Kazdağları'nda altın madenleri durduruldu

~ 12.12.2013, Yeni Yaklaşımlar ~
Kazdağları'nda işletme aşamasına gelen 6 madenin tümünün yürütmesi durduruldu. Çanakkale İdare Mahkemesi, Zeytincilik Yönetmeliği'ndeki değişikliğin de yürütmesini de durdurdu
 

 

Kazdağları'nda altın madenleri durduruldu
 
 

Kazdağları’nda protestolara neden olan altın madenciliğiyle ilgili mahkemeden önemli kararlar çıktı. Sendika.org’un haberine göre Çanakkale İdare Mahkemesi, Kaz Dağları’nda ağaçların ve doğanın katledilmesine yol açan ve son dönemde işletme aşamasına gelen 6 madende arama çalışması yapan şirketlere dur dedi.

Çanakkale Çevre Platformu, Ziraat Mühendisleri Odası ve çok sayıda yerel çevre örgütünün açtığı davaları haklı bulan mahkeme , Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun yeterli inceleme yapılmadan verildiğine ve çalışmaların bir bütünlük içerisinde incelenmesi gerektiğine kanaat getirdi.
Mahkeme, yürütmenin durdurulması kararının gerekçesinde ÇED raporlarına ilişkin bilirkişinin verdiği raporları yerinde bulmadı ve maden arama çalışmalarının çevreye verdiği zarara dikkat çekti. Böylece 6 madenin 6′sı için de yürütme durduruldu.

ZEYTİNCİLİK YÖNETMELİĞİNEKİ DEĞİŞİKLİK DE YARGIYA TAKILDI


Yine aynı bölgede maden ve enerji yatırımlarının engel olmaktan çıkarılmasını içeren Zeytincilik Yönetmeliği’ndeki değişiklik de idare mahkemesinden döndü. Güzel Edremit Körfezi Bekçileri tarafından duyurulan gelişmeye göre, Çanakkale İdare Mahkemesi’nde görülen davada yürütmenin durdurulması kararı çıktı.
Yürütmenin durdurulmasıyla Karaayıt Köyü’nde Bilfer Madencilik tarafından kurulan Demir Madeni Cevher Zenginleştirme Sahası’nın ÇED iptali davası da bölge halkı için olumlu sonuçlandı. Yerel dernekler, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için açılan davaların da halk ve doğa lehine sonuçlanmaya doğru ilerlediğinin bilgisini verdi. ( İSTANBUL /RADİKAL)

 

 

Hits: 891