Sol Cephe kuruldu!

~ 16.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Sol Cephe kuruldu!

Sol Cephe kuruluş toplantısı Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde başladı. Ankara'da gerçekleştirilen toplantıda yaklaşık 2000 kişi bir araya geldi.

Güncelleme: 15:30

Sol Cephe kuruluş toplantısı sona erdi. 41 kişilik Kurucu Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Sol Cephe Kurucu Yönetim Kurulu

Abdurrahman Bayramoğlu (Avukat)
Ahmet Abakay (ÇGD Genel Başkanı)
Ahmet Say (Yazar, müzik eleştirmeni)
Ali Rıza Aydın (Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü)
Ataman Oğuz (KESK eski MYK Üyesi)
Ataol Behramoğlu (Yazar, şair)
Aydemir Güler (Yazar)
Ayhan Filazi ( Öğretim Üyesi)
Aysel Tekerek (Avukat)
Barış Terkoğlu (Gazeteci)
Bülent Hallaç (Emekli Müfettiş)
Ceren Tuğlu (Hukukçu)
Doğan Ülgenciler (Mücellit)
Ender Helvacıoğlu (Bilim ve Gelecek Dergisi Yayın Yönetmeni)
Erçin Fırat (Öğrenci)
Erhan Karaçay (Elektrik Mühendisi)
Erhan Nalçacı (Akademisyen)
Erkan Baş (Yazar)
Fatih Yaşlı (Yazar)
Gül Atmaca (Gazeteci)
Hilmi Yarayıcı (Müzisyen)
Hürriyet Yaşar (Yazar)
Hüseyin Özel (Akademisyen)
İrfan Ertel (Ressam)
Kaya Güvenç (TMMOB Eski Başkanı)
Kemal Okuyan (Sol Gazetesi yayın yönetmeni)
Mahmut Alınak (Yazar, eski milletvekili)
Mehdi Başpınar (Eski sendika yöneticisi)
Mehmet Alpüren (Eski DİSK yöneticisi)
Merdan Yanardağ (Gazeteci)
Metin Çulhaoğlu (Yazar)
Mümtaz İdil (Gazeteci)
Nezhun Gören (Emekli Öğretim Üyesi)
Nihat Behram (Yazar, şair)
Ömür Birler (Akademisyen)
Saadet Ülker (Akademisyen)
Selda İlgöz(Avukat)
Semiha Günal (Akademisyen)
Serpil Güvenç (Yazar)
Tuncay Çelen (Eski sendikacı, yazar)
Yücel Çiftçi (Eski SHP MYK üyesi)


Güncelleme: 15:19

Sol Cephe’nin, “ilkeler ve yöntem taslakları”nın konuşulduğu oturumunun ardından, taslak metin alkışlarla kabul edildi. Sol Cephe'nin kuruluşu salonda "bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganlarıyla kutlandı.


Güncelleme: 15:14

Selda İlgöz:

Sabahki konuşmalarda hep emek eksenini ele aldık. Biraz da ev eksenli emeği anlatmak istiyorum. Türkiye’deki sömürü mekanizması en fazla kadınların sırtına binmiştir. Siyasette neye karşı olduğumuz kadar, neyle birlikte yürüdüğümüz de önemli. Kadını kapatmak demek toplumu ve yaşamı kapatmak demek. Bu yüzden bununla savaşan gruplarla da yan yana yürümemiz gerektiğini düşünüyorum. Evlerimizdeki iktidarla da, gericiliğin, cinsiyet ayrımcılığının yarattığı iktidarla da mücadele etmemiz gerekiyor. Sol Cephe’nin mutlaka buna yanıt üretmesi gerektiğini düşünüyorum.

selda_ilgoz.jpg


Güncelleme: 14:58

Ulvi Oğuz:

43 yıldır TKP üyesiyim. Çok cepheler geldi geçti. Eskileriyle karşılaştırmıyoruz elbette çünkü cepheler o günün koşullarına yanıt olarak kurulur. Bugün Sol Cephe’nin kuruluşu, Haziran kalkışmasının örgütsüzlüğüne emek temelli bir yanıt niteliğindedir.

