TEİAŞ'ın keyfi sınav iptali yargıdan döndü

~ 27.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

TEİAŞ'ın sadece "Görülen lüzum üzerine" diyerek aldığı keyfi sınav ilanı kararı, yargıdan döndü

TEİAŞ 2012 yılkı temmuz ayında, 285 işçi almak için ilana çıktı. Tıklayınız.

Türkiye İş Kurumu, kurum web sitesi üzerinden başvuran adaylar arasından en yüksek puanlı 3 katı adayı belirleyip sözlü sınav yapılması için TEİAŞ'a gönderdi.

TEİAŞ, 27.08.2012, 29.08.2012 ve 01-02.09.2012 tarihlerinde sözlü/mülakat sınavlarını yaparak sonuçlarını açıkladı.

Ancak açıklanan sonuçlar, 11 Eylül 2012'de, sadece "Görülen lüzum üzerine" denilerek iptal edildi. Tıklayınız.

Memurlar.net olarak 14 Eylül'de yaptığımız haberde, mağdur edilen adayların tepkilerini dile getirdik. Tıklayınız.

TEİAŞ haberlere ve tepkilere rağmen geri adım atmadı. Ama mağdur edilen adaylar da yılmadı. Kazanan olarak açıklanan 285 adayın çoğu "Görülen lüzum üzerine sınavın iptal edilmesi" işleminin kamu yararı içermediğini belirterek dava açtılar. Bu davaların tümü adayların lehine sonuçlandı. TEİAŞ ayrıca davaları kaybetmekle yetinmedi, bir de temyiz etti ama temyiz davalarını da kaybetti.

Elimizde mahkeme kararı yok. Ama muhtemelen hem idare mahkemeleri hem de Danıştay, "Görülen lüzum üzerine bir sınav iptali olamayacağına" dikkat çekmişlerdir.

Diğer taraftan Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Enerji Bakanlığına başvurarak bu yanlış idari işlemden dolayı kurumun ne kadar dava masrafı ödediğini sormuştur. Bakan Taner Yıldız bu soruya yanıt vermemiştir. Yine Çetin, işe başlatılanlara geriye dönük ödeme yapılıp yapılmadığını sormuştur. Bu soruya da yanıt verilmemiştir. 

Bakanlık gerekli bilgileri vermemiş olsa da, bir üst yöneticinin yanlış kararından dolayı 285 kişi mağdur olduğu gibi kurumda boş yere binlerce liralık dava masrafı ödemek zorunda kalmıştır.

Dava masrafları, kararları alan yöneticilerin cebinden çıkmadığı için, kurum bütçesinden karşılandığı için bu şekilde yanlış uygulamalar olmaya hep devam edecektir.

Ancak bu örnek olay, "görülen lüzum üzerine" gibi keyfi gerekçelerle iptal edilen sınavlarda, dava açılması halinde sonuç alınabileceğini göstermesi açısından önemlidir.

 

Memurlar.net

Hits: 1024