaldı. Savcılık, Gerçek’i vuran polisler hakkında “Zor kullanma yetkisi aşılarak kasten yaralama” suçlamasıyla dava açarken, ilginç bir şekilde Ferhat Gerçek ve arkadaşları için de “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve nitelikli mala zarar verme” suçlarından ceza istedi.


FERHAT’A 3,5 YIL CEZA

Davaya bakan Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi bugün davaya ilişkin kararını verdi. Gerçek’in avukatlarından Aycan Çiçek, yaptığı savunmada 17 yaşındaki Ferah Gerçek’in polis kurşunuyla sakat kaldığına dikkat çekerek, polislerin en ağır şekilde cezalandırmalarını istedi. Savunmaların ardından hakim kararını açıkladı. Hakim Tayyip Ahmet Aydın, sanık polislere toplamda 2.5 yıl hapis cezası verirken aynı davada müşteki sanık sıfatıyla yargılanan Ferhat Gerçek ise toplamda 3.5 yıl hapis cezası aldı.


FERHAT’A DAHA FAZLA CEZA VERDİLER

Gerçek’in avukatlarından Engin Gökoğlu da Radikal’e yaptığı açıklamada “Daha önceki polis yargılamalarında olduğu bu yargılamada da polisler aklandı. Müvekkilimizin onu felç bırakan polislerden daha fazla ceza aldı. Bu karar hükümetin polisleri arkasında durduğunu ve onları koruduğunun açık kanıtıdır. Bu davanın avukatları bile halen tutukludur. Bu bile yargılamanın nasıl bir ortamda yapıldığının göstergesidir” diye konuştu.

Gerçek’in felç bırakılmasını bir basın açıklamasıyla protesto etmek isteyen arkadaşı Engin Çeber de gözaltına alınmış, en son Metris Cezaevi’nde gardiyanlarca dövülerek öldürülmüştü.

 

Hits: 922