Ekin Kanar:

Toplumun bütünü aslında emek cephesi. Sol Cephe’nin kalıcılığı emek cephesini sağlamlaştırabilmemize bağlı. Bugüne kadar solun önerdiği cepheler solun gereksinerek kurduğu cephelerdi. Sol Cephe ise, toplumun ihtiyacına, direnişin ihtiyacına yanıt olarak kurulan bir cephe oluyor.


Güncelleme: 14:56

Ali Rıza Aydın:

“14 Kasım’da yapılan ilk çağrının ardından en çok sorulan Sol Cephe soruları üzerinden bir ilkelendirme yapmaya çalıştık. İlkeleri daraltacak alt başlıklar kullanmadık, ezilen, sömürülen, karanlığa itilen halk ve Haziran direnişinde elele veren halkı ele aldık. Ana ilkeyi doğru koyduğumuzda, alt başlıklara ihtiyaç duymadık. Sınıf temelli mücadelenin esas zemini oluşturacağını düşündük, ve alt başlıkları çalışmayı toplumcu mimar, mühendislere, halkın sağlıkçılarına, eğitimcilerine bıraktık. Alt başlıkları yerel çalışmaların belirleyeceğini düşünüyoruz. Bugün 41 kişilik bir yürütme kurulu oluşturacağız. Yerel meclislerde her 20 kişiye 1 kişi karşılık gelecek şekilde temsilci seçilecek ve genel meclise gönderecek. Yerel meclisler, ayda bir toplanacak. Türkiye’nin tüm sorunları, yerel meclislerle genel meclise taşınacak, işte Sol Cephe budur. Bundan sonra sorulacak soruların yanıtını ise, herkes kendi verecek."


Güncelleme: 14:49

FKF üyesi Nuray Uçar:

Direnişte kaybettiğimiz arkadaşlarımızın mücadelelerini biz sürdüreceğiz. Bu insanların mücadelesini, Sol Cephe yükseltecektir. Direniş günleri bize gençliğin aydınlık yüzünü gösterdi ve Sol Cephe bize bu konuda yeni ve derinlikli alanlar açacaktır.

nuray_ucar.jpg

Sol Cephe toplantısına Sosyalist Adana Demirsporlular da destek mesajı gönderdi:

Haziran Direnişi'nde AKP'ye meydan okuyan halkımız artık seçeneksiz değildir. Tarihsel bir adım olan Sol Cephe'yi selamlıyoruz. Sosyalist Adana Demirsporlular


Güncelleme: 14:45

Tarık Şengül:

Kısaca bir Sol Cephe önerisinin özellikle yerel seçimler öncesinde neden önemli olduğunu vurgulamak isterim. Ne yazık ki siyasetin savaş gibi yürütüldüğü bir ortamdayız bu yüzden bir cephe gerekiyor. Savaş büyük oranda kentlerde vuku buluyor. Savaşı kazanacağız ya da yitireceğiz. Yaşam alanlarımıza rantın, muhafazakarlığın bayrağını diken bir iktidara karşın cephe siyasetini yürüteceğiz. Öte yandan cephaneliğin kendisi de savaşı yürütenler kadar önemli. Bilginin kendisinin önemli bir kaynak olduğunu, sosyalistlerin ranta karşı mücadele ederken bilgiyi stratejik olarak kullanmaları gerektiğini düşünüyorum. Kentlerde yürütülen bu savaşa, muhafazakarlaştırma merkezli siyasete karşın, bilginin merkezileştiği, depolanabildiği, kullanılabildiği bir mücadeleye ihtiyaç var.

tarik_sengul_1.jpg


Güncelleme: 14:28

Kemal Okuyan:

Önümüzdeki dönem verimli, üretken, mücadeleci olmak için birbirimizle sert tartışmalara da hukukuna dikkat etmeye de hazır olmamız gerekir. Bunları Sol Cephe adına söylemiyorum, Bundan böyle, nasıl devam edeceğimize cepheye asıl güç verecek yerel meclisler karar verecek.

Bugüne kadar üyesi olduğum siyasi partide yoldaşlarım vardı bundan böyle Sol Cephe’de toplanan herkese yoldaşım gözüyle bakacağım. Sol Cephe’nin çağrıcıları içinde benim bildiğim 6 değişik siyasi partiye üye olan insanlar var. Ben kendi partimden yalnızca memnun olduğumu söyleyebilirim, onu ikame etme aranışında değilim. Sol Cephe, başka örgütlerin değersizleştirileceği bir yapı değil. Biz bir halk hareketi inşa etmeye çalışıyoruz, benim görüşüm bunun bir şuralar örgütlenmesi şeklinde olabileceği yönünde.

