F Tipi hukuksuzluk

~ 28.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

F tipi cezaevlerinde avukatlarla müvekkillerin görüştüğü odaların duvarları yerine camlar takıldı. Kandıra F Tipi’ndeki cam odalara tepki gösteren ÇHD’li tutuklu avukatlar hakkında disiplin soruşturması açıldı.

 

ELÇİN YILDIRAL

Her gün yeni bir hukuksuzluk ve hak ihlaliyle gündeme gelen F tipi cezaevlerinde şimdi de avukatlarla müvekkillerin biraraya geldiği görüş odalarının duvarları yıkılarak, yerlerine cam duvarlar örülmeye başlandı. Kandıra F Tipi cezaevinde kalan
ÇHD’li tutuklu avukatlar bu uygulamaya tepki gösterdi.
Müvekkil-avukat ilişkisinin gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle uygulamaya karşı çıkan ÇHD’li tutuklu avukatlar Taylan Tanay, Selçuk Kozağaçlı, Günay Dağ, Güçlü Sevimli, Barkın Timtik hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.


GÖRÜŞ ODASI TAMAMEN CAMDAN
Tamamen camdan oluşan odanın ses yalıtımı bulunmadığı için konuşulan herşey oda dışından rahatlıkla duyulabiliyor. Ayrıca avukat ile müvekkillin bütün hareketleri de cezaevi görevlileri tarafından rahatlıkla izlenebiliyor. Avukatlara göre uygulama ile yasalarca güvence altına alınan avukat-müvekkil ilişkisinin gizliliği ihal edilmiş oluyor. Bu uygulamaya karşı çıkan Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ÇHD’li avukatlara geçen hafta disiplin soruşturması açıldığı öğrenildi.

AV. DAĞ: GİZLİLİK İHLAL EDİLİYOR
ÇHD avukatlarından Güray Dağ, bütün F tipi cezaevlerinde uygulamanın başlatıldığını belirterek, önceki sistemde, avukat ile müvekkilin görüştüğü odanın tek camdan oluştuğunu ve konuşmaların kesinlikle dışarıya yansımadığını söyledi. Son zamanlarda F tipi cezaevilerinde avukat ve müvekkil için ayrılan görüş odalarının yıkılarak, tamamen camdan yeniden inşa edildiğini kaydeden Dağ, “Ses izalosyonu bulunmuyor. Müvekkil ile aramızdaki konuşma tamamen dışarıdan duyuluyor. Halbuki müvekkil ile avukatı arasındaki konuşma tamamen gizli olmalı. Bu hem müvekkil hem de avukatın güvenliği açısından bu  önemli” diye konuştu.
Yeni uygulama nedeniyle müvekillerinin görüşe çıkmayı reddetiği bilgisini de veren Dağ, ‘savunma hakkı engellenmez’ sloganını atarak duruma tepki gösteren müvekkillerimize disiplin soruşturması açılıyor. Aynı sloganı bir daha atana kınama cezası, üçüncüsünde de görüş yasağı getiriliyor. Bu uygulamaya karşı çıktıkları için tutuklu avukat arkadaşlarımız hakkında da disiplin soruşturması başlatıldı.

 

***

 

Kandıra F Tipi Cezaevi’nin duvarlarının yıkılıp yerine camların takılması nereniyle tutuklular ve avukatları arasındeki konuşmalr duyuluyor. Duruma tepki gösteren tutuklulara ise soruşturma açıldı.


Birgün

Hits: 1000