Adalet A.Ş'nin gizli yönetimi

~ 24.11.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

 Yapılan bireysel başvuruların harçlarının yüzde 30'unun aktarılacağı bir vakıf kurmak isteyen AYM, vakfı kimlerin yöneteceğini de Meclis'ten bile gizlemiş.

Haber Merkezi (Sami Menteş) - YURT'un dün “Adalet A.Ş” manşetiyle duyurduğu Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) vakıf kurma niyetinin ayrıntıları ortaya çıktı. Tasarının görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonu'nda tartışmalar ve muhalefet şerhleri, vakfın kurulmasına yol açacak olan maddenin son anda Başbakanlık'ta eklendiğini ve AKP'lilerin vakfın organlarını, yöneticilerinin kim olacağını sır gibi sakladığını su yüzüne çıkardı.
 
HUKUK DÜZENİNE AYKIRI
Komisyon'daki CHP’li ve MHP’li vekiller, tasarıya muhalefet şerhi koydu. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, yazdığı muhalefet şerhinde “Kurulması düşünülen vakıf mevcut hukuk düzenine aykırıdır. Bireysel başvuru temel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla konulan bir hak arama yoludur. Bireysel başvurulardan alınan harçların vakfa gelir olarak verilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullanırken, diğer bir itiraz sahibi olan MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu “Tutuklu Milletvekilleri sorunu ortada dururken, tek bir kurumu ilgilendiren bir vakıfın konuşulması doğru değildir” dedi. Adalet Komisyonu’nda görüşülen ve AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edilen ‘Anayasa Mahkeme’sinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı’nın birinci maddesi Anayasa Mahkemesi raportörlerine yapılacak ek ödemelerle ilgili ancak bu tasarı sadece bir raportörü ilgilendiriyor. Turgut Dibek yazdığı muhalefet şerhinde “Bu madde Başbakanlık'ta tasarıya son anda eklenmiş AYM'nin dahi görüşü alınmamış, mahkemede görev yapan raportörlerden sadece bir kişiyi etkileyeceği açıktır. Tasarıdan çıkarılması gerekir” dedi.
 
'BU GİZLİLİK MANİDAR'
Adalet Komisyonu’na gönderilen Anayasa Mahkemesi Vakfı’nın kuruluşu ile ilgili belgede vakfın hangi organlardan oluşacağı anlatılırken, organlarda ve yönetimde kimlerin yer alacağı gizlenmesi de dikkat çekti. CHP Milletvekili Turgut Dibek bu karartmaya karşı çıkarak, “Organların adları dışında kimlerden oluştuğu yönünde en ufak bir düzenleme bulunmamaktadır. Tasarıda organların nasıl ve kimlerden oluşacağının gizlenmesi manidardır” dedi.
 
Yurtgazetesi

 

Hits: 834