Bugün burada Türkiye’deki ana muhalefet ile ilgili tartışmaları anlamadım. Burada çok fazla CHP üyesi kimse var. Bizim işimiz CHP’nin ya da başka bir siyasi partinin çizgisini tartışmak değil. Bunu yapmak için aydınsak aydın kimliğimiz, sendikacıysak sendikacı kimliğimiz var. Sol Cephe bunu yapmak için kurulmadı.

Kendi adıma TKP’den vazgeçmeye hiç niyetim yok. Ama yetmediğinin farkındayım. Bir başka siyasi parti için de durum böyle. Sol Cephe’nin işi, siyasi partilerin ötesinde bir şey yapabilmeyi başarmak olacak.

AKP’nin ipini halkımız Haziran’da çekti bir de Suriye meselesi bunu hızlandırdı. Şimdi kimsenin, cemaatin AKP’nin cesedi üzerinde tepinmeye hakkı yok.

Bir TKP’li olarak söyleyeyim, partim ilk kez bir meseleye bu kadar az hazırlandı, yalnızca kendi gölgesini düşürmek istemedi. Çünkü bu ihtiyaç sadece bizim ihtiyacımız olarak şekillenmedi. İddiamız çok büyük bir toplumsal halk hareketi yaratma iddiasıdır, bu iddianın üzerine de hiçbir gölge düşürülemez.

Bunun seçimlerle ilgisi şu; yerel seçimleri pas geçen bir Sol Cephe nasıl iddialı olabilir? Sol Cephe seçimlere ilişkin genel bir politika geçirebilir mi sorusunun yanıtı bence hayır. Bağımsız adaylarla girmeye kalksanız belediye meclislerinde şansınız yok. Bugün Sol Cephe’ye gönül verenlerin büyük bir kısmı CHP’ye bakıyor. Bu noktada Sol Cephe kendi alternatiflerini yaratırken AKP’nin teşhiri, gericiliğin teşhirinde en fazla sözü Sol Cephe söyleyecektir. AKP’yi köşeye sıkıştıran güç Sol Cephe olmalıdır. Sol Cephe, AKP’nin seçim hileleri karşısında da durmalı, komisyonlar oluşturmalı, mahalle komiteleri kurmalı, seçmen oyunlarını bertaraf etmelidir. Adaylarla görüşebilir, dinleyebilir, taahhüt isteyebilir. CHP üyelerini kendi parti hukuklarını çiğnemek Sol Cephe’nin işi olamaz, bir başka siyasi partinin de öyle. Kimi yerlerde Sol Cephe “benim adayım budur” da diyebilir ancak bu büyük kentler başta olmak üzere her yerde yapılamayacak kadar zordur.
Bunu başardığında Sol Cephe, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dahi adayını çıkarabilir.

Yarından itibaren Türkiye’nin her yerinde Sol Cephe’nin yerel ayaklarını kurmaya başlamalı, aşağıdan yukarıya bir kuruluş başlamalıdır. Bu seçim bizim girizgahımız olsun, yerel seçimlere Sol Cephe’nin gölgesi düşsün. Yolumuz açık olsun…

kemal_okuyan.jpg


Güncelleme: 14:11

Verilen öğle arasından sonra toplantı devam ediyor. Öğleden sonraki gündem yerel seçimler ve Sol Cephe.


Güncelleme: 12:35

Can Soyer

Haziran direnişi çok şey öğretirken bazı ihtiyaçları da anımsattı. Aynı zamanda bize bağımsız gazeteciliğe, özgür basına, halkın basınına olan ihtiyacı gösterdi. AKP döneminde gazeteciliğe dönük baskılar ayyuka çıkmışken, sansüre uğrayan, işten atılan gazeteciler varken, bu gerçekler bir ihtiyacı işaret etmektedir. Gazeteciler onurlu duruşlarını yeniden ayağa kaldırmalıdır. Aramızdan çekilip alınan arkadaşlarımız var, Merdan Yanardağ'ın ve Barış Terkoğlu'nun mesajını okuduk az önce, dünyanın en genç tutuklu gazetecisi olmuş olan Sami Menteş de aramızda. Sol Cephe, onurlu gazetecilerin de yeridir. AKP artık bir haber kaynağı değildir, bir haber konusu olmaktan çıkmış bir mücadele konusu haline gelmiştir. Tüm onurlu, dürüst, halkçı gazetecileri de Sol Cephe'ye bekliyoruz.

can_soyer.jpg


Güncelleme: 12:22

Erhan Karaçay:

Emek hareketi köleleştirildi. Bu ülkenin insanlarının birikimi olan faaliyet uluslar arası tekellerin hizmetine sunulmaya başlandı.

Ülkemizin dereleri talan edildiği gibi, hava, su gibi değerler ipotek altına alındı. Toroslar nükleer çöplük haline getirilmeye çalışılıyor. Enerji konusunda %70 bağımlı hale getirildik.

Zaman kısa, söylenecek söz çok. Birlikte yürürken, daha çok söz söyleyeceğiz. Her kesimden insana ulaşmak gibi bir sorumluluğumuz, Sol Cephe’nin gerekliliğini anlatmak gibi bir görevimiz var. Hep birlikte bu görevi yerine getirceeğimize olan inançla, hepinizi selamlıyorum.

erhan_karacay.jpg


Güncelleme 12:13

İnşaat işçisi Abdurrahman Sazcı:

"Sol Cephe kimlere hitap etmelidir. Kadınların, gençlerin, Aleviler’in, Kürtler’in, Türkler’in, emekçilerin Sol Cephe’ye ihtiyacı vardır. Sol Cephe, günde 10-12 saat çalışarak geçimini sağlayan işçi arkadaşlarımızın da cephesi olmalıdır. Sol Cephe, Esenyurt’ta AVM yangınında yanarak ölen 11 arkadaşımızın, Başbakanlık konutu yaparken zehirlenen 350 işçinin de cephesi olmalıdır.

Sol Cephe, Bismil’de henüz 13 yaşındayken 7. kattan düşerek ölen inşaattan düşerek ölen çocuğumuz Orhan Sürer’in de cephesi olmalıdır.
Sol cephe; ölüm kaderlerinde var denen, kamyon kasalarında bir ömür tüketen fındık işçilerinin, pamuk işçilerinin, değer biçilmeyen tersane işçilerinin de cephesi olmalıdır.

Biz kollarımızı sıvadık, Sol Cephe için çalışacağız. Hepimize kolay gelsin."

abdurrahman_sazci.jpg


Güncelleme 12:11

Tekstil işçisi Metin Erdost:

"Türkiye’de insanlığın kurtuluşunun gerçekten sosyalizmde olduğuna inanıyorum. Türkiye işçi sınıfı mutlaka böyle platformlarda yer almalıdır. Sınıfsız devrim ve sosyalizm mümkün değildir. Haziran’daki halk ayaklanmasında, işçi sınıfı da oradaydı. Diktatörlüğe karşı, “sen iktidar olabilirsin ama benim yaşamıma müdahale etme şansın yok, özgürlüklerini gasp edemezsin” diye haykırdılar. Bu talepleri sosyalizm talebiyle pekiştirmek için Sol Cephe’yi göreve çağırıyorum."

tekstil_iscisi.jpg


Güncelleme 12:02

Metin Çulhaoğlu:

"Sol Cephe’yi nasıl görmek istediğimi anlatmak isterim. İlk başlık; savunma-saldırı diyalektiği. Cephe dendiğinde ister istemez askeri mukamet çizgisi akla gelir. Ancak en son mevzileri savunma aklından sıyrılıp, cepheyi önde kurmak gerekiyor. Ödünsüz, kayıtsız şartsız antiemperyalizm gerekiyor. Kayıtsız şartsız aydınlanmacı olmak, toplumun dinsel değerleriyle de barışık olmak lazım gibi kıvırtmalara prim vermememiz gerekiyor.

Emek meselesinde kıvırtmak ise mümkün değil. Cephenin hedefinin sosyalizm olduğunu çok net bir şekilde ortaya koymamız gerekiyor.

Örgütlü ve örgütlü olmayan özneler arasında bir diyalektiğe ihtiyaç duyulmaktadır. Sol Cephe, bu karşılıklı öğrenme diyalektiği içerisinde geleceğe dönük “nasıl bir sosyalizm” başlığını tartışmalıdır.

Sol Cephe neye karşı sorusunun yanıtı ise, eğer cephe bugünkünden daha gerici, yobaz, karanlık bir Türkiye görerek tedbirlerini alıyorsa eksikli kalır. Sol Cephe, biraz daha aydınlık gibi görünen, biraz daha çoğulcu gibi görünen bir çizgiye karşı tedbirlerini, böyle bir tezgaha karşı direncini pekiştirmelidir.

Bu cephe gerçekten başarılı olacaksa yerellikler ayağının kıymeti büyüktür. Merkezdeki kararlar yerelliklerdeki birlikteliklerle desteklenmediği sürece sonuçsuz kalacaktır.

Bilsay Kuruç Macbeth'ten bahsetti. Ben de Macbeth'ten bir alıntı yapayım. Bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm; 'Biz üçümüz bir daha nerede bir araya geleceğiz. Yağmurda mı fırtınada mı güneşte mi?' Ne yağmur, ne fırtına ne güneş, bu üçü devrimde bir araya gelecek diyerek sözlerimi bitiriyorum."

metin_culhaoglu.jpg


Güncelleme 11:53

Mete Gönenç:

"Solun temsil edilmediği, sağın hakim olduğu son otuz yıl içinde dünyada da emperyalizm tek hakim oldu. Üretmeyen, paradan para kazanan bu sistem, sömürüyü derinleştirdi dünyayı mahvetmek üzere ve ancak ırkçı, dinci, gerici iktidarlarla ayakta durabiliyor. AKP de faşist, gerici bir iktidarı temsil ediyor.

Gezi direnişi hepimizi şaşırttı, sevindirdi. Gençlerin gelecek beklentisinin olmadığı, yoksulluğun arttığı günler, özel yaşamına müdahale edilen insanlar, Gezi direnişinin tetikleyicisi oldu.

Sol gazetesi 1,5 yıl önce iyi bir zamanlamayla çıkmıştı, şimdi de yine iyi bir zamanlamayla Sol Cephe’yi kuruyoruz."


Güncelleme: 11:41

Oğuz Oyan:

Kapitalist sistem giderek gericileşmektedir. Türkiye gibi çevre ekonomilerinde bu belirginleşmektedir. Türkiye’de gericiliğe, tabiyet politikalarına karşı çıkmak, kitlelere yeni umutlar aşılayabilmek, yeni bir aydınlanma hareketi için güçlerimizi birleştirmeye ihtiyaç var. Sendikacılığı sınıf sendikalığına çekmek için buna ihtiyaç var. Sendikacının sağcısı olmaz. Sınıf sendikacılığı için, solun güçlenmesi ve ağırlığını kurması gerekmektedir.

Aydınların iktidara taviz vererek kendilerine yer bulmaya çalışmaktan vazgeçmeleri, bunların insan içine çıkamayacak hale gelmesi için de solun güçlenmesine, Sol Cephe’ye ihtiyaç var.

Kürt siyasetinin tabiyetinin engellenmesi için de Sol Cephe’ye ihtiyaç var.

Aydınlanma, eşitlik, ilericilik için sola, bu yüzden de Sol Cephe’ye ihtiyaç var.

oguz_oyan.jpg

Toplantıya Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar, ve kurucu çağrıcılardan gazeteci Barış Terkoğlu mesajlarını ilettiler.


Güncelleme: 11:31

Ender Helvacığlu:

"AKP gayrımeşrudur. Bütün araçlarıyla halka saldıran AKP, halkın önemli bir kısmını düşman olarak gördüğünü ilan etmiştir. İşte bu yüzden de bu hükümet gayrı meşrudur.

Bu iktidarın gayrı meşru olduğunun ilanı Haziran direnişinde yapılmıştır. Türkiye’nin aydınlık yüzleri bu ilanın arkasındadır.

Halkın öncüleri ne yapmalıdır. Haziran ayaklanması bu taptaze meşruiyetimize işaret etmiş, yeni seçeneğin zeminini hazırlamıştır. Yeni bir iktidar seçeneği, insanların canı pahasına yaratmaya çalıştığı bu meşruiyetin siyasal çatısını kurmaya çalışıyoruz. Bu yeni meşruiyet, devrimin, Mustafa Kemal’in, Robespierre’in, Lenin’in meşruiyetidir. Sol Cephe, bunun yeridir. Sol Cephe, iktidara yürüyüşün sesi olmalıdır, gemileri yakmalıdır. Gemileri yakmadan ne devrimcilik olur ne devrim olur.

Sol Cephe mevcutları aşan yeni bir örgüt olmalıdır. Elbette bu mevcut olanların tasfiyesi demek değildir. Fakat Sol Cephe, herhangi bir mevcut örgütün ne paravanı ne de koalisyonu değil yeni bir örgüt olmalıdır."

ender_helvacioglu_0.jpg

Güncelleme: 11:25

Van Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Cem Taylan Erden:

Van’dan hepimizin barınma hakkı için üşüyen depremzedelerin selamını getirdim. Sol Cephe’yi güçlendirelim ki kimse kar altında üşümek zorunda kalmasın.

Gever’de katledilen 3 Kürt gencinin de selamını getirdim. Sol Cephe’yi güçlendirelim ki Kürt gençleri de polis kurşunlarına kurban gitmesin.

Doğu ve Güneydoğu’nun sayısız noktasında isimsiz olarak yatmakta olan kemiklerin de selamını getirdim. Sol Cephe’yi güçlendirelim ki faili meçhul cinayetler sona ersin.

Kürt halkının da sola ve Sol Cephe’ye ihtiyacı var. Oylarının çoğunu AKP’ye veren, binlerce Kürt siyasetçisi KCK davalarıyla içeride olduğu halde Tayyip Erdoğan’a büyük lider diyen Kürt emekçilerinin Sol Cephe’ye ihtiyacı var.

Taksim’i Gever’e bağlayabilen, savaşa karşı güçlü bir sol çözüm önerisini üreten bir Sol Cephe’ye Kürt halkı saygı duyacaktır.

Yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın Sol Cephe!

cem_erdem.jpg


Güncelleme: 11:18

Sol Cephe kuruluş toplantısına milletvekilleri İlhan Cihaner, Emine Ülker Tarhan, Oğuz Oyan da katılıyor.

sol_cephe_3.jpg
sol_cephe_4.jpg


Güncelleme 11:08

Sol Cephe’nin çağrıcılarından Bilsay Kuruç konuşuyor:

“Taksim Meydanı’nda başlayan halk hareketi başka ülkelerde yaşanan hareketlere benzemiyor. Toplumun yaratıcı güçlerinin büyük bir dayanışmayla ülkenin geleceğine sahip çıkacağını gösteriyor. Burada, birilerinin sonunun geleceğine dair işaretler bulunuyor. Shakespeare Macbeth’in sonunda bir ormanı insanlarıyla beraber yürütür. Adeta bir kahin gibi Shakespeare o ormanı Taksim’e getirmiştir, ve Macbeth bunun kendi sonunun habercisi olduğunu herkesten iyi bilir. Bizim Macbeth de bunu herkesten iyi bilmektedir. Sonu gelmiştir ancak o son yeni bir başlangıcın da habercisi olmalıdır. Sol Cephe bu başlangıcı yapabilmelidir.”

bilsay_kuruc.jpg


Güncelleme: 11:02

Divan heyetinden Ali Rıza Aydın tutuklu sosyalist gazeteci Merdan Yanardağ'ın Sol Cephe kuruluş toplantısına el yazısıyla gönderdiği mesajı okudu. Yanardağ'ın mesajı şu şekilde:

Sevgili, yol arkadaşlarım çağrıcıları arasında bulunmaktan onur duyduğum değerli Sol Cephe katılımcıları,

Sizi AKP diktatörlüğünün gerici, faşizan zindanlarından yüreğimin tüm sıcaklığıyla selamlıyorum.

Solun liberalizmle lekenlendiği, yurtseverliğin milliyetçilikle kirletildiği bir ortamda ülkenin ve toplumun önüne devrimci bir seçenek koymak yaşamsal bir önem taşıyor...

İnsanlığın ilerici birikimini içererek aşacak, Cumhuriyet’in kazanımlarını savunarak geleceğe onu yeni bir cumhuriyete taşıyacak, yurtseverliğin ve emperyalizme karşı mücadeleyi kimliğinin bir parçası yapacak, aydınlanmacı, kamucu, seküler, toplumcu, liberalizm ve milliyetçilikten ayrışmış devrimci bir sol seçenek bir Sol Cephe Türkiye’nin tarihsel seçeneğini oluşturabilir…

Sol Cephe umudu yeniden büyütür ve büyük haziran direnişinin birikimini içererek bu ülkeyi kurtuluşa taşıyabilir.

Hepinizi sevgiyle selamlıyorum, yolumuz açık olsun.

ali_riza.jpg


Güncelleme: 10:53

Nihat Behram konuşmasında şunları dile getirdi;

"Kimliği kalbine ayarlı bir insan olduğum için müsaade edin kalbimin sesiyle konuşayım. Yurduma olan aşkımın, halkıma olan bağlılığımın sesiyle konuşayım. Yarım asırdır devlet hakkımızda ferman çıkarmaktan vazgeçmedi. En son olarak Melih Gökçek’in davalısı oldum.

Mahkemede mülk beyanı gerekiyormuş, sordular. Bu bana seksenli yıllarda darbe döneminde yaşadığım bir şeyi, yurttaşlıktan atıldığım zamanı anımsattı. Yurttaşlıktan atılan kimsenin mülküne hazinece el konurmuş. Paris’in bir kenar semtinde bir odada kalıyordum, oturdum mülkümü yazdım; 783 bin km² memleketim. O zamanlar kendimi yalnız hissediyordum, şimdi bu salonda yurtsever insanlarla birlikte hiç yalnız değilim.

Yurdumuz gasp altında, bu gasptan kurtulmak için omuz omuza birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Mücadelenin en güvenilir ölçüsü soldur. Düşmanı teslim alacak tek güç soldur. Bu cepheyi, antifaşist, antiemperyalist tüm güçlerin omuz omuza vermesi gerek.Yurdumuz umudumuzsa, biz de yurdumuzun umudu olmalıyız."

nihat_behram.jpg


Güncelleme: 10:50
Divan kurulunun seçiminin ardından Haziran Direnişi'nde kaybettiğimiz tüm canlar için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

sol_cephe_2.jpg


(soL - Haber Merkezi) Sol Cephe kuruluş toplantısı iki bin kişinin katılımıyla, Ankara Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. Sol Cephe çağrıcıları adına açılış konuşmasını Kaya Güvenç yapıyor.

Güvenç açılış konuşmasında şunları dile getirdi:

"AKP kabusu yaşıyoruz, bu kabusu ortadan kaldıracağız. Bir milletvekilinin tahliye oldu, ne güzel, ancak bu tahliyeler kabusun biteceğini göstermiyor. Fadime annemiz öldü. Onun ölümüne neden olan polis terörü, devlet şiddeti devam ediyor. Gezi eylemlerinde işkence görenler, soruşturmaya uğrayanlar var, hala mahkemeler devam ediyor. Kabus devam ediyor

AKP'nin dünya görüşü bir mezhebin kurallarından oluşuyor ancak yalnız bu değil. Bunlar aynı zamanda kapitalizmle mükemmel bir uyum içindedirler. Yaptıkları her şeyin ardında piyasa ekonomisinin gereklerini görmek mümkündür. İnsanlığın yüzyıllar içinde kazandığı temel hakları kaldırıp sadaka kültürünü koyuyorlar. Bunları yaparken öyle bir pişkinler ki. Sol Cephe dinci gericiliği püskürtmek zorundadır, aydınlanmacılığı kalıcılaştırmalıdır.

İşte burada, kabus devam ederken, Sol Cephe halkımızın cephesidir, halkın haklarını savunacaktır. Katliamcılardan, cinayeti işleyenlerden hesap soracaktır. Sol Cephe'nin halkımıza ilk sözü budur.

Sol cephe örgütlü, örgütsüz, tüm özgürlük sevdalılarına bir çağrıda bulunuyor. Gelim birlikte mücadele edelim."

kaya_guvenc.jpg

Hits: 2018